Μενού

Λιονέλ Μέσι: Η επιστροφή του «Μεσσία» στην Αργεντινή - Πώς έζησε την αποθέωση στο Μπουένος Αίρες

messi
Λιονέλ Μέσι | AP
  • Α-
  • Α+

Αθλητική «δικαιοσύνη» μπορεί να είναι ο δεύτερος ορισμός για την κατάκτηση του Μουντιάλ στο Κατάρ από την Αργεντινή και τον ηγέτη της ομάδας, Λιονέλ Μέσι το απόγευμα της Κυριακής. Η Αργεντινή επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι της Γαλλίας με 4-2 και ο Μέσι έγινε ο νέος «Θεός» της χώρας, η οποία «διψούσε» για το τρόπαιο τα τελευταία 36 χρόνια μετά και την τρομερή πορεία που έκανε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Στην Αργεντινή τα πάρτι είχαν ξεκινήσει από νωρίς, καθώς τόσο στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπουένος Άιρες, όσο και στην πόλη καταγωγής του Μέσι, το Ροζάριο, όλοι περίμεναν την άφιξη του «Μεσία» και των «μαθητών» του, του ανθρώπου που, πλέον, ανήκει στο πάνθεον του ποδοσφαίρου της Αργεντινής. Το σύνθημα για τους ξέφρενους πανηγυρισμούς είχε δώσει και ο ίδιος ο Λιονέλ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Instagram «κοιμήθηκε» με το τρόπαιο, προδιαγράφοντας έτσι το τι θα γινόταν στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας.

messi
Λιονέλ Μέσι | AP
https://www.instagram.com/p/CmYyND_OYMl/?utm_source=ig_web_copy_link

Η άφιξη του Μεσία και η υποδοχή στο Μπουένος Άιρες

 

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι πιστοί φίλοι της χώρας της Νότιας Αμερικής περίμεναν τους «ήρωες» τους από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ezeiza, οι οποίοι έφτασαν μετά από πολύωρη πτήση τα ξημερώματα της Τρίτης και πιο συγκεκριμένα στις 2:20 το πρωί τοπική ώρα. Στους δρόμους επικρατούσε «τρέλα» για την ομάδα, καθώς από την Κυριακή, ημέρα που κατέκτησε η ομάδα το τρόπαιο, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην «Plaza De Mayo», για να πανηγυρίσουν την επιτυχία της ομάδας.

 

messi
Λιονέλ Μέσι | Getty

Πρώτος από το αεροπλάνο βγήκε ο ηγέτης της ομάδας, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος σήκωσε στον ουρανό της Αργεντινής και μπροστά σε όλους τους συγκεντρωμένους το τρόπαιο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο «μαέστρος» της προπονητικής και συνονόματος Λιονέλ Σκαλόνι, ο οποίος βοήθησε την ομάδα να κατακτήσει το τρόπαιο. Το χαμόγελο από το πρόσωπο του Μέσι δεν «έσβησε» ποτέ, καθώς δικαίωσε εκατομμύρια συνανθρώπων του, χαρίζοντας τους μία ιστορική στιγμή μετά από τρεις δεκαετίες. 

 

Μόλις οι παίκτες αποβιβάστηκαν, κατευθύνθηκαν κατευθείαν σε ένα ανοιχτό λεωφορείο που τους περίμενε στην πίστα για να τους μεταφέρει στην έδρα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής. Τον Μέσι ακολουθούσαν οι συμπαίκτες του, συμπεριλαμβανομένου και του Άνχελ ντι Μαρία, του οποίου το χτύπημα είχε διπλασιάσει το προβάδισμα της Αργεντινής στο πρώτο ημίχρονο του τελικού, πριν η Γαλλία συσπειρωθεί.

https://twitter.com/FilmusDaniel/status/1605163387951923202?s=20&t=vX1mcqQ9kxDHvzY-pYfq7whttps://twitter.com/Argentina/status/1605103829263032320?s=20&t=vX1mcqQ9kxDHvzY-pYfq7w

Ο τερματοφύλακας Μαρτίνεζ, ο οποίος βοήθησε τα μάλα στη διαδικασία των πέναλτι, σφραγίζοντας τη νίκη, έτυχε επίσης θερμής υποδοχής.  Παρά τη μακρινή πτήση, οι παίκτες είχαν ακόμη πανηγυρική διάθεση καθώς χαιρετούσαν τους θαυμαστές τους από την οροφή του λεωφορείου, το οποίο έγραφε στο πλάι "Πρωταθλητές κόσμου". 

 

messi
Λιονέλ Μέσι | Getty

Οι οπαδοί στην πρωτεύουσα της Αργεντινής κατέκλυσαν τους δρόμους περιμένοντας την επιστροφή των νικητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρά την καθυστερημένη άφιξη της πτήσης, πολλοί έμειναν ξύπνιοι για να συγκεντρωθούν έξω από την έδρα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής και να υποδεχτούν την ομάδα. Δημιούργησαν ατμόσφαιρα πάρτι, παίζοντας τύμπανα και τραγουδώντας, ενώ πολλοί φορούσαν τη φανέλα της εθνικής ομάδας, ιδίως το Νο 10 του Μέσι, για να καλωσορίσουν τους παίκτες στην πατρίδα τους. 

