Τον έλεγαν Λουτζ Λονγκ και ήταν Γερμανός αθλητής, Σκοτώθηκε μια μέρα σαν σήμερα, 14 Ιουλίου του 1943. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αγώνες του Βερολίνου θυμούνται τον Τζέσε Όουενς κι όχι τον Λουτζ Λονγκ. Κακώς!
Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 5 Ιουλίου, ένας Κρητικός βουτάει με βαρέλι στους καταρράκτες του Νιαγάρα συντροφιά με μια χελώνα
Τον Αύγουστο ’36 Λονγκ και Όουενς ανταγωνίζονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο άλμα εις μήκος. Στο στάδιο παρακολουθούν 100.00 θεατές κι ανάμεσά τους ο βλοσυρός Αδόλφος Χίτλερ. Για τη Γερμανία του Γ’ Ράιχ ο θρίαμβος του ψηλού, ξανθού, όμορφου και αρχέτυπου εκπρόσωπου της Αρείας φυλής αθλητή Λουτζ είναι επιβεβλημένος. Όμως οι δύο αθλητές ξεπέρασαν τις διαφορές και τα πολιτικά τους στερεότυπα και αγωνίστηκαν υπό ευγενή άμιλλα.
Σε μία στιγμή μάλιστα- όπως λέγεται- ο Λονγκ δεν διστάζει να συμβουλεύσει τον Όουενς στη διάρκεια των προκριματικών αγώνων για το πού να πατήσει και ποια σημάδια να βάλει πριν πηδήξει στο σκάμμα, γεγονός που οδήγησε τον Όουενς στην πρόκριση. Ο Αμερικανός αθλητής, στον τελικό, κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο και να αφήσει τον Γερμανό στην δεύτερη θέση. Μετά το τέλος του αγώνα, ο Λουτζ Λονγκ αγκάλιασε τον Όουενς και έκαναν μαζί τον γύρο του θριάμβου, περνώντας μπροστά από τον Χίτλερ και τον Γκέμπελς, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε.
Μια ξεχωριστή φιλία
Οι δυο αθλητές έγιναν φίλοι. Ο Όουενς συνήθιζε να λέει πως «μπορείς να λιώσεις όλα τα χρυσά μετάλλια και τα κύπελλα που έχω, αλλά δεν θα έφταναν για τα 24 καράτια φιλίας που ένιωσα εκείνη την στιγμή για τον Λουτζ Λονγκ. Ο Χίτλερ πρέπει να είχε τρελαθεί όταν μας έβλεπε αγκαλιασμένους».
Πράγματι, ο Λονγκ δεν συμμεριζόταν την ιδεολογία του καθεστώτος και δεν συμφωνούσε με όσα συνέβαιναν εκείνη την εποχή στην ναζιστική Γερμανία. Ο Όουενς δεν ξανασυναντήθηκε ποτέ με τον Λονγκ, αλληλογραφούσαν όμως συστηματικά.
O Χίτλερ δεν ξέχασε ποτέ εκείνη την στιγμή και τιμώρησε τον Γερμανό άλτη. Γιατί για τον Λονγκ, το να ενταχθεί στην Βέρμαχτ και να πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμωρία ήταν. Σκοτώθηκε στα 29 του χρόνια, κατά τη συμμαχική απόβαση στην Σικελία το 1943. Στο τελευταίο γράμμα που έστειλε στον Όουενς, έγραφε: «Κάποια μέρα πήγαινε να βρεις τον γιο μου. Πες του για τον πατέρα του και πώς ήταν τα πράγματα πριν μας χωρίσει ο πόλεμος. Πες του πώς πραγματικά μπορούν να είναι τα πράγματα μεταξύ των ανθρώπων σε αυτήν την γη».
Μετά τον πόλεμο, ο Όουενς βρήκε τον γιο του Λονγκ και του μίλησε για τον πατέρα του. Έγινε μάλιστα και κουμπάρος του. Το 2009, η εγγονή του Όουενς και ένας από τους γιους του Λουτζ Λονγκ, συναντήθηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Βερολίνο, και απένειμαν μαζί τα μετάλλια στο άλμα εις μήκος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.