Μενού
  • Α-
  • Α+

«Είμαι λίγο τεμπέλης», είχε πει ο Μίλτος Τεντόγλου που τα ξημερώματα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο μήκος και έγινε ο 4ος Ευρωπαίος αθλητής που παίρνει πρωτιά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο συγκεκριμένο άθλημα! Ο «τεμπέλης», όμως ανέβασε την Ελλάδα στο πρώτο σκαλί του βάθρου κάνοντας όλους υπερήφανους για την χρυσή του επιτυχία! 

Δεν πήγαινα στις προπονήσεις

«Στα Γρεβενά δεν υπήρχε κάτι να με κρατήσει. Έξω κρύο, χιόνιζε, κλειστό στάδιο δεν έχουμε κι έλεγα: Τι να κάνω εδώ εγώ τώρα; Είχα σταματήσει για δυο τρεις ολόκληρους μήνες. Δεν είχα πατήσει στο στάδιο! Η μαμά μου με τον προπονητή μου κατάφεραν να με πείσουν να γυρίσω...»

Οι δικοί του άνθρωποι μιλούν για ιδιόρρυθμο παιδί με χαρακτήρα που δεν παίρνει από λόγια. Αρκετοί είναι αυτοί που λένε για τον Τεντόγλου ότι είναι ντόμπρος, αυθόρμητος και πολλές φορές βρίσκεται σε έναν δικό του (χρυσό από χθες) κόσμο. Μιλάει άπταιστα τα αγγλικά, χθες έδωσε συνέντευξη σε όλα τα διεθνή Μέσα και δεν δίστασε να πει για τον αντίπαλο που νίκησε, τον Κουβανό Ετσεβαρία, ότι είναι καλύτερος αθλητής από αυτόν και ότι είναι πολύ κοντά στο να σπάσει το φράγμα των 9 μέτρων στο μήκος. 

Πολύ εύστοχα είχε περιγράψει τον χαρακτήρα του ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου: «Είμαι ήρεμος. Δεν είμαι από αυτούς που μπαίνει και εκτελεί με τη μία το καλό άλμα. Συνήθως αργώ να βρω το ρυθμό στον αγώνα και γι’ αυτό πηδάω στις τελευταίες προσπάθειες πάντα. Τα συναισθήματα δεν παίζουν ρόλο αν ξέρεις να εκτελέσεις την κίνηση. Απλά το κάνεις»… Και στο Τόκιο τα λόγια του Τεντόγλου βγήκαν αληθινά: Στο τελευταίο άλμα έπιασε το χρυσό 8.41! 

Πομάσκι: «Έχει ιδιαίτερες ικανότητες»

https://www.youtube.com/watch?v=ne4BWi-P23o

«Στην προπόνηση έχουμε λίγο πίεση... Είναι ιδιαίτερος», έχει πει για τον Τεντόγλου, ο προπονητής του Γιώργος Πομάσκι: « Έχει κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες. Και του Μίλτου είναι και κρυφές αυτές οι ικανότητες. Δεν τις εκδηλώνει ποτέ, όμως όταν δεις να εκτελεί ένα άλμα, αντιλαμβάνεσαι πού μπορεί να φθάσει».

Ο Μίλτος Τεντόγλου είχε πει για τη σχέση με τον προπονητή του: «Μ’ αρέσει να παίζω παιχνίδια στον υπολογιστή, εκεινού δεν του αρέσει και μου τη λέει. Κάνω παρκούρ, του λέω να κάνω μια τούμπα. Μου λέει όχι και τσακωνόμαστε...»

