Απαρχαιωμένα αστεία, χιλιοακουσμένα υπονοούμενα, κρύα ανέκδοτα, τούμπες, τουρτοπόλεμοι, σαρδάμ και ηχητικά εφέ τουαλέτας συνθέτουν τους κύριους άξονες, πάνω στους οποίους στηρίζεται το χιούμορ της σημερινής τηλεόρασης.
Κάποτε είχαν χτίσει σχολή οι αφελείς ερωτήσεις της Ελένης Μενεγάκη και τα αστεία με τον λούτσο, σήμερα χρόνια μετά, την πιο αθώα πρώτη περίοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης, στην πλειοψηφία τους τα τηλεοπτικά πάνελ παραμένουν προσκολλημένα στα ίδια στερεότυπα: γκάφες, χοντράδες και σεξουαλικά υπονοούμενα.
Η μεγάλη της τουαλέτας σχολή
Η πρώτη, σταθερή σε βάθος χρόνου και ανεξάντλητη σε έκταση θεματική, που μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις γέλιου σε τηλεοπτικά πάνελ, αφορά τις βιολογικές ανθρώπινες λειτουργίες, που πραγματοποιούνται στην τουαλέτα και κανονικά εκεί θα έπρεπε να μένουν.
Παραμένει αγαπημένο θέμα συζήτησης, σε βάθος χρόνου, σε ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, που αναζητούν κάθε ευκαιρία να εντάξουν στη σκαλέτα τους θέμα που αφορά κάποιον, κάπου στον κόσμο, που κάτι του ξέφυγε. Κατά καιρούς έχουμε παρακολουθήσει τηλεοπτικές αναλύσεις των διαφορετικών κατηγοριών των ανθρώπινων αερισμών, ενώ έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές το αστείο για τον ηλικιωμένο που θα πάει ή από πέσιμο ή από το άλλο, που κάνει τα πάνελ να ξεκαρδίζονται -στους αιώνες των αιώνων.
Χαρακτηριστική και πρόσφατη περίπτωση διεξοδικής ανάλυσης μιας άτυχης στιγμής που καταγράφηκε σε κάμερα, η συζήτηση που εξελίχθηκε στο πάνελ της Σταματίνας Τσιμτσιλή, προκαλώντας ατέλειωτο γέλιο στα μέλη του, περιγραφές τύπου «ήτανε στριμωχτή, παραπονιάρα», αφήγηση σχετικών προσωπικών εμπειριών, μέχρι και αναπαράσταση της πράξης με ηχητικά εφέ από ήχους τουαλέτας -και δεν εννοώ το καζανάκι.
Μια που αναφέρθηκε η λαϊκή σοφία με τον ηλικιωμένο, το πέσιμο και το άλλο (που κάνει τα πάνελ να ξεκαρδίζονται), δεν θα πρέπει να αφήσουμε παραπονεμένη μια άλλη παροιμία, που αγαπούν οι άνθρωποι της τηλεόρασης και την επιστρατεύουν σε κάθε ευκαιρία.
Όπως κομψά, τη μετέφερε on air ο Λάζος Μαντικός στον Γιώργο Παπαδάκη σε προ μηνών ρεπορτάζ σχετικό με την κακοκαιρία και την κατάσταση των δρόμων, “γλουτός αερισμένος, γιατρός αφοδευμένος”, για να εισπράξει τη χιουμοριστική προτροπή του Παπαδάκη “σε αφήνουμε να αεριστείς με την ησυχία σου”. Εδώ γελάμε, όπως καταλαβαίνετε…
Σεξουαλικά υπονοούμενα σε κάθε ευκαιρία
Αφήνουμε τα «αστεία» με τις… -έλεος!- για να περάσουμε σε ένα άλλο αγαπημένο θέμα, με το οποίο κάνουν χιούμορ τα τηλεοπτικά πάνελ -από καταβολής τους: τα σεξουαλικά υπονοούμενα.
Για παράδειγμα, ένα απλό άρθρο σε αιτιατική όπως το “τον”, με ένα απλό ρήμα σε όλες τις κλίσεις, όπως το “παίρνω”, έχει σταθεί αιτία γέλιου μέχρι δακρύων, από το πρώτο “Fame Story”, μέχρι το τελευταίο, από τότε που έκανε την πρώτη εκπομπή ο Παπαδάκης μέχρι και τα μοντέρνα σύγχρονα ψυχαγωγικά μαγκαζίνο όπως το “Super Κατερίνα”…
Κάθε χρήση αυτών των δύο λέξεων μαζί, επαναλαμβάνεται με νόημα, κλίνεται, γίνεται ερώτηση ή κατάφαση και προκαλεί πάντα γέλιο και ικανοποίηση, σε παρουσιαστές και πανελίστες -που είναι τόσο ετοιμόλογοι, που δεν αφήνουν κανένα τέλειο αστείο να πάει χαμένο…
Από εκεί και πέρα, το πεδίο είναι ανεξάντλητο και οι πολυμήχανοι άνθρωποι της τηλεόρασης βρίσκουν πάντα τρόπους να εντάξουν το σεξουαλικό υπονοούμενο παντού, για να γελάσουμε λίγο βρε αδερφέ. Όταν για παράδειγμα, ο Σκαρμούτσος αποφασίζει να κάνει καπαμά, είναι αναμενόμενο το χιούμορ που ακολουθεί…
Τούμπες και τουρτοπόλεμος
Από την εποχή του Χοντρού Λιγνού κι ακόμα πιο πίσω, τα αστεία με τούμπες και τούρτες, που θυμίζουν κλόουν σε παιδικά πάρτι, εξακολουθούν να έχουν μεγάλη πέραση στην ελληνική τηλεόραση. Μόνο που δεν απευθύνονται σε παιδιά, αλλά σε ενήλικους και μεταδίδονται στη βραδινή ζώνη του prime time.
