Αν κάποιος, τουλάχιστον μέχρι και το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, αναζητούσε πότε ήταν η τελευταία φορά που η ΑΕΚ πανηγύρισε στην ίδια σεζόν την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου, θα έπρεπε να... πάρει ανάσα και να κάνει μια βαθιά βουτιά στο παρελθόν. Θα έπρεπε να συμβιβαστεί με ασπρόμαυρα πλάνα της ΕΡΤ που δείχνουν τον Θωμά Μαύρο και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να αγωνίζονται, να συνειδητοποιήσει πως κανείς από όσους φορούν πλέον τα κιτρινόμαυρα δεν είχε γεννηθεί, αλλά και πως ο «αρχιτέκτονας» της φετινής ονειρικής σεζόν την ομάδας, ο Ματίας Αλμέιδα πιθανότατα θα έπαιρνε τις πρώτες... τζούρες από ποδοσφαιρική μπάλα σε κάποιο δρόμο της Αζούλ, εκεί στο Μπουένος Άιρες.
Χρειάστηκε να περάσουν 45 ολόκληρα χρόνια για να πανηγυρίσει η ΑΕΚ το νταμπλ, αλλά όπως και τότε, το 1978 έτσι και φέτος νικώντας τον ΠΑΟΚ στον τελικό κυπέλλου, «σήκωσε» το δεύτερο τρόπαιό της και το ζευγάρωσε με αυτό του πρωταθλήματος. Ο Μάιος, λοιπόν, αποδείχθηκε πολύ γενναιόδωρος για τους οπαδούς και τους φίλους της ομάδας που κατάφεραν να συνδυάσουν την επιστροφή στα πάτρια εδάφη της Νέας Φιλαδέλφειας με τίτλους. Κατά γενική ομολογία η «Ένωση» φέτος ήταν συνολικά η καλύτερη ομάδα, όπως και όλοι αναγνωρίζουν πως αυτό το δημιούργημα φέρει την υπογραφή του Ματίας Αλμέιδα.
Ακριβώς έναν χρόνο πριν, με τη σεζόν να έχει ολοκληρωθεί, η ΑΕΚ ανακοίνωσε τη συμφωνία με έναν προπονητή που τουλάχιστον σε όσους τον είχαν δει να παίζει -δεν ήταν ήταν δα και δύσκολο μιας και στην καριέρα του πέρασε από πολλές ομάδες- δημιουργούσε ελπίδες πως για ένα καλύτερο αύριο.
Ματίας Αλμέιδα, ένας κλασικός Αργεντίνος των 90s
Ο Αλμέιδα όσο φορούσε την αθλητική του στολή ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της γενιάς του. Εκείνης της φουρνιάς των Αργεντινών παικτών που πολλοί τους είχαν χαρακτηρίσει «κωλόπαιδα», που το ταλέντο ξεχείλιζε σε όλες τις θέσεις και που βέβαια με την Αλμπισελέστε δεν κατάφεραν απολύτως τίποτα. Παίκτες μεγαλωμένοι με την αφίσα του Μάριο Κέμπες και τον μύθο του Ντιέγκο Μαραντόνα να τους οδηγεί. Τα χρόνια που ο Αλμέιδα «γέμιζε» το κέντρο της Αργεντινής, δίπλα του υπήρχαν παίκτες όπως ο Σιμεόνε, ο Ζανέτι, ο Κλαούντιο Λόπεζ, ο Βερόν, ο Μπατιστούτα, ο Ορτέγα κ.α.
Τα χρόνια που ο Αλμέιδα «γέμιζε» το κέντρο της Αργεντινής, δίπλα του υπήρχαν παίκτες όπως ο Σιμεόνε, ο Ζανέτι, ο Κλαούντιο Λόπεζ, ο Βερόν, ο Μπατιστούτα, ο Ορτέγα κ.α.
