Δεν ανέδειξε νικητή η «μάχη της Βρετανίας» με Αγγλία και Σκωτία να μένουν στη λευκή ισοπαλία στο πλαίσιο του Euro 2020. Σημαντική νίκη πέτυχε από την πλευρά της η Σουηδία (1-0) επί της Σλοβακίας, ενώ Κροατία και Τσεχία έμειναν επίσης (1-1) στο «Χ».
Αναλυτικά, οι αγώνες:
Αγγλία - Σκωτία 0-0
Το 100ό ιστορικό ραντεβού (σε επίσημο ματς), μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, στο Γουέμπλεϊ, δεν ανέδειξε νικητή για την 2η αγωνιστική του Δ΄ ομίλου της τελικής φάσης του Euro 2020. Το τελικό 0-0 στην πρώτη αναμέτρηση των δύο άσπονδων «εχθρών» σε κορυφαία διοργάνωση, μετά το 2-0 των «Τριών Λιονταριών» στο «Ναό του ποδοσφαίρου» για την φάση των ομίλων του Euro 1996, δεν ξεκαθάρισε τίποτα (επί της ουσίας) για τη μετέπειτα πορεία τους.
Η Αγγλία με το βαθμό έφτασε τους τέσσερις (είχε νικήσει στην πρεμιέρα την Κροατία) και είναι πολύ κοντά στην πρόκριση στους «16», ενώ η Σκωτία με τον πρώτο της βαθμό στο Ευρωπαϊκό (είχε ηττηθεί από την Τσεχία) εξακολουθεί να ελπίζει, αρκεί να νικήσει τη «Χρβάτσκα» στην τελευταία αγωνιστική.
Άλλη μια φορά η Αγγλία δεν μπόρεσε να βρει το γρήγορο γκολ στις ευκαιρίες που είχε στο ξεκίνημα, αρχικά με το δοκάρι του Στόουνς (κεφαλιά στο 11΄) και αμέσως μετά με το πλασέ του Μάουντ (13΄) από πολύ κοντά να περνά άουτ. Οι Σκωτσέζοι βρήκαν την ευκαιρία προϊόντος του χρόνου να κάνουν δύσκολη τη ζωή στα «Τρία Λιοντάρια» και να μπουν στ΄ αποδυτήρια διατηρώντας το μηδέν στην εστία τους, έχοντας μία καλή στιγμή με τον Άνταμς στο 4ο λεπτό.
Βλέποντας η ομάδα του Στιβ Κλαρκ ότι δεν είχε τίποτα να χάσει, απέναντι σε μία «φλύαρη» Αγγλία, άρχισε σιγά-σιγά να βγαίνει με απειλητικές διαθέσεις στην επίθεση και στο 62ο λεπτό έχασε τεράστια ευκαιρία για να προηγηθεί με το σουτ του Ντάις να παίρνει πορεία προς τα δίχτυα και τον Τζέιμς ως «απο μηχανής Θεό» να απομακρύνει πάνω στη γραμμή.
Νέα κλασική ευκαιρία για τους Σκωτσέζους χάθηκε στο 77΄, αυτή την φορά με τον Άνταμς ν΄ αστοχεί απελπιστικά απέναντι από τον Πίκφορντ, ενώ στο 79΄ ο Στέρλινγκ ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του εντός περιοχής από τον Ο'Ντόνελ. Από το ριπλέι φάνηκε πως είχε δίκιο, παρ΄ όλα αυτά ούτε ο Λαόθ, ούτε οι υπεύθυνοι του VAR... ασχολήθηκαν με την φάση.
Διαιτητής: Αντόνιο Λαόθ (Ισπανία)
Κίτρινες κάρτες: ΜακΓκιν, Ο'Ντόνελ
ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Σο, Ράις, Στόουνς, Κέιν (74΄ Ράσφορντ), Στέρλινγκ, Φίλιπς, Μινγκς, Μάουντ, Φόντεν (63΄ Γκρίλις), Τζέιμς
ΣΚΩΤΙΑ (Στιβ Κλαρκ): Μάρσαλ, Ο' Ντόνελ, Ρόμπερτσον, ΜακΤόμινεϊ, Χάνλεϊ, Τίρνεϊ, ΜακΓκιν, ΜακΓκρέγκορ, Ντάικς, Άνταμς (86΄ Νίσμπετ), Γκίλμουρ (76΄ Αρμστρονγκ)
Κροατία - Τσεχία 1-1
Η Κροατία διατήρησε το αήττητο που έχει απέναντι στην Τσεχία για 4η φορά σε ισάριθμες αναμετρήσεις που έδωσαν τελευταία (1 νίκη, 3 ισοπαλίες), έμεινε επίσης αήττητη στο δεύτερο αγώνα που δίνει σε κορυφαία διοργάνωση (Euro ή, Μουντιάλ), αλλά το τελικό 1-1 με την Τσεχία σαφώς και δεν ικανοποίησε την ομάδα του Ντάλιτς.
