Το 1987, το μπάσκετ στην Αθήνα βρισκόταν σε παρακμή. Οι αγώνες παίζονταν σε γήπεδα με πνιγηρή ατμόσφαιρα, όπως ο «Τάφος του Ινδού» στην Αθήνα και το Παπαστράτειο στον Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη, και πιο συγκεκριμένα στο Αλεξάνδρειο, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ έπαιζαν μεταξύ τους πραγματικές τιτανομαχίες. Ώσπου τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, έπεσε πραγματική βόμβα: Η Εθνική Ελλάδος κατάφερε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, όχι μόνο να κάνει μια «αξιοπρεπή εμφάνιση» αλλά να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, κερδίζοντας την παντοδύναμη τότε, Σοβιετική Ένωση.
«Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα και τ' άλλα παιδιά...»... Όλη η Ελλάδα είχε μεθύσει από χαρά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και δεν είχε δει ποτέ του μπάσκετ, βρέθηκε το βράδυ του τελικού στο γήπεδο, o Χρήστος Σαρτζετάκης (σ.σ. τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας) το ίδιο, όλοι τους, κι ακόμα περισσότεροι εκλεγμένοι βουλευτές και υπουργοί είχαν να πουν μια καλή κουβέντα για την ελληνική ομάδα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή στο ΚΚΕ - και περισσότερο στην ΚΝΕ - επικρατούσε μια αμηχανία. Σε ένα αμερικανόφερτο σπορ (βλ. μπασκετ) η Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον αμερικανοθρεμμένο Γκάλη έφτασε ως τον τελικό και ήταν αντιμέτωπη με την Ε.Σ,Σ.Δ, δηλαδή μπορούσε ως και να τη νικήσει. Αυτή η πρόταση από μόνη της δεν έστεκε όμορφα, ενώ προκαλούσε τουλάχιστον αμηχανία κάθε πιθανή διατύπωση της σε ανακοινώσεις και δελτία Τύπου. Μα πώς θα μπορούσε να χάσει σε οτιδήποτε Σοβιετική Ένωση, αφού ήταν ακόμα αρκετά ισχυρή;
Τελικά, όπως καταγράφει ιστορικό δοκίμιο της Χαριτίνης Καρακωστάκη από το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό, «Η Ελλάδα στη δεκαετία του 1980» (λήμμα: Ευρωμπάσκετ), οι καταβολές του Κώστα Πολίτη από την Καισαριανή και του Παναγιώτη Γιαννάκη από την Νίκαια, το πέρασμα του Παναγιώτη Φασούλα από την Κ.Ν.Ε, η γνωριμία του Φάνη Χριστοδούλου με τον επί σειρά ετών δήμαρχο Νέας Σμύρνης, Μπάμπη Πεχλιβανίδη (εκλεγόταν με το Κ.Κ.Ε Εσωτερικού), η συμμετοχή της συντρόφου του Νίκου Γκάλη, Τζένης στην ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος», όπως και η αντίστοιχη σύνδεση του Αργύρη Καμπούρη με το κόμμα (από οικογένεια οικοδόμων), έγιναν το ανάχωμα για να αντιμετωπιστεί με συμπάθεια η διάκριση της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ, ως ένας θρίαμβος με πρωταγωνιστές αθλητές με λαϊκό υπόβαθρό.
Στην πορεία των χρόνων, δεν έλειψαν βέβαια και οι κατηγορίες, αυτή τη φορά στα όρια μεταξύ φήμης και αστικού μύθου, πως το ΚΚΕ είχε «μεσολαβήσει» ώστε παίκτες της ΕΣΣΔ να έχουν μειωμένη απόδοση στον τελικό του Ευρωμπάσκετ. Κάποιοι επέλεγαν να βλέπουν φαντάσματα, ακόμα και 30+ χρόνια μετά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.