Μετά από απογοητεύσεις, σκάνδαλα, φυσικά καθυστέρηση ενός χρόνου λόγω της πανδημίας και πάντα με αυξημένη ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού, την αποχώρηση και την ...επιστροφή της Γουινέας, η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει τελικά στο Νέο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο σήμερα Παρασκευή (14:00 ώρα Ελλάδας).
Στο στάδιο θα βρίσκεται ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο, όπως και η Τζιλ Μπαίντεν, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, επικεφαλής της διπλωματικής αμερικάνικής αντιπροσωπείας στο Τόκιο. Δεν θα είναι όμως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σε μία Τελετή Εναρξης, που μόλις χθες οι διοργανωτές απέλυσαν και το νέο διευθυντή της, λόγω σχολίων που είχε κάνει κατά το παρελθόν για το Ολοκαύτωμα. Τον περασμένο Μάρτιο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Τελετών Έναρξης και Λήξης, Χιρόσι Σασάκι, παραιτήθηκε μετά από υποτιμητικό σχόλιό του σε μία γυναίκα.
Όμως δεν θα λείπουν μόνο αυτοί. Δεν θα υπάρχουν επίσης γέλια, φωνές, χειροκροτήματα. Όπως αυτά που, για παράδειγμα, καλωσόρισαν την Ομάδα Προσφύγων στο ντεμπούτο της στο Μαρακανά του Ρίο, πριν από πέντε χρόνια. Τότε αυτοί οι «άστεγοι» αθλητές, που συχνά δραπετεύουν από πολέμους, έκαναν... παρέλαση ως προτελευταία αποστολή μπαίνοντας στη σκηνή λίγο πριν από την οικοδέσποινα Βραζιλία.
Αυτή τη φορά στο Τόκιο, θα το κάνουν δευτερόλεπτα αμέσως μετά την Ελλάδα, που και αυτή τη φορά θα εμφανιστεί πρώτη, έχοντας σημαιοφόρους τους Ολυμπιονίκες Αννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια.
Παρακολουθήστε ζωντανά την Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων:
Οι συνέπειες της πανδημίας όμως δεν θα αδειάσουν μόνο τις εξέδρες. Ακόμη και η ίδια η παρέλαση θα μειωθεί, επειδή οι αντιπροσωπείες θα φτάσουν στην σκηνή με λιγότερο αριθμό ατόμων, ειδικά όσο αφορά τους συνοδούς. Η εμφάνιση θα γίνει με βάση τα ονόματα των χωρών στην ιαπωνική γλώσσα.
Ετσι κι αλλιώς η Τελετή Εναρξης ήταν πάντα μια σημαντική σελίδα των Αγώνων, η πρώτη, μία από αυτές που συχνά παραμένουν στην ιστορία. Ο Πασολίνι μίλησε για «έναν κόσμο γεμάτο μέλλον» στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης το 1960, σημειώνοντας την έλευση στη γεωγραφία των Αγώνων των χωρών που είχαν πρόσφατα αποκτήσει ανεξαρτησία. Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, το 1996 στην Ατλάντα, ο θρυλικός Μοχάμεντ Αλί, ανάβοντας την φλόγα στο Στάδιο, προκάλεσε μια παγκόσμια έκρηξη συναισθημάτων, ενώ το 2018, στους Χειμερινούς Αγώνες του PyeongChang, πραγματοποιήθηκε η απίστευτη κοινή παρέλαση από τις δύο Κορέες, με μια και μοναδική σημαία.
Η Τελετή Εναρξης είναι επίσης η πιο περιζήτητη και ακριβή ημέρα των Αγώνων. Ενα εισιτήριο για το Λονδίνο το 2012 ήταν κοντά στα χίλια ευρώ, πολύ περισσότερο από αυτό που πλήρωσε κάποιος για τον Μπολτ ή τον Φελπς. Όμως αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει αυτό το πρόβλημα, αφού θα βρίσκονται μόλις 950 με 1.000 VIP καλεσμένοι...
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.