Η μεγαλύτερη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού είναι γεγονός, έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν μετά από πέντε χρόνια ελέω της πανδημίας και το Τόκιο ανοίγει τις πύλες του στις 23 Ιουλίου, για να υποδεχθεί 11.500 αθλητές και αθλήτριες. Μεταξύ εκείνων, συμμετέχουν 83 Ελληνες αθλητές, οι οποίοι κουβαλούν μαζί τους τις ελπίδες μίας ολόκληρης χώρας για κάποια σημαντική διάκριση (και γιατί όχι, κάποιο μετάλλιο) στην πιο σημαντική αθλητική διοργάνωση.
Διαβάστε ακόμα: Ολυμπιακοί Αγώνες: Τέλος όλα όσα γνωρίζαμε για τις απονομές - Τι αλλαγές φέρνει ο κορονοϊός
Πόσο όμως τους επηρέασε ο κορονοϊός; Η πανδημία τους άγγιξε μόνο ψυχολογικά ή προκάλεσε σημαντικές δυσκολίες και στην προετοιμασία τους για το Τόκιο; Προφανώς η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εύκολο να απαντηθεί αλλά καλό θα ήτο να αφήσουμε τους ίδιους τους αθλητές να μιλήσουν για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσαν εν μέσω πανδημίας. Μιλούν στο Reader για τις δυσκολίες που πέρασαν μέχρι να βρεθούν στο Τόκιο οι πολίστες της Εθνικής Ανδρών Γιάννης Φουντούλης και Χριστόδουλος Κολόμβος, όπως και ο πρωταθλητής στην κολύμβηση Απόστολος Χρήστου.
Οι δυσκολίες στην προετοιμασία
Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι όπως τους είχαμε συνηθίσει. Οι ίδιοι οι αθλητές επισημαίνουν πως οι νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία τους υποχρέωσαν να βιώσουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση. «Η προετοιμασία κατά την διάρκεια της πανδημίας ήταν αρκετά δύσκολη καθώς εμείς σαν αθλητές έπρεπε να είμαστε παρά πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα έτσι ώστε να μην έχουμε κρούσμα στον χώρο μας και να χάσουμε προπονήσεις εξαιτίας της καραντίνας που προβλέπεται. Έτσι ζούσαμε μέσα σε έναν φόβο αυτή τη περίοδο αλλά καταφέραμε να συνεχίσουμε τις προπονήσεις μας χωρίς προβλήματα» λέει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Χρήστου.
Με τον κορονοϊό δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα για όλους όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Κολόμβος. «Ακούγαμε πολλά και δεν ξέραμε τι θα γίνει». «Όλα όμως τελικά πήγαν καλά και η σημαντικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων τα ξεπερνά όλα αυτά. Μέσα από τις δυσκολίες είδαμε φως στο τούνελ κι όλα ευτυχώς πήγαν καλά» αναφέρει στη συνέχεια ο πολίστας της Εθνικής δίνοντας ένα σήμα αισιοδοξίας.
Ο Γιάννης Φουντούλης με τη σειρά του στέκεται στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχολογική πίεση που δέχθηκαν οι αθλητές: «Η προετοιμασία εν μέσω κορονοϊού ήταν πολύ δύσκολη για όλους τους αθλητές ειδικότερα για μια διοργάνωση όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες όπου οι συμμετέχοντες έχουν σίγουρα στόχο να είναι στην καλύτερη τους κατάσταση. Η αβεβαιότητα για την διεξαγωγή, τα συνεχόμενα τεστ, η ψυχολογική πίεση και το άγχος που υπήρχε να μη βρεθεί κάποιος αθλητής θετικός, η στέρηση των αγαπημένων μας ανθρώπων και των φίλων μας υπό τον φόβο να μη συμβεί κάτι ήταν πραγματικά ό,τι πιο ψυχοφθόρο υπήρχε. Ακόμα και τώρα, λίγες μέρες πριν την αναχώρηση μας για το Τόκιο, παρόλο που όλη η ομάδα είναι εμβολιασμένη, το άγχος υπάρχει ακόμα και προσπαθούμε όλοι μας να είμαστε όσο πιο προσεκτικοί τις μέρες που απομένουν».
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους
Βέβαια μέσα στην ατυχία τους τα μέλη της Εθνικής ομάδας πόλο στάθηκαν τυχερά, όπως μας περιγράφει ο Γιάννης Φουντούλης: «Η αλήθεια είναι ότι είμασταν από τους τυχερούς διότι ως εθνική ομάδα που είχε στόχο την πρόκριση στο Τόκιο, είχαμε την δυνατότητα και την άδεια από την πολιτεία να προπονούμαστε, κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, παρόλο που το πρωτάθλημα είχε διακοπεί από τις αρχές Νοεμβρίου περίπου. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε πολλά φιλικά παιχνίδια με την εθνική Αμερικής μέχρι να αγωνιστούμε στο προολυμπιακό τουρνουά τον Φλεβάρη, καθώς 10 -11 Αμερικανοί παίκτες αγωνίζονταν σε ελληνικές ομάδες και λόγω του lockdown παρέμειναν εδώ, κάτι που ήταν πολύ θετικό ώστε οι παίκτες να έχουν αγωνιστικό ρυθμό και να βρίσκονται σε καλή κατάσταση αφού επίσημοι αγώνες για το πρωτάθλημα δεν υπήρχαν».
