Ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν είτε στην Ελλάδα, είτε παγκοσμίως η αυτοδικία έχει δικαιολογηθεί για συγκεκριμένα περιστατικά, όμως ουδείς τολμά ή έχει το δικαίωμα να προτρέψει σε αυτή. Αλίμονο άλλωστε για μια κοινωνία που θα... παραδοθεί στο χάος της αυτοδικίας. Αλίμονο. Όμως το αλίμονο είναι ακόμη μεγαλύτερο για μια κοινωνία που έχει χάσει πλέον την πίστη της στη δικαιοσύνη.
Που δεν θεωρεί πως το κακό τιμωρείται, πως υπάρχουν ποινές για τις αδικίες, πως το έγκλημα όταν αποκαλύπτεται δεν συγκαλύπτεται.
Όσο δυνατός, όσο ισχυρός, όσο αναγνωρίσιμος είναι αυτός που καλείται να καθίσει στο εδώλιο. Δυστυχώς τα (πολλά) τελευταία χρόνια αυτό βιώνουμε και στην Ελλάδα. Ο κόσμος έχει χάσει την πίστη του στην δικαιοσύνη.
Δεν θεωρεί πως οι δικαστές και οι εισαγγελείς στέκονται τόσο ψηλά ώστε να... μην ξεχωρίζουν ποιος, ποια, ποιοι είναι αυτοί από κάτω που δικάζονται.
Δεν πιστεύουν καν πως κάποιες περιπτώσεις θα φτάσουν έως τις δικαστικές αίθουσες για να βγουν αποφάσεις, αλλά και όσες φτάσουν πάντα θα βρεθεί εκείνο το... μονοπάτι που είτε θα κουκουλώσει μια υπόθεση, είτε η ποινή θα είναι «χάδι».
Μπορεί η φράση – κλισέ «έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη» να ακούγεται πιο συχνά κι από την καλημέρα από το στόμα πολιτικών, «επωνύμων», δικηγόρων, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική αν ο κάθε «απλός κι ανώνυμος» πολίτης τούτης της χώρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει δημοσίως.
Μόνο στην εποχή μας... πολύκροτες υποθέσεις όπως η Μάνδρα, το Μάτι, τα Τέμπη, «ο 54χρονος από τον Κολωνό», αλλά και πολλές ακόμη υποθέσεις, έχουν... κλονίσει την πίστη προς την δικαιοσύνη. Δίκες που αργούν να γίνουν, υποθέσεις που δεν φτάσουν ποτέ στο ακροατήριο, προτάσεις από εισαγγελείς που εξοργίζουν το δημόσιο αίσθημα.
Θα πει κανείς πως «δεν δικάζονται οι άνθρωποι με το τι θέλει ο κόσμος, αλλά με στοιχεία και συγκεκριμένο κατηγορητήριο». Σωστό. Όμως όταν και αυτό το κατηγορητήριο γίνεται καμιά φορά... χαρτοπόλεμος και τα στοιχεία τεχνηέντως (ή όχι και τόσο...) κρύβονται, τότε η «οργή λαού» είναι ακόμη μεγαλύτερη!
Μπορεί ο κόσμος να ξαναβρεί την πίστη του στην δικαιοσύνη;
Προφανώς και μπορεί. Όταν οι δικαστές στέκονται στο ύψος των περιστάσεων συμβαίνει αυτό. Πολλά τα παραδείγματα από το παρελθόν. Άλλωστε και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος του τσουβαλιάσματος και αυτό αδικεί την ίδια την δικαιοσύνη!
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.