Οι ομάδες του Ματίας Αλμέιδα
Αφού έπαιξε μια πενταετία στην αγαπημένη του Ρίβερ Πλέιτ (κατακτώντας μαζί της τους πρώτους του τίτλους), έκανε το ταξίδι για την Ευρώπη. Μετά από μία σεζόν στη Σεβίλλη μετακόμισε στο πρωτάθλημα που ταίριαζε σε κάθε παίκτη με τη δική του μενταλιτέ. Το Καμπιονάτο των late 90s και early 00s. Αρχικά στη Λάτσιο και στη συνέχεια στην τρομερή Πάρμα εκείνων των χρόνων, στην Ίντερ και την Μπρέσια.
Η παρουσία του εκεί συνδυάστηκε με τρόπαια ενώ το 1999 το περιοδικό Guerin Sportivo τον ανέδειξε ως τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Αφού περιπλανήθηκε για κάποια χρόνια, επέστρεψε εκεί που όλα είχαν αρχίσει. Στη Ρίβερ Πλέιτ. Το καλοκαίρι του 2011 η αγαπημένη του ομάδα υποβιβάστηκε, κι εκείνος αποφάσισε πως ήταν η ιδανική στιγμή για το επόμενο βήμα. Στα 38 του κρεμάει τα παπούτσια του, φορά το... κοστούμι του προπονητή και βάζει έναν στόχο που κατάφερε και τον πέτυχε. Να επαναφέρει την ομάδα στα «σαλόνια».
Ο προπονητής Ματίας Αλμέιδα ξεκίνησε από τα... σκληρά
«Σας λέω την αλήθεια και με πολύ σεβασμό, έχω βαρεθεί να μιλάω για 12 χρόνια πριν. Η Ρίβερ έχει ήδη περάσει, κέρδισε πρωταθλήματα , Λιμπερταδόρες… Ήμουν τη στιγμή που έπρεπε να είμαι. Όποιος θέλει να το ελαχιστοποιήσει πρέπει να το ελαχιστοποιήσει, όποιος θέλει να του δώσει αξία πρέπει να του τη δώσει. Ήμουν πλήρης, έδωσα ό,τι είχα να δώσω ως οπαδός της Ρίβερ, ως πρώην παίκτης, ως προπονητής» απάντησε πριν από λίγες ημέρες, εκνευρισμένος, στην αναφορά που γίνεται διαρκώς στην παρουσία του εκεί.
Ο προπονητής Ματίας Αλμέιδα είχε ήδη γεννηθεί και έκανε το πρώτα του βήματα δίχως να προλάβει να μπουσουλήσει. θα φύγει από τη Ρίβερ και θα «ταξιδέψει» την Αμερική. Αργεντινή, Μεξικό, ΗΠΑ. Παντού με επιτυχίες και τίτλους ομαδικούς και ατομικούς. Όταν πέρσι τον Απρίλιο έμεινε δίχως πάγκο, αποφάσισε να κάνει και πάλι το ταξίδι προς την Ευρώπη. Μόνο που αυτή τη φορά ο προορισμός του ήταν Ελλάδα.
«Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία ομάδα που θα είναι ανταγωνιστική. Μία ομάδα που θα αισθάνεται χαρούμενη και ευτυχισμένη που φοράει αυτή τη φανέλα. Μία ομάδα που θα είναι πρωταγωνίστρια. Για να γίνεις πρωταγωνιστής πρέπει να είσαι απόλυτος επαγγελματίας» είχε αναφέρει την ημέρα της παρουσίασής του από την ΑΕΚ. Και αποδείχθηκε συνεπής με αυτό που παρουσίασε πάνω στον καθρέπτη κάθε ομάδας, το χορτάρι.