Από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Κολόμβος αν και συμφωνεί με τον όρο «τύχη μέσα στην ατυχία» στέκεται περισσότερο στο πόσες… τρικλοποδιές έβαλε στους αθλητές το 2020. «Επειδή εγώ έπαιζα στην Τουρκία την περασμένη χρονιά, όταν γύρισα στην Ελλάδα για να προετοιμαστώ με την Εθνική για το προολυμπιακό, μετά από 5 ημέρες έκλεισαν όλα. Ετσι λοιπόν η περσινή χρονιά ήταν ουσιαστικά χαμένη και η προετοιμασία ήταν πολύ δύσκολη γιατί ουσιαστικά κάναμε μία προπόνηση και μετά πάλι έκλειναν όλα και πάλι το ίδιο από την αρχή. Παράλληλα, όλα ήταν καινούρια. Όλα τα μέτρα ήταν ουσιαστικά υπό δοκιμή και ενώ έκλειναν όλα, μετά υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις για τις εθνικές ομάδες και όλο αυτό δεν ήταν ό,τι το καλύτερο για την προετοιμασία».
Ευτυχώς το 2021 η κατάσταση άλλαξε όμως. «Φέτος ευτυχώς τα πράγματα ήταν καλύτερα. Καταφέραμε 20 άτομα στην Εθνική να ανήκουμε στις εξαιρέσεις και να μπορούμε να κάνουμε προπονήσεις κι έγινε καλύτερη προετοιμασία. Εγιναν κανονικά και τα πρωταθλήματα κι έτσι είμασταν καλύτερα σε τομέα προπόνησης. Το μόνο δύσκολο ήταν το ψυχολογικό κομμάτι καθώς όλο ακούγαμε πράγματα και δεν ξέραμε αν τελικά θα γίνουν οι Ολυμπιακοί ή όχι».
Το σημαντικότερο μάθημα
Η πανδημία του κορονοϊού ήταν (και εξακολουθεί να είναι) μία από τις δυσκολότερες περιόδους που έχει βιώσει ο σύγχρονος άνθρωπος. Και κατά τη διάρκεια τέτοιων περιόδων ο κάθε άνθρωπος το βιώνει διαφορετικά αλλά ταυτόχρονα παίρνει και διαφορετικό «μάθημα». Πώς το βίωσαν οι αθλητές; «Αυτό που κράτησα από την πανδημία είναι πως πρέπει να εκτιμάμε ό,τι έχουμε και θεωρούμε αυτονόητο γιατί είναι πολύ εύκολο να το χάσουμε» λέει χωρίς να το σκεφτεί ο Απόστολος Χρήστου.
Στην υγεία εστιάζει από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Κολόμβος: «Η υγεία προέχει. Είδαμε ανθρώπους να νοσηλεύονται και συνανθρώπους μας να χάνουν την ζωή τους κι έτσι σίγουρα το σημαντικότερο που μου έμαθε η πανδημία είναι πως το σημαντικότερο πράγμα είναι η υγεία. Νομίζω πως μάθαμε πλέον να βλέπουμε και να εκτιμάμε τα μικρότερα πράγματα στη ζωή και ποια έχουν σημασία. Εμείς μπορεί να το βιώσαμε στο πλαίσιο του αθλητισμού αλλά είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, είναι παγκόσμιο και υπεράνω του αθλητισμού».
Στα «μικρά πράγματα» που κάνουν τη διαφορά πλέον στέκεται και ο ηγέτης της Εθνικής πόλο, Γιάννης Φουντούλης: «Νομίζω όλοι μας αναθεωρήσαμε πολλά πράγματα στη ζωή μας. Το σημαντικότερο ίσως, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στην ζωή μας και ότι τα απλά πράγματα τελικά είναι και αυτά που αξίζουν περισσότερο».
Ε, όχι και φόβος
Το επόμενο ερώτημα που τέθηκε στους τρεις αθλητές ήταν κάτι παραπάνω από εύλογο. «Υπάρχει φόβος για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο;» Απ’ ότι φαίνεται οι Ελληνες αθλητές είναι ατρόμητοι και δεν το κρύβουν.
