Μενού
kroif
Ο Γιόχαν Κρόιφ και οι... δυο ρίγες | YouTube
  • Α-
  • Α+

Ο Γιόχαν Κρόιφ είναι πιθανότατα ο, πλέον, αδικημένος μεγάλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Έζησε μια ζωή στη σκιά της κόντρας Πελέ ή Μαραντόνα αν και ο ίδιος ήταν ένα τεράστιο μέγεθος και ένας από τους παίκτες που όχι απλά άφησαν εποχή στο άθλημα αλλά σε μεγάλο βαθμό το καθόρισαν κιόλας. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πως ήταν και ο εμβληματικός αρχηγός της καλύτερης εθνικής ομάδας που... δεν πήρε το παγκόσμιο κύπελο ποτέ. Αυτή την Εθνικής Ολλανδίας το 1974.

Και μιας και αναφερθήκαμε σε εκείνο το Μουντιάλ που άλλος έπρεπε να το πάρει (οι Οράνιε) και τελικά άλλος το πήρε (Δυτική Γερμανία) ας μιλήσουμε και για κάτι που είχε προκαλέσει σάλο. Τότε, λοιπόν, το ποδόσφαιρο βίωνε μια μεταβατική περίοδο από το «περίπου» επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στο «απόλυτα» επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ανάμεσα στα άλλα που διαφοροποιούνταν ήταν πως στο εξής και οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές θα μπορούσαν να υπογράφουν εμπορικά συμβόλαια που αυτοί ήθελαν. Προφανέστατα και ένας από αυτούς θα ήταν ο σπουδαίος Γιόχαν Κρόιφ.

Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» είχε υπογράψει ένα εμπορικό συμβόλαιο με την Puma η οποία, μεταξύ άλλων, τον προμήθευε με παπούτσια και ρούχα. Η Puma, μάλιστα, λάνσαρε και μια τεράστια καμπάνια ενόψει του Μουντιάλ με τα παπούτσια του να έχουν την επωνυμία «Puma King Cruyff».  Αυτό, ωστόσο, δημιουργούσε ένα μεγάλο πρόβλημα δεδομένου πως η Εθνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των «Οράνιε» είχε υπογράψει αντίστοιχο συμβόλαιο με την Adidas προκειμένου η ομάδα να φοράει τη συγκεκριμένη φίρμα στους αγώνες του Μουντιάλ.

Και τι θα γίνει με τον Κρόιφ; Σκέφτηκαν πολλοί και έβλεπαν την... καταστροφή να έρχεται. «''Ωραία λοιπόν, εσείς έχετε αποφασίσει ότι θα φοράμε Adidas. Αυτό δηλαδή θα κάνουμε και όταν θα πάμε στο Μουντιάλ;'' Ήταν τα λόγια που είπα στην Ομοσπονδία. Εκείνοι τότε μου απάντησαν ότι η φανέλα ανήκε στην Εθνική και εγώ από την πλευρά μου τους εξήγησα ότι: ''Το κεφάλι, το κορμί και τα πόδια ανήκουν σε μένα''. Ήταν τα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού και η Εθνική είχε ήδη κλείσει συμφωνία με την εταιρεία ένδυσης. Μόνο που εγώ είχα τη δική μου συμφωνία με άλλη εταιρεία. Και έτσι έκανα το δικό μου», έγραψε ο ίδιος ο Κρόιφ στην αυτοβιογραφία του.

Η Ολλανδική ομοσπονδία, που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να έρθει σε ρήξη με το μεγάλο της αστέρι, επέτρεψε στον Κρόιφ να παίξει χωρίς να φοράει τη φανέλα της Adidas όπως όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του αλλά ταυτόχρονα να φαίνεται πως αγωνίζεται με... Adidas! Πώς έγινε αυτό; Ως γνωστόν το σήμα κατατεθέν της Adidas ειναι οι τρεις ρίγες. Ε, ο «επαναστάτης» Κρόιφ αγωνίστηκε με δυο ρίγες. «Θα είναι σα να φοράς Adidas αλλά δεν θα φοράς Adidas» που θα έλεγαν οι νέοι σήμερα!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.