Ως παίκτης ο Αλμέιδα ήταν σκληρός. Δυνατός με μακρύ μαλλί να ανεμίζει και με διάθεση να πέσει για κάθε μπάλα. Ήταν η φιλοσοφία με την οποία είχαν γαλουχηθεί όλοι οι Αργεντίνοι παίκτες που λέγαμε παραπάνω. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσε και όταν έβγαλε τα εξάταπα. «Η φιλοσοφία μου έχει να κάνει με τον σεβασμό. Κάνω προπόνηση με τον τρόπο που ζω. Κάνω προπόνηση με τον τρόπο που έπαιξα. Δείχνω σεβασμό σε κάθε άνθρωπο. Έχω πάντα μεγάλο πάθος για το ποδόσφαιρο» έχει παραδεχθεί ο ίδιος.
Και αυτό ακριβώς το απέδειξε σε κάθε στιγμή του στον έναν χρόνο παρουσίας του στην Ελλάδα. Και φυσικά δικαιώθηκε. Η ΑΕΚ είναι η πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Ελλάδας για την περίοδο 2022/23, ο ίδιος έβαλε δύο ακόμη τίτλους στη συλλογή του, κατάφερε να κερδίσει οπαδούς και στη χώρα μας και πλέον μαζί με την ομάδα ετοιμάζεται να κάνει κι εκείνος το επόμενο βήμα. Μαζί με την ομάδα, μαζί με τους παίκτες του. Οπως ακριβώς και όταν έπαιζε και ο ίδιος ποδόσφαιρο...
Το βιογραφικό του Ματίας Αλμέιδα
Ο Ματίας Χεσούς Αλμέιδα, όπως είναι το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1973 στην πόλη Αζούλ της Αργεντινής. Πρόκειται για την πρωτεύουσα του Αζούλ Παρτίδο, η οποία βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νότια του Μπουένος Άιρες και έχει περίπου 60.000 κατοίκους.
Ο «El Pelado» (φαλακρός) όπως είναι το παρατσούκλι του, είναι παντρεμένος με την Λουτσιάνα Γκαρσία Πένα και έχουν τρία παιδιά. Πάντως, το πλούσιο μαλλί του προπονητή της ΑΕΚ δεν μπορεί να... συνδεθεί με το παρατσούκλι του, το οποίο και προήλθε όταν ένας προπονητής του στις ακαδημίες της Ρίβερ τον φώναζε έτσι επειδή μικρός είχε «στρατιωτικό» κούρεμα.
Αλκοολισμός, τσιγάρο και κατάθλιψη
Ο Ματίας Αλμέιδα είχε αποκαλύψει στην αυτοβιογραφία του ότι είχε μεγάλο πρόβλημα τον αλκοολισμό, αλλά και το τσιγάρο. Μάλιστα χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο, την περίοδο που φορούσε τη φανέλα της Ίντερ.
«Κάπνιζα 10 τσιγάρα την ημέρα, το αλκοόλ ήταν επίσης πρόβλημα. Μια φορά στην Αζούλ ήπια τόσο πολύ κρασί σαν να ήταν κόλα», είχε πει ο Αργεντινός.
Σε νεαρή ηλικία ο Ματίας Αλμέιδα βρέθηκε αντιμέτωπος με το «τέρας» της κατάθλιψης. Βρισκόμενος στο απόγειο της καριέρας του, είχε χάσει κάθε ελπίδα για τη ζωή και δεν έβρισκε κανένα νόημα να συνεχίσει το ποδόσφαιρο.
Ωστόσο, με τη βοήθεια της συζύγου και των παιδιών του κατάφερε να πάρει μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ζωής του, κερδίζοντας τη δύσκολη μάχη και πλέον είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.
Από τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής του, ήταν και η απώλεια του πατέρα του τον Μάρτιο του 2021. Ο Όσκαρ Αλμέιδα ήταν εκείνος που έμαθε τα μυστικά του ποδοσφαίρου στον γιο του και οι δυο τους είχαν μία πολύ στενή σχέση.
Ο πατέρας του Αλμέιδα νόσησε από κορονοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο σε βαριά κατάσταση, όπου έχασε τη μάχη με την νόσο αφήνοντας την τελευταία του πνοή και βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του προπονητή της Ένωσης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.