Κολόμβος: «Δεν υπάρχει φόβος για το Τόκιο αλλά σίγουρα δεν είναι ό,τι το καλύτερο να παίξουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς θεατές. Βέβαια υπάρχει ανησυχία μην κολλήσει κάποιος αν και θα κάνουμε τεστ συνέχεια εκεί, αλλά σίγουρα αν νοσήσει κάποιος μετά μπορεί να το κολλήσουν όλοι. Αν μπει θετικό κρούσμα στο Χωριό σίγουρα μετά θα υπάρχει θέμα. Γι’ αυτό όμως και το Ολυμπιακό Χωριό θα είναι σε κατάσταση «φούσκας», για να προστατευτούν οι αθλητές και να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Φόβος δεν υπάρχει αλλά σίγουρα μία απογοήτευση. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως είναι η ύψιστη τιμή που μπορεί να έχει ένας αθλητής και νομίζω θα το ξεπεράσουμε όλοι και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».
Χρήστου: «Δεν υπάρχει κάποιος φόβος γιατί τα μέτρα που θα παρθούν θα είναι αυστηρά έτσι ώστε να διεξαχθούν οι αγώνες με ασφάλεια».
Φουντούλης: «Δεν θα έλεγα φόβο, αλλά σίγουρα άγνοια και περιέργεια ως προς το τι θα συναντήσουμε εκεί αφού οι διοργανωτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα μέτρα θα είναι πολύ αυστηρά. Πριν δύο χρόνια θεωρώ ότι όλοι περίμεναν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα ήταν πολύ ξεχωριστοί, μπορεί και οι καλύτεροι που έχουν διεξαχθεί αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι έτσι. Θα είναι μια πολύ διαφορετική Ολυμπιάδα που δεν ξέρω αν θα θυμίζει προηγούμενες διοργανώσεις. Το θετικό όμως είναι ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν και όλη αυτή η προσπάθεια των τελευταίων 5 ετών, τουλάχιστον δεν θα πάει χαμένη».
Με ένα όνειρο τρελό…
Στεκόμαστε στην ατάκα του Γιάννη Φουντούλη για το πόσο ξεχωριστοί περιμέναμε όλοι πως θα ήταν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο για να προχωρήσουμε και στο πιο «ευχάριστο» ερώτημα αλλά και την κατακλείδα του εν λόγω άρθρου. Τι να περιμένουμε λοιπόν; Αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν μέχρι το τέλος όλες τις δυσκολίες που τους προκάλεσε ο κορονοϊός στην προετοιμασία αλλά και την ψυχολογία τους, ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος τους στο Τόκιο;
«Ολοι λένε πως έχουμε ελπίδες για μετάλλιο αλλά εγώ προσωπικά δεν το συμμερίζομαι» λέει ο προσγειωμένος Χριστόδουλος Κολόμβος και εξηγεί στη συνέχεια το γιατί: «Η Ελλάδα δεν έχει πάρει ποτέ ολυμπιακό μετάλλιο στο πόλο και οι 10 από τις 12 ομάδες που θα συμμετέχουν στο Τόκιο είναι πολύ υψηλού επιπέδου άρα προτιμώ να κρατάω μικρό καλάθι. Και η θέση μέσα στους «8» θα κριθεί στις λεπτομέρειες, σε ένα σουτ. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για μετάλλια. Εμείς πρέπει να συγκεντρωθούμε στον όμιλο μας, να καταφέρουμε να βρεθούμε στην οκτάδα και μετά θα έχουμε ένα πολύ δυνατό χιαστί παιχνίδι με κάποιον σίγουρα πολύ δυνατό αντίπαλο, όπου εκεί θα κριθεί κιόλας αν θα πάμε για να «χτυπήσουμε» κάποιο μετάλλιο ή αν θα παίξουμε για τις θέσεις 5-8. Σίγουρα όνειρα υπάρχουν, ποιος δεν θα ήθελε να γυρίσει στη χώρα του με ένα ολυμπιακό μετάλλιο αλλά προτιμώ να πάω εκεί και να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ με τους συμπαίκτες μου και να μην λέω πως πάμε για μετάλλιο. Ο στόχος μας τελικά πρέπει να είναι να φτάσουμε όλοι υγιείς στο σημαντικό παιχνίδι των χιαστί στα προημιτελικά, που το περιμένουμε μία πενταετία τώρα και μετά… βλέποντας και κάνοντας».
Ο Απόστολος Χρήστου από την πλευρά του, στους δεύτερους Ολυμπιακούς που εμφανίζεται μετά το Ρίο δείχνει έτοιμος για το βήμα παραπάνω. «Ο στόχος μου για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο είναι να βρεθώ στον τελικό στα 100μ ύπτιο» λέει και δεν κρύβει την ελπίδα πως στα τελευταία μέτρα όλα μπορούν να γίνουν.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Φουντούλης, αν και… «παλιοσειρά» της Εθνικής πόλο, δεν κρύβει πως ονειρεύεται το βάθρο: «Ο μεγαλύτερος μου στόχος είναι να προσπαθήσω να εκπληρώσω ένα όνειρο μου, που είναι ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Επίσης στόχος μου είναι απολαύσω και να ευχαριστηθώ την συμμετοχή μου γιατί τέτοιες ευκαιρίες δεν υπάρχουν πολλές στη καριέρα μας».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.