Ως γνωστόν τα περισσότερα δημόσια πρόσωπα -ανεξαρτήτου σκηνής- είτε γράφονται, είτε λέγονται με το επίθετο τους. Είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις όπου κάποιος γίνεται ευρύτερα γνωστός με το μικρό του όνομα ή κάποια άλλη προσφώνηση.
Δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό και στον χώρο του ποδοσφαίρου. Οι φανέλες των παικτών αναφέρουν τα επίθετα τους - όχι πάντα όμως.
Βλέπετε, θα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει κάποιος πως στην Ελλάδα και δη την Super League, τα τελευταία χρόνια είδαμε ουκ ολίγους ποδοσφαιριστές να καθιερώνονται χωρίς να τους αποκαλούμε με το επίθετο τους. Ένα φαινόμενο... wrestling αλλά και μουσικής, που παλαιότερα ήταν λιγότερο συχνό, όμως πλέον έχει έρθει για να μείνει (και) στην ποδοσφαιρική κουλτούρα.
Τσόρι
Από το 2013 έως το 2017 προσέφερε ουκ ολίγες μεγάλες στιγμές στους φίλους του Ολυμπιακού, έχοντας στο ενεργητικό του 40 γκολ (συνήθως εντυπωσιακά) και 28 ασίστ σε 126 αγώνες.
Ο παλαίμαχος μεσοεπιθετικός από την Αργεντινή -με καριέρα σε Ρίβερ Πλέιτ, Βαλένθια και Ζενίτ, μεταξύ άλλων- πανηγύρισε τέσσερα πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο στη χώρα μας, όπου αγαπήθηκε, κέρδισε καθολική αναγνώριση κι άφησε το στίγμα του ως Τσόρι Ντομίνγκες.
Στην πραγματικότητα, το «Τσόρι» δεν είναι παρά ένα παρασούκλι που του είχαν κολλήσει κατά την εφηβεία του στο Κίλμες. Το πραγματικό του μικρό όνομα είναι το Αλεχάντρο Νταμιάν.
Λίνο
Ντορβαλίνο Άλβες Μασιέλ. Για τους φίλους, Λίνο! Εκ των μακροβιότερων ξένων στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ο Βραζιλιάνος μπακ δεν θα μπορούσε παρά να έχει μίνιμουμ τρία ονόνοματα, όπως συνηθίζεται στη χώρα του. Έκοψε το «Ντορβά» από το «Ντορβαλίνο» κι έκανε καριέρα μόνο με το «Λίνο». Πιο κοφτό, πιο εύηχο.
Ήλθε σε προχωρημένη -ποδοσφαιρικά- ηλικία (32 ετών) στην Μακεδονία, όμως αυτή ήταν απλά ένας αριθμός για την περίπτωση του, αφού έπαιξε ως τα... βαθιά γεράματα. 220 ματς, 41 ασίστ και 16 γκολ ο απολογισμος του αειθαλούς οπισθοφύλακα με τον Δικέφαλο, σε 5,5 χρόνια παρουσίας στο γήπεδο της Τούμπας.
Πατίτο
Ο Αργεντίνος επιθετικός ήταν μέλος της ΑΕΚ για ενάμιση χρόνο, από το καλοκαίρι του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017. Έπαιξε 35 φορές με τα κιτρινόμαυρα, σκοράροντας τέσσερις φορές. Η φανέλα του στην Ένωση έγραφε Πάτο Ροντρίγκες, το οποίο είναι συντομογραφία του Πατρίσιο Χουλιάν Ροντρίγκες.
Βέβαια αν σήμερα ρωτήσουμε κάποιον φίλο της ΑΕΚ για το πως τον θυμάται, το πιθανότερο είναι να τον αποκαλέσει Πατίτο. Άλλωστε, κι η επίσημη ανακοίνωση της απόκτησης του από τον σύλλογο ανέφερε "Bienvenido (σ.σ. καλώς ήλθες) Patito".
Κουίνσι
Αν τον αναζητήσετε ως σκέτο «Κουίνσι», οι μηχανές αναζήτησεις δεν θα σας εμφανίσουν τίποτε σχετικό με αυτόν. Ο Γκανέζος εξτρέμ -κι άλλοτε παίκτης της Άρσεναλ- αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 2011 έως το 2013 με απολογισμό 4 τερμάτων κι 11 ασίστ σε 54 εμφανίσεις.
Το επίθετο του, πάντως, πράγματι δεν ήταν τόσο εύκολο για την καθομιλουμένη και τις αθλητικές μεταδόσεις, καθώς είναι Οβούσου-Αμπέγιε. Και κάπως έτσι κυριάρχησε το μικρό του, το οποίο υπήρχε και στην πίσω πλευρά της φανέλας του.
Νάτσο Γκαρσία
Ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες στο Χαριλάου στα mid προς late 00s ήταν ο Νάτσο Γκαρσία. Ο Βολιβιανός χαφ δέσποζε στο κέντρο του Άρη από το 2005 έως το 2010, πραγματοποιώντας συνολικά 121 συμμετοχές με 7 γκολ και 4 ασίστ στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης.
Βέβαια, δε θυμούνται πολλοί πως το μικρό του ήταν Ρόναλντ κι όχι Νάτσο! Κι αν οι φίλοι του Άρη επέλεγαν να τον πουν με ένα όνομα, προτιμούσαν το Νάτσο κι όχι το Γκαρσία, καθώς για κάποια στιγμή (2007) υπήρχε στην ομάδα κι άλλος Γκαρσία, ο Γιονάν. Το «Νάτσο» δεν ήταν παρά ένα υποκοριστικό που κουβαλούσε από την πατρίδα του.
