Μενού
Ευρωεκλογές 2024
Γυναίκα βγαίνει από παραβάν απ' όπου ψήφισε για τις ευρωεκλογές | AP Photos / Vadim Ghirda
  • Α-
  • Α+

«Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση» λέει σοφά ο λαός και αυτό ισχύει και στην περίπτωση των προεκλογικών δημοσκοπήσεων. Για άλλη μια φορά φτάσαμε το βράδυ της περασμένης Κυριακής να κατανοήσουμε πως τα πραγματικά αποτελέσματα ήταν εντελώς διαφορετικά από τον... χαβαλέ (που όπως αποδείχθηκε έκαναν οι εταιρείες) όλων των περασμένων μηνών- εβδομάδων – ημερών. ΟΚ, αν το ζητούμενο ήταν να βρουν τη... σειρά που θα «τερματίσουν» τα κόμματα του «Βig3», το βρήκαν. 

Να βγούμε στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουμε όπως κάναμε την εποχή της πανδημίας. Όμως δεν νομίζω ότι πρέπει να είσαι και... επιστήμονας για να καταλάβεις τη δεδομένη χρονική στιγμή ότι η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας ήταν «κλειδωμένη» και ότι το κόμμα Κασσελάκη... κουτσά-στραβά θα έπαιρνε τη 2η θέση. Γιατί επί της ουσίας σε...όοοοοοοολλλλλλλοοοοο το περασμένο διάστημα που οι δημοσκοπήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη μόνο αυτό πέτυχαν. 

Stefanos Kasselakis
Σε σχολείο της Εκάλης ψήφισε ο Στέφανος Κασσελάκης | Eurokinissi/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στο κυβερνών κόμμα έδιναν μονίμως τιμές πάνω του 30%. Για την ακρίβεια αρκετά πάνω του 30%, καθώς έφταναν στο 33, στο 34, ακόμη και στο 36. Ουδείς πάντως είχε... διαβάσει την σφαλιάρα του 28.31% που ήταν το πραγματικό αποτέλεσμα της κάλπης. 

Όμως οι δημοσκοπικές γκέλες και αστοχίες δεν σταματούν εδώ. Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόβλεψαν όλοι την δεύτερη θέση αλλά ως εκεί. Το ποσοστό κάτω από το 15% το αγνοούσαν, αφού οι περισσότεροι... έδιναν 17-18, ενώ κάποιοι υπέρμετρα αισιόδοξοι μιλούσαν και για «2» μπροστά. 

Ακόμη και την ώρα των πρώτων exit polls, την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες της Κυριακής, τα ποσοστά που έδιναν στην πολυκατοικία της Κουμουνδούρου απείχαν από την πραγματικότητα.

Ανάλογες περιπτώσεις θα δει κανείς αν σκαλίσει και τα πιο... χαμηλά σκαλοπάτια των εκλογικών αποτελεσμάτων. Το χαμηλό ποσοστό της Νέας Αριστεράς για παράδειγμα, όταν τις τελευταίες εβδομάδες οι περισσότεροι παρουσιάζονταν βέβαιοι ότι θα μπει στην Ευρωβουλή. Ή για τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου. Όχι τελευταία, αλλά αρκετές εβδομάδες πριν το παρουσίαζαν με ποσοστά που σε έκαναν να... τρίβεις τα μάτια σου, όταν καταλάβαινες πως στην κοινωνία δεν έχει κανένα έρεισμα η προσπάθεια αυτή. Όπως φυσικά και αποδείχθηκε για ένα κόμμα που... φρέναρε στο 1.45%.

Αν το δημοσκοπικό... φιάσκο πρωτοεμφανίζονταν με τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής θα υπήρχαν πολλά ελαφρυντικά. Η τεράστια αποχή, η επιστολική ψήφος κλπ. κλπ. κλπ.

Όμως πλέον είναι φαινόμενο των πολλών τελευταίων χρόνων, τα λάθη και η αναντιστοιχία των πραγματικών αποτελεσμάτων της κάλπης με τα... ευρήματα των δημοσκόπων. Τελευταίο παράδειγμα οι δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Με δεδομένο, πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι επόμενες εκλογές (εθνικές) είναι σε τρία χρόνια, ίσως ήρθε η ώρα οι εταιρείες να κάνουν την αυτοκριτική τους και να... στρίψουν το τιμόνι. Να βρουν εκείνα τα εργαλεία, αν δεν τα έχουν, που δεν θα τους οδηγούν σε λάθη ή γκάφες. Προφανώς, και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια. Πάντα θα υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες. Μπορεί όμως να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για ελαχιστοποίηση όλων αυτών.

Αν δεν το κάνουν, τότε και οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να παραμένουν... καχύποπτοι για το ποιες είναι οι «αληθινές προθέσεις» των κατά καιρούς δημοσκοπήσεων
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA