Η αλήθεια είναι πως πριν ξεκινήσω να γράφω το συγκεκριμένο άρθρο αμφιταλαντεύτηκα για το αν έπρεπε να γράψω αυτό ή ένα άλλο σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Αποφάσισα τελικά να γράψω αυτό που θα διαβάσετε διότι, δυστυχώς, έχω την αίσθηση πως θα έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να γράψουμε για αυτή τη ματωμένη Λωρίδα της Γάζας και το τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από αυτό που (για την ώρα) φαίνεται.
Όπως θα καταλάβατε και από τον τίτλο στον πυρήνα του άρθρου θα βρεθεί η on air κόντρα που είχαν ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος με τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο. Για να είμαι ακριβής θα αναφερθώ σε ένα μεγάλο λάθος που έκανε ο συνάδελφος. Αλλά πριν από αυτό ας μιλήσουμε λίγο για το τι είναι λούμπεν.
Τον συγκεκριμένο όρο τον εισήγαγε στην πολιτική κουβέντα ο Κάρολος Μαρξ ο οποίος χρησιμοποιεί τον όρο «λούμπεν προλεταριάτο» εννοώντας το πιο εξαθλιωμένο κομμάτι της εργατικής τάξης το οποίο έχασε το δρόμο του, απώλεσε την ταξική του συνείδηση και έχει αναλάβει ένα λάθος ρόλο στην κοινωνία. Ο Μαρξ μιλούσε βασικά για εκείνο το κομμάτι του προλεταριάτου το οποίο κινούμενο κάπου ανάμεσα σε νομιμότητα και παρανομία προσπαθούσε να «πιάσει την καλή» και να βγει από τη μιζέρια και τη φτωχοποίηση με οποίο τρόπο μπορούσε.
Οι παλαιότεροι ίσως θα θυμούνται μια περίοδο που και η «Ε.Ο. 17 Νοέμβρη» είχε εισαγάγει στο δημόσιο – πολιτικό διάλογο τον όρο «Λούμπεν Μεγαλοαστική Τάξη» ή «ΛΜΑΤ». Όπως για παράδειγμα, στην προκήρυξη με την οποία η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του μεγαλοβιομήχανου και προέδρου της Χαλυβουργικής, Δημήτρη Αγγελόπουλου, τον Απρίλιο του 1986 στο Κολωνάκι. «Το κράτος σήμερα δεν μπορεί να βάλει φρένο στη ληστρική δραστηριότητα και τις απάτες της ΛΜΑΤ, δεν μπορεί να τη δαμάσει» αναφέρει η προκήρυξη σε ένα σημείο, ενώ σε ένα άλλο σημειώνει: «Οι τσαρλατάνοι, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι, μιλάνε συνέχεια για συντεχνίες εργαζομένων και πουζαντισμούς, ενώ δε λένε λέξη για την υπαριθμόν ένα συντεχνία της χώρας, τη ΛΜΑΤ».
Το βράδυ της Κυριακής, λοιπόν, και ενώ ο Μπέος έχει ήδη κάνει ένα ομοφοβικό παραλήρημα κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, μπροστά στους ψηφοφόρους του, βγαίνει στον Ant1 προκειμένου να το επαναλάβει. Και το κάνει. Και αφού το κάνει ο Νίκος Μπογιόπουλος, ζητά να πάρει τον λόγο, όχι για να κάνει ερώτηση, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, αλλά για να τοποθετηθεί επί του θέματος. Δε θεωρώ (αν και δεν τον ξέρω τον άνθρωπο προσωπικά) πως ο Νίκος Μπογιόπουλος είναι από αυτούς που δημόσια «ξεφεύγουν» και λένε πράγματα που δεν πρέπει. Ίσα – ίσα. Θεωρώ πως, ας μου επιτραπεί ο όρος, το «χώσιμο» που έκανε στον «πολλά βαρύ και όχι» Αχιλλέα Μπέο, το σχεδίαζε μέσα στο μυαλό του από τη στιγμή που έμαθε πως ο Νίκος Χατζηνικολάου θα τον βγάλει στον αέρα του Ant1.
Ανάμεσα στα πολλά που είπε, λοιπόν, ο Μπογιόπουλος, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι προσπάθησε να στηλιτεύσει το γεγονός ότι ο Μπέος είναι ένα λούμπεν στοιχείο. «Δεν είσαι λαϊκός άνθρωπος. Είσαι ένα λούμπεν στοιχείο. Κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, η σαπίλα κερδίζει, το έλος επιπλέει [...] Και ο Εσκομπάρ είχε εκλεγεί γερουσιαστής στην Κολομβία [...] Είσαι ένα χυδαίο λουμπεναριό».