Μετά από την 2η αγωνιστική στον 4ο όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, οι Κροάτες έχουν μόλις ένα βαθμό (είχαν ηττηθεί στην πρεμιέρα από την Αγγλία) και, πλέον, θέλουν πάση θυσία το «τρίποντο» με την Σκωτία στην ερχόμενη εβδομάδα για να ελπίζουν σε πρόκριση. Εντελώς διαφορετικά είναι τα συναισθήματα στην Τσεχία, η οποία έφτασε στους 4 βαθμούς (είχε νικήσει στην πρεμιέρα τους Σκωτσέζους) και με 4 βαθμούς βρίσκεται μία ανάσα από την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.
Με καλή ψυχολογία μετά τη νίκη επί της Σκωτίας στην πρεμιέρα του γκρουπ μπήκε στο ματς η Τσεχία, η οποία «πατούσε» καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Χωρίς να κάνει τη μεγάλη φάση κι αφού χρειάστηκε να συμβουλευτεί το VAR ο Ντελ Θέρο Γκράντε, το συγκρότημα του Σίχαλβι κατάφερε να προηγηθεί στο 37΄ με το πέναλτι του Πάτρικ Σικ μετά το χέρι του Λόβρεν.
Ο στράικερ της Μπάγερ Λεβερκούζεν με το τρίτο του γκολ στο τουρνουά σε δύο ματς (τέταρτο στα τρία τελευταία διεθνή παιχνίδια με την Τσεχία) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των σκόρερ.
Η Κροατία μη έχοντας άλλες επιλογές ξεκίνησε το β΄ μέρος με γκολ από τα... αποδυτήρια. Σκόρερ ο Ιβάν Πέρισιτς (29ο γκολ με την Εθνική) με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή, αιφνιδιάζοντας τον Βάτσλικ που δεν έβαλε σωστά τα χέρια του κι έγινε το 1-1, που έμεινε ως το τέλος καθώς δεν υπήρξαν άλλες συγκινήσεις.
Διαιτητής: Ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία)
Κίτρινες κάρτες: Λόβρεν - Μάσοπουστ, Μπόριλ, Χλόζεκ
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Γκβάρντιολ, Μόντριτς, Κόβασιτς (87΄ Μπρόζοβιτς), Πέρισιτς, Κράμαριτς (62΄ Βλάσιτς), Μπρεκάλο (46΄ Ιβάνουσεκ), Ρέμπιτς (46΄ Πέτκοβιτς)
ΤΣΕΧΙΑ (Σίλχαβι): Βάτσλικ, Τσούφαλ, Τσελούστκα, Κάλας, Μπόριλ, Χλόζεκ (63΄ Κραλ), Σούτσεκ, Μάσοπουστ, Νταρίντα (87΄ Μπάρακ), Γιάνκτο (74΄ Σέβτσικ), Σικ (74΄ Κρμέντσικ)
Σουηδία - Σλοβακία 1-0
Η Σουηδία, με πρωταγωνιστή τον Ισακ και σκόρερ (77’) τον Φόρσμπεργκ από το σημείο του πέναλτι, νίκησε (1-0) τη Σλοβακία στην Αγία Πετρούπολη (5ος όμιλος/2η αγωνιστική), μπροστά σε 30.500 θεατές, φτάνοντας τους τέσσερις βαθμούς και εξασφαλίζοντας ουσιαστικά -έστω και ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες τρίτες- την πρόκριση στους «16».
Καλύτεροι και με περισσότερες ευκαιρίες οι Σουηδοί, θα αντιμετωπίσουν την Πολωνία (23/6), επίσης στην Αγία Πετρούπολη την 3η και τελευταία αγωνιστική, οι Σλοβάκοι που «χάθηκαν» στο δεύτερο ημίχρονο θα επισκεφτούν (23/6) τη Σεβίλη για να αντιμετωπίσουν την Ισπανία, στην δική τους προσπάθεια να βρεθούν ανάμεσα στις 16 καλύτερες ομάδες του Euro 2020. Aμφότερες έφτασαν στη μεταξύ τους συνάντηση, με υψηλή αίσθηση εμπιστοσύνης, μετά από εντυπωσιακά παιχνίδια στις πρεμιέρες τους, η Σλοβακία νικώντας (2-1) την Πολωνία και η Σουηδία αντέχοντας την πίεση των Ισπανών (0-0).
Χροσόβσκι και Κόσελνικ (αμφότεροι αλλαγές στη νίκη 2-1 επί της Πολωνίας), αντικατέστησαν Χρομάντα και Χάρασλιν στην 11αδα της Σλοβακίας , που παρουσιάστηκε σε σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Γιάν Αντερσον εμπιστεύτηκε την ίδια ομάδα που κατάφερε να σταματήσει (0-0) την Ισπανία, στον πάγκο βρέθηκε ο Κουλουσέφσκι, που είχε βρεθεί θετικός σε Covid-19.
