Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Στέφανος Ντούσκος είναι το πρόσωπο της ημέρας. Ο άνθρωπος που έκανε τον Εθνικός μας Ύμνο να ακουστεί για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Ο Στέφανος Ντούσκος είναι χρυσός Ολυμπιονίκης και έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα όχι μόνο στη συνείδηση των Ελλήνων αλλά και στην ιστορία των αγώνων μιας και η επιτυχία του συνοδεύτηκε με νέο ολυμπιακό ρεκόρ.

Διαβάστε ακόμη: Ολυμπιακοί Αγώνες: Η απονομή του Χρυσού μεταλλίου στον Στέφανο Ντούσκο

Γεννημένος και μεγαλωμένος στα Γιάννενα φροντίζει ακόμα και τώρα που δεν μένει πλέον εκεί, να επισκέπτεται τον τόπο του αλλά και να προπονείται με τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, τον σύλλογο που άρχισε να κωπηλατεί. Άλλωστε μία από τις πρώτες του κουβέντες, έχοντας ολοκληρώσει τον άθλο του στο Τόκιο ήταν «Εφερα το χρυσό στα Γιάννενα».

Ένας αθλητής που έχει μάθει από μικρός τι σημαίνει πρωταθλητισμός, θυσίες αλλά και επιτυχίες καθώς τίποτα δεν είναι τυχαίο, ειδικά όταν ο δρόμος που ακολουθείς έχει κατάληξη την κορυφή.

Πριν από πέντε χρόνια στους Αγώνες του Ρίο είχε δηλώσει το «παρών» στα 19 του χρόνια και μαζί με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή είχε κατακτήσει την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου. Τα ξημερώματα της Παρασκευής όμως ανέβηκε στην κορυφή, απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους, επιβραβεύοντας μία τρομερή πορεία στον αθλητισμό.

«Μασούσα παγάκια και τσίχλες για να μην πεινάω»

Ο Στέφανος Ντούσκος, όμως, πολύ πριν ασχοληθεί με την κωπηλασία, ασχολούνταν με τον στίβο. Μαθημένος από μικρός στη ζωή του αθλητή και στη συνέχεια του πρωταθλητή. «Ο κόσμος μπορεί να βλέπει την τελική εικόνα, αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί τις θυσίες που έκανα εγώ για να μείνω εντός ορίου. Δεν έτρωγα μεσημέρια, δεν έτρωγα το βράδυ. Μασούσα παγάκια και τσίχλες, για να ξεχάσω την πείνα μου. Δοκίμασα τον εαυτό μου, σωματικά και ψυχολογικά. Πάντα υπήρχε το ρίσκο να προκαλέσω ζημιά στον οργανισμό μου», είχε αποκαλύψει σε παλιότερη συνέντευξή του όταν τότε αγωνιζόταν στα ελαφριά σκιφ.

Ο ίδιος με ύψος 1,87μ. ήταν πολύ δύσκολο να παραμείνει στα 80 κιλά, ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται στα ελαφριά σκιπ. Και πριν από περίπου μία πενταετία έκανε τη μετάβαση για το βαρύ σκιφ, τo 2019 αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο μονό σκιφ

Όπως ανέφερε η μητέρα του, Μαρία Ντούσκου στην ΕΡΤ, ήταν πάντα καλός στο σκιφ και όταν έμεινε μόνος του, χωρίς πλήρωμα, του έλεγε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα.

Στέφανος Ντούσκος: Αλλαγή κατηγορίας, προπόνηση και δικαίωση

Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε στη διαδρομή και οι οποίες έγιναν ακόμα μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν αποφασισμένος να πετύχει. Και τα κατάφερε, με αποκορύφωμα την  πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από την προολυμπιακή ρεγκάτα στο Βαρέζε την Άνοιξη.

«Η καθημερινότητα του ήταν στο Σχοινιά. "Εσώκλειστος". Πέντε ώρες προπόνηση το πρωί, τέσσερις το απόγευμα. Αρκετές φορές είχε αισθανθεί κουρασμένος. Αρκετές οι πίκρες και οι χαρές. Έτσι είναι στον πρωταθλητισμό. Εμείς προσπαθούσαμε να στηρίξουμε» τονίζει χαρακτηριστικά ο πατέρας του, Βασίλης Ντούσκος, που νιώθει κι αυτός υπερήφανος βλέποντας πλέον το παιδί του να έχει κρεμασμένο στο στήθος του το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Τη μεγαλύτερη επιτυχία για κάθε αθλητή.

Όσο για τον ίδιο, απολαμβάνει τις δάφνες της επιτυχίας του. «Δεν μπορώ να το πιστέψω! Δεν το πιστεύω! Αλήθεια… δεν το πιστεύω! Η καλύτερη κούρσα της καριέρας μου» έλεγε αμέσως μετά από τον τερματισμό του.

Φοιτητής Ιατρικής ο Στέφανος Ντούσκος

Πέρα από τον αθλητισμό ο Στέφανος Ντούσκος έχει μπροστά του έναν ακόμα δρόμο που πρέπει και θέλει να ακολουθήσει. Πέρυσι ήταν να ξεκινήσει τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Η αναβολή όμως των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω της πανδημίας τον... υποχρέωσαν να πάρει και πάλι αποφάσεις. Και να δικαιωθεί εκ νέου. Άφησε τη σχολή του για έναν χρόνο ώστε να αφοσιωθεί στο όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το πέτυχε και αυτό και με το παραπάνω!

«Φύγε και έλα με το μετάλλιο»

Πάντα μία επιτυχία κρύβει πολλή δουλειά από πίσω της. Και όταν μιλάμε για αθλητισμό, είτε ομαδικό είτε ατομικό, ένα ξεχωριστό κομμάτι κατέχει ο προπονητής. 

«Πριν μπει στην βάρκα το πρωί του είπα, φύγε και έλα με το μετάλλιο. Φύγε και έλα σαν άλλος Στέφανος. Για όσους πιστεύουν ότι δεν έχουν αυτοπεποίθηση και δεν μπορούν, να τους πω ότι μπορούν να γίνουν τα πάντα. Ξέρω τι πρέπει να κάνω και ήρθε έτσι το χρυσό μετάλλιο» περιέγραψε στην ΕΡΤ ο προπονητής του Στέφανου Ντούσκου, Τζιάνι Ποστιλιόνε.

«Είναι όπως νιώθει ένας πατέρας για το παιδί του. Ξέρω τις θυσίες που έχει κάνει ο Στέφανος και πόσο πάλεψε. Για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο, «χτίζεις» έναν καινούριο άνθρωπο. Ήταν διαφορετικό πριν λίγα χρόνια. Με τα λάθη του, έγινε καλύτερος» λέει βλέποντας τον αθλητή του να έχει περασμένο στον λαιμό του το μετάλλιο από ατόφιο χρυσάφι.

Επικεφαλής προπονητής της ΕΚΟΦΝΣ για τις Εθνικές ομάδες, ο Τζιάνι Ποστιλιόνε, δεν δυσκολεύτηκε να δώσει και ένα... παρατσούκλι στον αθλητή του. «Ο Χάμιλτον της κωπηλασίας είναι Έλληνας» είπε και πλέον είναι δεδομένο πως η ελληνική κωπηλασία έχει έναν ακόμα λόγο να αισθάνεται περήφανη.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.