Σε μια εποχή, που χάρις στο Διαδίκτυο, στα social media και στις μεγάλες τηλεοπτικές πλατφόρμες, το χιούμορ στον κόσμο έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, στην ελληνική τηλεόραση καλούμαστε να γελάσουμε με τον Τρύφωνα Σαμαρά που γλιστράει και πέφτει σε μια τσουλήθρα στον Άγιο Δομίνικο (προκαλώντας τρελό γέλιο σε παρουσιαστές και συμπαίκτες) ή με τα παιδιά του “Fame Story” που παίζουν τουρτοπόλεμο -τα γλυκά μου.
Προσοχή, μην τα κάνετε επάνω σας από τα γέλια -χαχα, μόλις έκανα αστείο...
Ο ρεπόρτερ Τσελίκας και οι περαστικές
Μια άλλη σταθερή κι αγαπημένη κατηγορία αστείων είναι τα λεγόμενα “λιγούρικα” αστεία, στα οποία ειδικεύονται οι “Αταίριαστοι”, αλλά και τα πάνελ της πρωινής ψυχαγωγικής ζώνης, μεταδίδοντας πλάνα και φωτογραφίες σέξι μοντέλων ή σέξι πυροσβεστών και ξυλοκόπων, που σχολιάζονται με κριτική ματιά και πρωτότυπα σχόλια -περί μάνικας, εφόσον μιλάμε για πυροσβέστες.
Ωστόσο, την τέχνη των πλέον στερεότυπων “λιγούρικων” αστείων στην τηλεοπτική ιστορία έχει εξελίξει και αποθεώσει ο ρεπόρτερ Τσελίκας, ιδίως με τα καλοκαιρινά ρεπορτάζ του στις παραλίες, με στόχο όχι μόνο να καταγράψει την είδηση, αλλά και να την αλείψει με λάδι, αν χρειαστεί…
Τα αστεία του «θείου» για τις θείες
Βεβαίως, ο γεννημένος με φλέβα κωμικού -ή τουλάχιστον έτσι νομίζει- ρεπόρτερ Τσελίκας εξασκεί με ζήλο και την τέχνη της κατηγορίας “αστείων Γιώργος Παπαδάκης” -μια κατηγορία μόνος του- ή αλλιώς τα αστεία του θείου, που θέλει να κάτσει με τη νεολαία.
Κοινό χαρακτηριστικό της σχολής αστείων του χιουμορίστα Γιώργου Παπαδάκη είναι ότι δεν τα ακούς μόνο μία φορά. Επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κι έχουν συχνά πρωταγωνίστριες τις θείες του. Όπως για παράδειγμα η ιστορία με τη θεία Στέλλα, που έφτυνε τους κουραμπιέδες πριν τους πασπαλίσει με άχνη ζάχαρη, την οποία αφηγείται κάθε χρόνο πριν τις γιορτές.
Μεγάλη αδυναμία του αγαπημένου Γιώργου Παπαδάκη, πέρα από τις αναμνήσεις του, είναι βέβαια και τα τα σεξουαλικά υπονοούμενα (π.χ. τα αστεία με αγγούρια) και οι kinky απορίες…
Κρύα ανέκδοτα, λογοπαίγνια και σαρδάμ
Τα κρύα ανέκδοτα και οι κρυάδες γενικώς είναι ακόμα ένας τομέας, στον οποίο έχει αδυναμία η τηλεόραση. Τον έχει ασκήσει με μεγάλη επιτυχία και ανέκδοτα όπως “πώς λέγονται δύο αυγά που μαλώνουν; Καυγά” ο Δημήτρης Ουγγαρέζος.
Άξιος συνεχιστής των πιο άτυχων αστείων που έχουν ακουστεί ποτέ στον πλανήτη Γη είναι ο Δημήτρης Σκουλός στο My style rocks.
Συνηθίζει τα αστεία για τα μαλλιά που δεν έχει και κυρίως αυτά με τα πρωτότυπα λογοπαίγνια τύπου Μπάρμπι – μπάρμπας, που συνήθως αφήνουν τους γύρω του άφωνους και την Κατερίνα Καραβάτου έτοιμη να ξεκαρδιστεί -τιμώντας φιλότιμα το συμβόλαιό της.
Τέλος, μια ακόμα ιδιαίτερα δημοφιλής και διαδεδομένη κατηγορία τηλεοπτικών «αστείων» είναι τα σαρδάμ, που προκαλούν εκρήξεις γέλιου, αναπαράγονται εκτενώς και δεν σταματούν ποτέ να είναι αστεία για τις παρέες της τηλεόρασης.
Ειδικά, αν κάποιος μπερδευτεί και αντί για «κληρωτίδα», πει «κλειτορίδα» ή θέλει να πει «έκλαψα», αλλά λέει κάτι παρόμοιο, έχει πετύχει Τζακ Ποτ στο γέλιο μέχρι δακρύων…
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.