Ξεκίνημα με κατοχή για την Σλοβακία, παρόμοια η πρώτη προσέγγιση στο παιχνίδι των Σουηδών, με αυτή που υιοθέτησαν κόντρα στην Ισπανία. Κάτι που όμως άλλαξε γρήγορα, με κυκλοφορία μπάλας από τους Σκανδιναβούς και τους Σλοβάκους-που υποχώρησαν- να «κλείνουν», με αποτέλεσμα την απουσία μεγάλων φάσεων-ευκαιριών, μπροστά στις δύο εστίες και μόνο ορισμένων καλών «ενοχλητικών» επισκέψεων σε Ντουμπράβκα και -ιδιαίτερα- Ολσεν στο τελευταίο τέταρτο, όταν οι παίκτες του Τάρκοβιτς αναθάρρησαν, εκμεταλλεύτηκαν τον ελεύθερο χώρο και έγιναν πιο επικίνδυνοι, όπως με τον Χάμσικ (35’ και 43’). Χωρίς όμως αποτέλεσμα, «κλείνοντας» το ημίχρονο χωρίς σκορ, σε μία μάχη ταχτικής, όπου οι ομάδες προσπάθησαν περισσότερο να αποφύγουν το λάθος.
Από τα πόδια του Ντούντα (50’)-μετά από κόρνερ-, με σουτ στα όρια της περιοχής (πέρασε πάνω από το δοκάρι) η πρώτη απειλή από την Σλοβακία στην επανάληψη. Όμως οι Σουηδοί ήταν εκείνοι που έφτασαν πιο κοντά στο γκολ, με διπλή απειλή από ψηλά και ένα σουτ: πρώτα (59΄) όταν ο Ντουμπράβκα σταμάτησε με εντυπωσιακή εκτίναξη κεφαλιά του Αουγκούστινσον, στην εξέλιξη ο Ντάνιελσον -πάλι με κεφαλιά- έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο επόμενο λεπτό (61’) καλό σουτ του Ισακ, πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι.
Ο Ισακ ήταν εκείνος που -αυτή τη φορά-με κεφαλιά απείλησε (67’), κάτι που έκανε με εκπληκτική προσπάθεια και σουτ (71’) , που σταμάτησε-μία ακόμα φορά- ο τερματοφύλακας των Σλοβάκων. Στην πέμπτη τελική των Σκανδιναβών-χωρίς απάντηση από τους Σλοβάκους- μέσα σε 13 λεπτά, ανοίγοντας για τα καλά το παιχνίδι και ανεβάζοντας το ρυθμό, σίγουρα σε ένα πολύ καλύτερο ημίχρονο. Ο επιθετικός της Ρεάλ Σοσιεδάδ δεν σταμάτησε και επιβραβεύτηκε όταν σε μία -ακόμα-επέλασή του, προσπάθησε να αποφύγει τον Ντουμπράβκα, ο οποίος τον ανέτρεψε (δέχθηκε κίτρινη) και την ποινή (πέναλτι) μετέτρεψε σε γκολ ο Φόρσμπεργκ (1-0).
Ετσι ίσως δεν είναι τυχαίο ότι τα 23 από τα 26 γκολ των Σουηδία έφτασαν στο δεύτερο ημίχρονο. Οι Σλοβάκοι στα λεπτά που ακολούθησαν προσπάθησαν, έκλεισαν τους Σουηδούς στην περιοχή τους, αλλά δεν κατάφεραν να αποφύγουν την ήττα.
Διαιτητής: Ντάνιελ Ζίμπερτ (Γερμανία)
Κίτρινες κάρτες: Ολσον (23’), Ντουμπράβκα (76’), Ντούντα (80’), Βάις (87’)
ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιάν Αντερσον): Όλσεν, Αουγκούστινσον (Μπένκτσον), Λίντελοφ, Λούστιγκ, Ντάνιελσον, Όλσον (64΄ Κλάεσον), Έκνταλ (88’ Σβένσον), Φόρσμπεργκ (93’ Κραφτ), Λάρσον Ίσακ, Μπεργκ (64΄ Κουάισον)
ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Στέφαν Τάρκοβιτς): Ντουμπράβκα, Πέκαρικ (65’ Χάρασλιν), Σάτκα, Χούμποτσαν (84’ Χάντσκο), Σκρίνιαρ, Κούτσκα, Χροσόβσκι ( 84΄Ντούρις), Ντούντα, Κόσελνικ, Κοσέλνικ, Χάμσικ (77’ Μπένες), Μακ (77’ Βάις).
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.