Και εδώ είναι το λάθος που έκανε ο καλός συνάδελφος. Ο Νίκος ο Μπογιόπουλος, λοιπόν, προσπάθησε να «χτυπήσει» τον Μπέο με το δυνατό του χαρτί. Ο Μπέος δεν εκλέχθηκε επειδή είναι λαϊκός άνθρωπος. Εκλέχθηκε επειδή ακριβώς είναι ένα λούμπεν στοιχείο. Οι λούμπεν ψηφοφόροι του Βόλου τον (ξανά)εξέλεξαν όχι επειδή είναι λαϊκός άνθρωπος αλλά επειδή είναι λούμπεν. Αυτό θέλουν. Αυτό ζητούν. Σε αυτόν θέλουν να μοιάσουν. Σε έναν τύπο ο οποίος είναι «ματσό», ο οποίος - ρε αδερφέ - ρίχνει και καμία φάπα, άμα λάχει. Έναν τύπο που βρίζει. Έναν τύπο που χυδαιολογεί ασύστολα. Έναν άνθρωπο που ξεκίνησε από τη νύχτα, πέρασε από τον χώρο του ποδοσφαίρου, ξεπέρασε κάποιες περιπετειούλες εκεί με κάτι στημένα που είχε και ξαφνικά βρέθηκε δήμαρχος σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Αυτός είναι ο Μπέος. Αυτοί είναι οι ψηφοφόροι του. Λούμπεν στοιχεία που χαίρονται που ψηφίζουν έναν λούμπεν τύπο. Δεν έχει καμία σημασία που και στην επόμενη νεροποντή θα ξαναπνιγούν επειδή δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα. Θα χαίρονται που έχουν έναν λούμπεν δήμαρχο. Άρα, αγαπητέ Νίκο Μπογιόπουλε, άδικα φώναζες. Λούμπεν ζήτησαν, λούμπεν θα λάβουν.
Και κάτι ακόμα: Με τους ψηφοφόρους του Μπέου επαναλαμβάνονται κάποια «επεισόδια» που είχαμε δει στο παρελθόν με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Και τότε οι λούμπεν ψηφοφόροι του συγκεκριμένου μορφώματος, στην πλειονότητά τους, δεν ψήφιζαν τον Κασιδιάρη ή τον Μιχαλολιάκο επειδή πόζαραν όλο καμάρι μπροστά στις σημαίες με τους αγκυλωτούς σταυρούς. Δεν τους ένοιαζε αυτό. Δεν τους ένοιαζε το ιδεολογικό ή ακόμα περισσότερο το ποινικό κομμάτι. Τους ένοιαζε που εκείνοι οι τύποι έμπαιναν μέσα στη βουλή και έκαναν τσαμπουκάδες, που έβριζαν, που χυδαιολογούσαν, που χαστούκιζαν (το περιστατικό με τη Λιάνα Κανέλλη, είναι ένα καλό παράδειγμα), που απειλούσαν.
Αυτό το «ε ρε Κασιδιάρης που σας χρειάζεται» κάθε φορά που μέσα στη βουλή υπήρχε μια έντονη κουβέντα, δεν είχε να κάνει με τη νεοναζιστική ιδεολογία τους. Με το ότι ήθελαν ένα ματσό τύπο να φωνάζει και να βρίζει είχε να κάνει. Γι' αυτό και όταν το καράβι άρχισε να βουλιάζει, τα λούμπεν «ποντίκια» άρχισαν να πηδάνε από το πλοίο. Γιατί είδαν πως στα δύσκολα, οι... πρώην ματσό τύποι μυξόκλαιγαν (θυμηθείτε την αλήστου μνήμης ομιλία του Στάθη Μπούκουρα στη Βουλή) και ζητούσαν έλεος γιατί είχαν και παιδάκια να μεγαλώσουν. Γιατί είδαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής τους μισούς από τους κατηγορούμενους να λένε «εγώ δεν ξέρω και δεν είδα τίποτα».
Και τώρα το ίδιο θα γίνει. Μην έχετε αμφιβολία. Όταν θα έρθει η πτώση τα λούμπεν «ποντίκια» θα εγκαταλείψουν γρήγορα – γρήγορα το καράβι που θα βουλιάζει. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να «χαϊδεύουμε» αυτόν τον «σοφό λαό» που ξέρει τι πρέπει να ψηφίσει για το καλό του τόπου. Την τύφλα του δεν ξέρει. Πρέπει να πάψει, πλέον, ο «σοφός λαός» να βρίσκεται στο απυρόβλητο και να είναι υπεράνω κριτικής. Λούμπεν στοιχεία έβαλαν τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής στη βουλή. Λούμπεν στοιχεία έκαναν ξανά το ίδιο με μορφώματα τύπου «Σπαρτιάτες» ή/και «Νίκη». Λούμπεν στοιχεία εκλέγουν τύπους σαν τον Μπέο. Και δεν στεναχωριούνται καθόλου, Νίκο Μπογιόπουλε, όταν χαρακτηρίζεις λούμπεν τον «δήμαρχο της καρδιάς τους». Ίσα – ίσα. Καμαρώνουν.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.