Αλμα από τα Γρεβενά στο πρώτο σκαλί του βάθρου

Ο Τεντόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου 1998 και είναι Μικρασιάτης στην καταγωγή, ενώ πέρασε στα Γρεβενά τα παιδικά του χρόνια.   Στα «τρελά» χρόνια της εφηβείας, ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε με τις ώρες παρκούρ. Άρχισε με τα αγωνίσματα του στίβου εντελώς τυχαία (σε ηλικία 15 χρονών) έπειτα από παρότρυνση του προπονητή στίβου, Βαγγέλη Παπανίκου, που εντόπισε τον Μίλτο να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών. Διέκρινε το ταλέντο και τη ιδιαίτερη αλτικότητα του. Ο Βαγγέλης Παπανίκος έπεισε τον Μίλτο, να δοκιμάσει τις επιδόσεις του στο σκάμμα. Την πρώτη, κιόλας, μέρα του είπε: «Μόλις γράφτηκες στη Γυμναστική Ένωση Γρεβενών ως άλτης του μήκους». Τον πρώτο χρόνο πήγαινε στις προπονήσεις «για πλάκα», όπως ο ίδιος έλεγε... Η συνέχεια ανήκει στον διακεκριμένο προπονητή Γιώργο Πομάσκι και στις επιδόσεις του Μίλτου.

Οι πρώτες επιδόσεις

Τα πρώτα δείγματα ήρθαν το 2015. Στις 6 Ιουνίου του 2015 ο Τεντόγλου πήδηξε στα 7,65 μ. και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μ. Πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Κάλι της Κολομβίας όπου κατέκτησε την 5η θέση, με άλμα στα 7,66 μ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων το 2016, στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας σε ηλικία 17 χρονών, ο Τεντόγλου με άλμα 7,91 μ. (στην τρίτη προσπάθεια), κατέκτησε αργυρό μετάλλιο. Στις 28 Μαΐου του 2016, με άλμα 8,19 μ. κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Παπαφλέσσια» έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των Αγώνων, αφού πήδηξε 7,64 μ. Ούτε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2017, διακρίθηκε.

Το άστρο του άρχισε να διαγράφει ανοδική τροχιά από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 8.25 μ. Ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος που κατακτούσε η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες! Την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για εφέτος την πέτυχε ο Τεντόγλου, σε ένα μίτινγκ στην Καλλιθέα στις 26 Μάϊου του 2021 με άλμα 8,60. Τα υπόλοιπα τα κρατούσε για το Τόκιο!

Ο Μίλτος Τεντόγλου, χθες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πετυχαίνοντας στην τελευταία προσπάθεια 8.41μ. Ο Έλληνας πρωταθλητής πριν από το «χρυσό» άλμα του, είχε δει να χάνεται η θέση στο βάθρο, αλλά δεν το έβαλε κάτω και με εξαιρετική ψυχολογία και τεχνική πέτυχε τον στόχο του!

Να πιώ τώρα ένα καφεδάκι...

Μετά την επιτυχία του ο Τεντόγλου δήλωσε: «Θέλω να το αφιερώσω σε όλους τους Έλληνες που έμειναν ξύπνιοι και με παρακολουθούσαν. Αν έκανα 8.50μ. θα αντιδρούσα διαφορετικά. Ο Ετσεβαρία είχε καλά άλματα, αλλά άκυρα. Η βαλβίδα ήταν σκληρή και τα γόνατά μου πονάνε. Θα πονάω για μέρες. Θέλω να πάω τώρα στο Ολυμπιακό Χωριό να πιώ ένα καφεδάκι».

Σπάνια τα «χρυσά» των Ευρωπαίων

Να πούμε, ότι ο Βρετανός Λιν Ντέιβις είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964. Το Τόκιο δεν φέρνει γούρι στους Αμερικανούς άλτες... Από εκεί και πέρα, αλλά και πριν, σχεδόν «κλεισμένο» από τους Αμερικανούς το πρώτο σκαλί του βάθρου στο μήκος! Παρενθέσεις στην Ιστορία, η πρωτιά του Σουηδού Βίλιαμ Πέτερσον το 1920 και του Ανατολικογερμανού Λουτς Ντομπρόφσκι το 1980 στη Μόσχα, όπου όμως απουσίαζαν οι Αμερικανοί. Τέλος στους Αγώνες του Πεκίνου, το 2008, το χρυσό μετάλλιο είχε κατακτήσει ο Παναμέζος Ίρβινγκ Σαλαδίνο. Τα άλλα 21; Με τον ύμνο των ΗΠΑ και την «αστερόεσσα» στον ιστό! 

Επίσης να θυμίσουμε ότι το χρυσό μετάλλιο του Μίλτο Τεντόγλου είναι το πρώτο ελληνικό στο άλμα εις μήκος!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.