 

Σημαίες ήταν ντυμένες και κρεμασμένες σε κάθε πιθανό αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, ενώ ένα γιγαντιαίο αντίγραφο του τροπαίου Jules Rimet κρεμόταν από έναν γερανό. Κάποιοι οπαδοί εντοπίστηκαν ακόμη και πάνω σε άλογα να ανεμίζουν τη σημαία της χώρας, ενώ μπροστά τους εκτέθηκε το αντίγραφο του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γεγονός που έδειχνε την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα. 

https://twitter.com/ESPNUK/status/1605153032768995331?s=20&t=vX1mcqQ9kxDHvzY-pYfq7w

Η «τρέλα» που επικρατούσε στους δρόμους της Αργεντινής ήταν ενδεικτική της κατάστασης. Οι άνθρωποι βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους σε ένα ατελείωτο πάρτι, το οποίο και περίμεναν για 36 χρόνια. Ράφτες, μάλιστα, φαίνονται σε βίντεο να έχουν πρόχειρες σημαίες της Αργεντινής και να τις μοιράζουν σε ανθρώπους, που περνούσαν κάτω από τα μπαλκόνια τους.

https://twitter.com/TheAthleticFC/status/1605123338153631745?s=20&t=vX1mcqQ9kxDHvzY-pYfq7w

Η πορεία στο Μουντιάλ του Κατάρ

Η πορεία του, όμως, για την κατάκτηση του τροπαίου μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μετά το «κάζο» από τη Σαουδική Αραβία με 2-1 αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να «βγάλουν από το κάδρο» την Αργεντινή, στο ίδιο πλαίσιο με το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία. Ωστόσο, ο Αργεντινός ηγέτης και «απόγονος» του Μαραντόνα το πήρε προσωπικά και με δύο καταπληκτικές εμφανίσεις απέναντι σε Μεξικό και Πολωνία αντίστοιχα, στους οποίους αγώνες και σκόραρε, έδωσε την πρόκριση στη φάση του «16» όντας πρώτοι.

messi
Λιονέλ Μέσι | AP

Και εδώ είναι που ξεκινούν τα δύσκολα, καθώς αρχίζουν οι τελικές φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τι σημαίνει αυτό; Αγώνες θανάτου, όπου μία ήττα σε αυτούς - ανεξαρτήτως φάσης - θα άφηνε έξω την Αργεντινή και ο κόσμος δε θα γιόρταζε στις κεντρικές πλατείες του Μπουένος Άιρες. Ο Μέσι, όμως, ήταν πάλι εκεί καθώς με διαδοχικές MVP εμφανίσεις απέναντι σε Αυστραλία, Ολλανδία (σ.σ. άξιο αναφοράς στην εν λόγω φάση είναι και η απόδοση του τερματοφύλακα της Αργεντινής, Εμιλιάνο Μαρτίνεζ, ο οποίος ήταν εξαιρετικός στη φάση των πέναλτι) και με Κροατία «πήρε από το χεράκι» τη χώρα του και έφτασε στον τελικό, εκεί όπου έφτασε πάλι το 2014 απέναντι στη Γερμανία, αλλά δεν κατάφερε να... πιει νερό.

 

Ο τελικός με τη Γαλλία και η δικαίωση

 

Φτάνουμε, αισίως, στον τελικό με τη Γαλλία στο γήπεδο «Lusail Stadium» των 88.966 θεατών της πόλης Λουσαΐλ στο Κατάρ, όπου για αρκετούς ήταν ένας από τους κορυφαίους τελικούς όλων των εποχών. Σε ένα ματς - «θρίλερ» ο Αργεντινός «μάγος» έδωσε το παρών, καθώς και με τα δύο γκολ έδωσε το προβάδισμα νίκης για τη χώρα του, όμως, ο συμπαίκτης του στην Παρί και αντίπαλός του με τα χρώματα της Εθνικής Γαλλίας, Κίλιαν Εμπαπέ, ανταπέδωσε σημειώνοντας χατ-τρικ και απειλώντας ιστορικά ρεκόρ, όπως τα γκολ του Πελέ στη διοργάνωση.

 

messi
Λιονέλ Μέσι | AP

Η συνέχεια γνωστή, ο Μέσι ευστόχησε στο κρίσιμο πέναλτι, το ίδιο έκανε με την ίδια ψυχραιμία και ο Εμπαπέ, ωστόσο οι «πιτσιρικάδες» της Γαλλίας φαίνεται πως δεν άντεξαν στην πίεση των δισεκατομμυρίων ματιών που «έπεφταν» πάνω τους και η Αργεντινή επικράτησε με 4-2. Ξέφρενοι πανηγυρισμοί, άλλοι πιο ανεξήγητοι και «αστείοι», όπως του Μαρτίνεζ όταν πήρε το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα της διοργάνωσης, αλλά στο τέλος όλο το ποδόσφαιρο δικαιώθηκε. Οι ποδοσφαιρόφιλοι είδαν τον Μέσι να σηκώνει στον ουρανό του Κατάρ το χρυσό τρόπαιο και να ξεκινούν τα πάρτι στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

 

Το ίδιο φρόντισε να κάνει και ο Λιονέλ, προφανώς, ο οποίος μετά τα πάρτι και τους ξέφρενους πανηγυρισμούς στα αποδυτήρια της Εθνικής Ομάδας στα αποδυτήρια, στα οποία συμμετείχε και ο Σέρχιο Αγκουέρο, ο πρώην επιθετικός της ομάδας και ο διαχρονικά κολλητός του, «κοιμήθηκε» με το τρόπαιο.

 

Για πολλούς το εν λόγω Μουντιάλ που έγινε στη χώρα του Κόλπου μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αμφιλεγόμενο, καθώς κατά τη διάρκεια κατασκευής των γηπέδων έχασαν τη ζωή τους 6.500 εργάτες μετανάστες, ενώ η χώρα δε φημίζεται ιδιαίτερα για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα, όμως, του Μέσι έβγαλε «ασπροπρόσωπους» όλους τους επικριτές του θεσμού, καθώς εκτίμησαν ότι η στέψη του ως Παγκόσμιου Πρωταθλητή - μετά από πολλές προσπάθειες - ήταν αρκετή για να ξεχαστούν οι όποιες παραφωνίες.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.