Η Λόρελ Χάμπαρντ έγινε η πρώτη τρανς που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία του θεσμού. Στα 43 της χρόνια, η Νεοζηλανδή αρσιβαρίστρια έγραψε ιστορία στους Αγώνες του Τόκιο αφού μετά από πολλά... κύματα συμμετείχε στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου.
Και μόνο η συμμετοχή ήταν ένας άθλος για τη Χάμπαρντ, που δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάποιο μετάλλιο καθώς στην κατηγορία των +87 κιλών, έκανε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο αρασέ και μηδενίστηκε, όμως άνοιξε ένα δρόμο που μέχρι πρότινος ήταν ερμητικά κλειστός.
Διαβάστε επίσης: Μίλτος Τεντόγλου: Οταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης, δήλωνε «τεμπέλης», του άρεσε να κάνει τούμπες και να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια
Το 1998 ο 20χρονος τότε Γκάβιν Χάμπαρντ έσπασε το εθνικό ρεκόρ στις νεαρές ηλικίες και το όνομά του έγινε γνωστό σε όλη τη χώρα. Όντας το παιδί του δημάρχου της πόλης του Όκλαντ, Ντικ Χάμπαρντ, η προσοχή που λάμβανε ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε ποτέ από το να εκφραστεί όπως ήθελε εκείνη. Σε δηλώσεις που είχε παραχωρήσει η ίδια το 2001, «ένιωθε ότι ο κόσμος δεν θα δεχθεί ανθρώπους σας εκείνη αλλά θα σεβαστεί πρώτα τον εαυτό της και μετά τους υπόλοιπους». Μετά από αυτή τη δήλωση ο Γκάβιν δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά σε αγώνες.
Το 2012 μέσω ορμονικών θεραπειών ο Γκάβιν έδωσε τη θέση του στη Λόρελ, και πλέον η συμμετοχή στους αγώνες άρσης βαρών ήταν δεδομένη.
Παρότι η Λορέλ δεν είχε αγωνιστεί για χρόνια στην άρση βαρών, το 2017 έκανε την επανεμφάνισή της. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Australian International & Australian Open στη Μελβούρνη και έγινε η πρώτη Νεοζηλανδή transgender που κατακτά μετάλλιο. Αυτό το επίτευγμα ξεσήκωσε πολλές αμφιλεγόμενες αντιδράσεις καθώς οι επικριτές της υποστήριζαν ότι η συμμετοχή της σε γυναικείους αγώνες είναι άδικο για τις υπόλοιπες αθλήτριες. Ο κύριος επικριτής της ήταν ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Michael Keelan όπου «πολέμησε» αρκετά τη Χάμπαρντ. Η κριτική αυτή δεν επηρέασε την Νεοζηλανδή αθλήτρια.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.