Αγαπάμε τον Νίκο Καρβέλα για ορισμένα, πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Για την ικανότητα που επέδειξε στις δεκαετίες '80-'90 ως προς το να γράφει ταυτόχρονα ποπ και λαϊκά ερωτικά τραγούδια που αμέσως γίνονταν hits, για την επιμονή του να πείσει το κοινό του πως μετράει και ως συνθέτης σε όπερες, γράφοντας μεταξύ άλλων τη «Μάλα» και τους «Δαίμονες», για το έξυπνο επικοινωνιακό πλασάρισμα της σχέσης του με την Άννα Βίσση, ως «χωρισμένοι» μεν, ζώντες στο ίδιο σπίτι, δε.
Η ιστορία του στο ελληνικό πεντάγραμμο είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή. Αλλά ο Νίκος Καρβέλας ως φιλόσοφος, μας αφήνει κάποιες δεύτερες σκέψεις.
Ο έμπειρος μουσικοσυνθέτης που εμφανίστηκε αρχικά στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη και ύστερα, σε εκείνη της Ναταλίας Γερμανού, θύμιζε περισσότερο τον τηλε-κριτή εκείνης της εκπομπής ταλέντων του Μένιου Φουρθιώτη, αν και διατήρησε αισθητά πιο ήπιους τόνους.
Είδαμε όμως έναν άνθρωπο χωρίς ειρμό, που προσπαθούσε να μετατρέψει τη συνέντευξη σε δικό του μονόλογο και εκλάμβανε την αντίθεση της δημοσιογράφου (Λυμπεράκη) σε αυτή την προσταγή του, ως προσβολή. Ως προς το περιεχόμενο του λόγου του, εκεί είχε φροντίσει να συρράψει αντισυστημικές απόψεις και αποκόμματα ρητορικής μίσους για τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους και ακατανόητες δηλώσεις αποστροφής για το χρήμα και την οικονομική άνεση (που διαθέτει).
Ο Νίκος Καρβέλας είναι πια μια μπερδεμένη, ακαθόριστη έννοια καλλιτέχνη, που παριστάνει και τον φιλόσοφο, τον αντισυστημικό ρήτορα, χωρίς να βγάζει νόημα σε πολλά απ' όσα λέει. Τι συνέβη με τον Νίκο Καρβέλα;
Οι συνεντεύξεις
Σιχαίνεται τους δημοσιογράφους, το έχει δηλώσει με κάθε τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, με αφορμή το νέο του βιβλίο, τη «Νοοσοφία», που περιέχει κάποιες σκέψεις του με φιλοσοφικό πρόσημο, εμφανίστηκε δύο φορές στα τηλεοπτικά κανάλια, μία ενώπιον της Νίκης Λυμπεράκη και άλλη μια ενώπιον της Ναταλίας Γερμανού, με την οποία έχει συνεργαστεί και δισκογραφικά.
Η πρώτη είχε το θάρρος να βάζει τελείες στον παραληρηματικό λόγο του, να κατευθύνει τη συνέντευξη όπως κάνει άλλωστε κάθε δημοσιογράφος.
Η συμπαθέστατη τηλεπαρουσιάστρια/στιχουργός, του έδωσε περισσότερο «αέρα», τον άφηνε να αυτοσχεδιάζει σε κάθε απάντηση του επί μακρόθεν. Και στις δύο συνεντεύξεις ο Καρβέλας είπε πράγματα που λέει ο κόσμος εκεί έξω, όπως πχ. για τα Τέμπη και την ατιμωρησία πολιτικών προσώπων.
Από την άλλη, είπε και για τη νέα σύντροφο του, ότι δεν είναι οικογένεια, ούτε σύντροφος, μια κοπελίτσα 45 κιλών ειναι που δεν τρώει πολύ και δεν τον ενοχλεί. Επίσης μπέρδεψε τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με την εκκλησία, σε μια δήλωση που μάλλον ούτε ο ίδιος κατάλαβε τι ήθελε να πει.
Ως προς τη δήλωση αποστροφής/πλήρους άγνοιας του για τα λεφτά (αυτά που κέρδισε γράφοντας ορισμένους από τους πιο επιτυχημένους ποπ δίσκους όλων των εποχών), εδώ μάλλον ταιριάζει το «τρελός είμαι, ό,τι θέλω λέω».
Επιπλέον, αξίζει να καταγράψουμε πως ο Καρβέλας με μια ακόμα σοφιστικέ στιχομυθία τρίβει στα μούτρα της παρουσιάστριας και φίλης του, Ναταλίας Γερμανού, ένα ψυχικό τραύμα που αφορά την οικογένεια της.
Άραγε, έτσι κάνουν οι φίλοι;
Ν.Κ: «Είσαι σίγουρη ότι αγαπάς τη μητέρα σου και δε τη μισείς;»
Ν.Γ: «Τώρα πια ναι»
Ν.Κ: «Τώρα πια. Μέχρι πρότινος όμως;»
Ν.Γ: «Έχω περάσει περιόδους που δε τη γούσταρα»
Ν.Κ: «Τώρα γιατί την αγαπάς;»
Ν.Γ: «Την κατάλαβα»
Ν.Κ: «Τι κατάλαβες; Γιατί σε βασάνιζε. Τη συγχώρεσες δηλαδή… Άρα αγαπάω, σημαίνει συγχωρώ. Τίποτα άλλο. Αλλά, δεν μπορώ να πω ότι συγχωρώ το παιδί μου. Μου λες, 'αγαπάς το παιδί σου;' και σου λέω, όχι. Αισθάνομαι τρυφερότητα. Στοργή. Θέλω να είναι καλά, να είναι καλά και να είναι καλά. Τίποτα άλλο. Χρωστάω ευγνωμοσύνη στο παιδί μου και τίποτα το παιδί μου σε μένα».
Ένα συμπέρασμα
«Καλά τα είπε ο Καρβέλας», «είμαι με τον Καρβέλα», «αν κάνουν ένα κόμμα ο Καρβέλας, η Καρυστιανού και ο Τσαφούλιας, 80% θα πάρουν», λέει ο κόσμος στο Twitter.
Πουλάει η αντισυστημικότητα, είναι αλήθεια, το ίδιο και η δηθενιά, το να αρχίζεις να μιλάς για ένα θέμα και να μην ξέρεις πού να βάλεις την τελεία, και όλο αυτό, να το πουλάς στο ενδεές κοινό σου ως φιλοσοφία, ή και τρικυμία εν κρανίω.
Αποδεικνύεται τελικά πως η φιλοσοφία από την τρικυμία (εν κρανίω) δεν απέχει και πάρα πολύ. Τώρα που το σκέφτομαι, ο Καρβέλας μας έκανε μαθήματα φιλοσοφίας εδώ και καιρό, εδώ και 10 χρόνια. Εμείς δεν προσέχαμε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.