Πώς θα σας φαινόταν τα επόμενα Χριστούγεννα να πάτε να κάνετε τα παραδοσιακά ψώνια της τελευταίας στιγμής και ανάμεσα στο “Last Christmas” και την Mariah Carey να παρεμβληθεί ένας Στέλιος Καζαντζίδης που το τελευταίο βράδυ του απόψε το περνάει; Εξηγούμαι για όποιον δεν καταλαβαίνει τι θα πει το παραπάνω σενάριο που μοιάζει σαν αυτά τα σύντομα και αναίτια όνειρα που βλέπεις.
Σύμφωνα με διατάξεις νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και ταινίες που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο θα υποχρεώνονται να εντάσσουν ελληνόφωνα τραγούδια σε ποσοστά που θα κυμαίνονται από 45% έως 70%.
Η συγκεκριμένη διάταξη εντάσσεται σε ένα νομοσχέδιο με τον τίτλο «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς -Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού».
Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 29 Φεβρουαρίου δημιουργώντας αντιδράσεις από επαγγελματίες και όχι μόνο. Ο λόγος είναι ότι πέραν όλων των υπολοίπων, φαίνεται ότι οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώνουν πρόστιμο που θα ξεκινάει από 2000 ευρώ και θα φτάνει στις 20.000. Εκτός βέβαια από τις αντιδράσεις, υπάρχουν και οι απορίες.
Πώς θα υπολογίζουν οι άνθρωποι που διαλέγουν τη μουσικη το ποσοστό της ελληνόφωνης μουσικής; Ποια είναι τα όρια του τι θεωρείται ελληνόφωνο και τι όχι; Πηγαίνει με τους στίχους ή με τους δημιουργούς. Αν ένας Έλληνας δημιουργός συνεργαστεί με ξένους, θα θεωρείται τελικά ελληνικό ή ξένο το τραγούδι;
Πολύ περισσότερο δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα γίνεται ο έλεγχος για την εφαρμογή του. Θα πηγαίνει κάποιος ειδικός εντεταλμένος πράκτορας, θα κάθεται σε ένα εμπορικό κέντρο και θα κρατάει ποσοστό, σαν γραμματεία στο μπάσκετ; «Σήμερα είχατε 38,56% ελληνόφωνο τραγούδι, λυπάμαι, κοπήκατε».
Θεωρώ ότι αν πράγματι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφιστεί, πράγμα δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς τις πολύ έντονες αντιδράσεις, το πιο πιθανό είναι ότι θα γίνει από πολύ νωρίς ένα νομοσχέδιο-φάντασμα το οποίο θα υπάρχει στα κιτάπια της ελληνικής νομοθεσίας ως ένας από τους παράξενους και παντελώς ανεφάρμοστους νόμους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.