Κλάους Αθανασιάδης
Ένας από τους σπουδαιότερους φορ στη σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ με 107 γκολ σε 295 αγώνες με τον Δικέφαλο στο στήθος. Οκ, είναι γνωστό τοις πάσι ότι το όνομα του είναι Στέφανος Αθανασιάδης, αλλά για καιρό η φανέλα του έγραφε Κλάους - κι αυτό τον καθιστούσε ξεχωριστό.
Ο νονός του είναι Γερμανός, λέγεται Στέφανος - Νικόλαος. Το Νικόλαος στα γερμανικά είναι Κλάους και κάπως έτσι... έδεσε το γλυκό. Ναι μεν έχουμε δει υποκοριστικά και σε φανέλες άλλων Ελλήνων ποδοσφαιριστών (Σαλπιγγίδης - Σάλπι, Πατσατζόγλου - Πάτσα κ.ο.κ.), όμως όλα σχετίζονταν κάπως με το πραγματικό τους όνομα. Στην περίπτωση του Κλάους, ίσχυε κάτι διαφορετικό!
Ομάρ Ελαμπντελαουί
Ο ταχυδυναμικός μπακ από το Όσλο της Νορβηγίας έγραψε την δική του ιστορία με τον Ολυμπιακό, καθώς πέρασε έξι χρόνια στη χώρα μας, όπου κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, με 170 παιχνίδια (22 στο Champions League), 11 γκολ και 16 ασίστ με τα ερυθρόλευκα.
Ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο πως το μικρό του είναι Ομάρ και το επίθετο Ελαμπντελαουί. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσα ονόματα ή κάτι πιο σύνθετο. Απλώς για λόγους ευκολίας ο εγχώριος Τύπος κι οι φίλοι του Ολυμπιακού πολύ συχνά τον ανέφεραν ως Ομάρ, σε βαθμό που το μικρό είχε σχεδόν αντικαταστήσει το επίθετο.
Χαβίτο
Αν σας ρωτούσαν: «Θυμάσαι τον Φρανθίσκο Χαβιέρ Περάλ;» θα ξαφνιαζόσασταν και σίγουρα θα απαντούσατε όχι.
Εάν όμως η ερώτηση ήταν: «Θυμάσαι τον Χαβίτο;», τότε το όνομα θα σας ήταν σαφώς πιο οικείο. Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για τον ίδιο άνθρωπο, που «ρίζωσε» ποδοσφαιρικά στη χώρα μας.
Ο Ισπανός εξτρέμ του Άρη (2006-11) και για μικρό διάστημα και του Ολυμπιακού (2011-12), της Κέρκυρας (2014-15) και του Πανθρακικού (2015-16) έκανε τρομερή καριέρα στην Ελλάδα με 190 αγώνες στην Super League, 20 γκολ και 15 ασίστ. Οι Ίβηρες είθισται να κόβουν τα μακροσκελή ονόματα, μόνο που του Χαβίτο είναι και nickname, καθώς αποτελεί παράγωγο του Χαβιέρ (που συμπεριλαμβάνεται στο πλήρες όνομα του).
Χουανκάρ
Σε παρόμοια λογική με τον συμπατριώτη του Χαβίτο, ο εν ενεργεία αριστερός μπακ του Παναθηναϊκού «έπαιξε» με το Χουάν και το Κάρλος, τα ένωσε και «βαφτίστηκε» Χουανκάρ! Ο Μαδριλένος ποδοσφαιριστής βρίσκεται στη χώρα μας από το 2020 (96 συμμ., 3 γκολ, 7 ασίστ) κι είναι σταθερό γρανάζι στη μηχανή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Το «Χουανκάρ» τον συνοδεύει από το ξεκίνημα της καριέρας του, με το όνομα του σε πλήρη σύνθεση να είναι Χουάν Κάρλος Πέρεθ Λόπεθ.
Γκιγιέρμε
Ο πρώην αμυντικός χαφ του Ολυμπιακού (2018-20) έγινε γνωστός στην Ελλάδα ως Γκιγιέρμε, παρά το γεγονός πως το επίθετο του είναι Τόρες. Ακόμη, συχνά υπήρχε σύγχυση στον εγχώριο Τύπο, καθώς δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που τον αποκαλούσαν Γκιλιέρμε (με «λ» αντί για «γ»).
Μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να μας διευκρινίσει τι πραγματικά ισχύει, τη στιγμή που στην ελληνική Βικιπαίδεια αναφέρεται «Γκιλιέρμε ντος Σάντος Τόρες». Για την ιστορία, έπαιξε 78 φορές με τα ερυθρόλευκα, σκοράροντας εννέα φορές και κατακτώντας ένα πρωτάθλημα.
Μασούντ
«Δεκάρι» παλαιάς κοπής, ο Ιρανός Μασούντ έλαμψε στον Πανιώνιο (2016-18) για να μετεγγραφεί λίγο αργότερα στην πρωταθληματική ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ. Σήκωσε το 2018 την κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά... λίγα πράγματα με την Ένωση (18 συμμ., 1 γκολ) σε ένα εξάμηνο παρουσίας, με την θητεία του να στιγματίζεται από την ασύλληπτη χαμένη ευκαιρία του κόντρα στη Ντιναμό στο Κίεβο για το Europa League.
Τη μοιραία ευκαιρία του σε εκείνο το κρίσιμο ευρωπαϊκό ματς θυμούνται πιθανότατα όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ, όμως αυτό που ελάχιστοι ξέρουν είναι πως το επίθετο του είναι Σοτζέι. Το Μασούντ είναι απλώς το μικρό του.
Κι η τρανή απόδειξη - επιβεβαίωση του ρητού ότι «στο ποδόσφαιρο όλα μπαίνουν κι όλα χάνονται», στο παρακάτω βίντεο:
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.