Μενού
nba
Το τρόπαιο του NBA | AP
  • Α-
  • Α+

Το 1974, ο Όζι Σίλνα και ο νεότερος αδερφός του, Ντάνιελ, αγόρασαν τη μέτρια ομάδα μπάσκετ των Carolina Cougars, που έπαιζε στην American Basketball Association (ABA) για περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια. Στη συνέχεια, μετέφεραν την ομάδα στο St. Louis. Είχαν όνειρα για το μέλλον.

Οι Σίλνα δεν ενδιαφέρονταν πραγματικά για την εξέλιξη της ομάδας τους στη λίγκα ABA, που μαστιζόταν από σοβαρά εμπορικά προβλήματα. Αφού της έδωσαν ένα νέο όνομα, ήταν πια οι Spirits of St. Louis, ξεκίνησαν να τη διαφημίζουν με κάθε τρόπο, έχοντας την ελπίδα πως η ανερχόμενη - τότε - National Basketball Association (NBA) τελικά θα εξαγοράσει ή θα συγχωνεύσει την ABA, δημιουργώντας μια χρυσή ευκαιρία για εκείνους. Έβλεπαν μπροστά.

Τι ήταν η ABA

Η American Basketball Association ήταν η χαρά του παιδιού κάθε ηλικίας, που λάτρευε να βλέπει αγώνες με τρελά σκορ, παίκτες βγαλμένους από συναυλία των Funkadelic ή του Miles Davis και γενικότερα, μια γλυκιά μπασκετική παράνοια.

Την έκαναν γνωστή ο Τζούλιους Έρβινγκ, ο Μπιλ Κάνινγχαμ, και ως ρούκι, ο Μόουζες Μαλόουν. Καθόλου συμπτωματικό το ότι και οι τρεις αυτοί παίκτες θριάμβευσαν στο NBA. Η ABA λοιπόν, στα μέσα των 70s πήγαινε για κλείσιμο, διότι είχε πολύ περιορισμένο εμπορικό ενδιαφέρον για την αμερικάνικη τηλεόραση.

aba
AP Images

Κάποια στιγμή η κατάσταση στο αμερικάνικο μπάσκετ έφτασε στο απροχώρητο. Έπρεπε να ενωθούν οι δυνάμεις της NBA και της ABA ώστε το μπάσκετ να αποκτήσει μια εμπορική αξία.

Αυτή η συγχώνευση έγινε το 1976 υπό όρους: Το NBA καλούνταν να προβεί σε συμφωνίες συγχωνεύσης/επέκτασης με κάθε μια ομάδα ξεχωριστά ή να αποζημίωσει οικονομικά όποια ομάδα δεν μπορούσε να ενταχθεί στο NBA. Τέσσερις από τις επτά ομάδες της ABA κατάφεραν να ενταχθούν στο NBA: ήταν οι New York Nets, οι Denver Nuggets, οι Indiana Pacers και οι San Antonio Spurs.

Μια ομάδα, οι Virginia Squires, αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και πτώχευσε λίγο πριν τη συγχώνευση, ενώ οι άλλες δύο, οι Kentucky Colonels και οι Saint Louis Spirits, δέχτηκαν μικρή αποζημίωση για να διαλυθούν.

Στην περίπτωση των Colonels, το αντίτιμο για να πάψουν να υφίστανται, έφτασε στο ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι αδερφοί Σίλνα ζήτησαν κάτι διαφορετικό για τη δική τους ομάδα.

Ένα παράξενο deal

Με τις 4 από τις 7 ομάδες της ABA να γίνονται αποδεκτές από το NBA, οι αδερφοί Σίλνα διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία που όριζε τα εξής: την καταβολή 2 εκατομμυρίων δολαρίων «μπροστά», συν ένα ετήσιο «χαρτζιλίκι» το οποίο ισούταν με το 1/7 του ποσού των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που θα λάμβαναν οι υπό ένταξή ομάδες στο NBA.

Το καλύτερο σημείο: Το συμβόλαιο αυτό δεν είχε ημερομηνία λήξης. Θα ίσχυε όσο υπήρχε το NBA ή κάποια διάδοχη ομοσπονδία μπάσκετ.

Με τα έσοδα από τηλεόραση να είναι ασήμαντα την εποχή εκείνη (οι αγώνες των play-off δεν προβάλλονταν καν στην τηλεόραση) και οι ιδιοκτήτες της ABA ανυπόμονοι να ενταχθούν στην NBA, αποδέχθηκαν τη συμφωνία.

Δίνοντας στους Σίλνα ετήσιες πληρωμές που αντιστοιχούν στο 4/7 των τηλεοπτικών εσόδων που λαμβάνουν οι υπόλοιπες ομάδες της NBA, δεν φαινόταν σαν μεγάλο κόστος, ακόμα κι αν μεταφραστεί σε περίπου 2% των συνολικών τηλεοπτικών εσόδων της NBA.

H συμφωνία ήταν ξεκάθαρα μπροστά από την εποχή της. Οι Σίλνα είχαν ρητές εγγυήσεις πως το ποσοστό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που θα λάμβαναν από το NBA θα ήταν ακατέβατο, ακόμα κι αν η λίγκα επεκτεινόταν και πέρα από τις 28 ομάδες.  

Ύστερα έφτασε η δεκαετία του `80, με το μπάσκετ να γίνεται showtime, με τους Lakers, τους Bulls, τους Miami Heat, τους Celtics να χτίζουν υπερομάδες, δυναστείες και το αμερικάνικο μπάσκετ να γίνεται κάτι σαν το Χόλιγουντ, αλλά με κάτι παράξενους τύπους που πηδούσαν στον αέρα - έμεναν στον αέρα - και εν τέλει, κάρφωναν επικά τη μπάλα και ύστερα ένας πλανήτης από εμπορικές συμφωνίες εμφανιζόταν στα πόδια τους. Τζόρνταν, Μάτζικ Τζονσον, ΛεΜπρον, Κόμπε και η λίστα με τα ονόματα είναι απέραντη. 

Σε αυτό το νέο κόσμο, η συμφωνία απέφερε στους αδελφούς αρχικά 300.000 δολάρια ετησίως. Στη συνέχεια όμως αυτά τα ποσά αυξάνονταν με αστρονομικούς ρυθμούς.

Τελικά, ως το 2014, οι Σίλνα είχαν κερδίσει συνολικά σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια από τη συμφωνία. Εκείνη τη χρονιά, η λίγκα είπε «όχι άλλο» στους αδελφούς Σίλνα και επιχείρησε να λήξει οριστικά το συμβόλαιο της (ανύπαρκτης πια) ομάδας τους, με το αζημίωτο φυσικά.

Πόσα χρήματα πήραν αδελφοί Σίλνα για να πάψουν οριστικά να υφίστανται στον κόσμο του μπάσκετ; 500 εκατομμύρια δολάρια.  

Θεία δίκη;

Και έτσι οι αδελφοί Σίλνα, ο Οζί και ο Ντάνιελ, πέτυχαν την καλύτερη συμφωνία στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού - κερδίζοντας 800 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να έχουν τυπικά, κάποια ομάδα στην κατοχή τους.

Ίσως βέβαια, αυτό που συνέβη αργότερα στους αδελφούς Σίλνα, να θύμιζε κάτι σαν «εξισορρόπηση» του σύμπαντος. Επένδυσαν εκατομμύρια στον θρυλικό απατεώνα Μπέρνι Μέηντοφ. 

Οζζι Σιλνα
O Οζι Σίλνα, το 2006. | AP Images

 

Με πληροφορίες από INC, HuddleUp

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.