Μενού
  • Α-
  • Α+

Σαν «βόμβα» έπεσε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου αθλητή του τάε κβον ντο, δις Ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, «νικημένος» από μία σπάνια μορφή καρκίνου, τρεις μόλις ημέρες πριν κλείσει τα 43 του χρόνια. Στη συνταρακτική ανάρτησή του μάλιστα, την οποία είχε ζητήσει από τους δικούς του ανθρώπους να ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν θα έφευγε από τη ζωή, συγκλονίζει αναφέροντας όσα πέρασε, τη δύναμη που του έδωσε η οικογένειά του ενώ ως τελευταία του επιθυμία ζήτησε να βγουν σε δημοπρασία τα δύο αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια που είχε κερδίσει σε Αθήνα και Πεκίνο και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε δομές για τα παιδιά που θα επιλέξει η οικογένειά του.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1979 και έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του τάε κβον ντο αλλά γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού. Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο ΑΠΘ. Αρχισε το τάε κβον ντο το 1982, σε ηλικία τριών ετών και το επάγγελμά του ήταν πυροσβέστης. Εχει στο ενεργητικό του αρκετές διακρίσεις σε διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις του αθλήματος, με σημαντικότερη τα αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των +80 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Προπονητής του ήταν ο Κώστας Τζιδημόπουλος. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2008, ψηφίστηκε με 1.875 ψήφους ως ο κορυφαίος αθλητής για το 2008 από τον ΠΣΑΤ.

Το Μάρτιο του 2019, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 και το Σεπτέμβριο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή εκπροσώπου του κόμματος.

Η παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 υπέστη κάταγμα στην κνημιαία ακρολοφία, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο χρόνια. Επανήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα όπου και αγωνίστηκε στην κατηγορία των +80 κιλών και έφθασε μέχρι τον τελικό, που έγινε στις 29 Αυγούστου του 2004. Στον τελικό ηττήθηκε από τον Νοτιοκορεάτη Μουν Ντάε-σανγκ με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο.

Το 2008, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Ρώμη και προηγήθηκε χρονικά κατά 3 μήνες των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των +87 κιλών στον τελικό με τον Γάλλο πρωταθλητή Πασκάλ Ζεντίλ.

Η επόμενη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Νικολαΐδης στις 23 Αυγούστου του 2008 προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό (στην κατηγορία των +80 κιλών), όπου όμως γνώρισε και πάλι την ήττα στις λεπτομέρειες (5-4) από τον Νοτιοκορεάτη Τσα Ντονγκ-Μιν. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, αποκλείστηκε νωρίς και δεν διεκδίκησε κάποιο μετάλλιο.

Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των +87 κιλών, χάνοντας στον ημιτελικό από τον Αζέρο Ταβαγκούλ Μπαϊράμοβ.

Σημαντικές διακρίσεις

  • 2010 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - 3ος Χάλκινο μετάλλιο
  • 2009 - Παγκόσμιο πρωτάθλημα - 5ος
  • 2008 - Ολυμπιακοί Αγώνες - 2ος Αργυρό μετάλλιο
  • 2008 - Ευρωπαϊκό πρωταθλημα - 1ος Χρυσό μετάλλιο
  • 2004 - Ολυμπιακοί Αγώνες - 2ος Αργυρό μετάλλιο
  • 2004 - Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα - 1ος Χρυσό μετάλλιο
  • 1998 - Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας- 3ος (Χάλκινο μετάλλιο)
  • 1998 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - 5ος
  • 1997 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - 1ος (Χρυσό μετάλλιο)
  • 1997 - Μεσογειακοί Αγώνες - 2ος (Αργυρό μετάλλιο)
  • 1996 - Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων - 1ος Χρυσό μετάλλιο
  • 1996 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - 1ος Χρυσό μετάλλιο
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.