Βία των ανηλίκων. Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή την έκφραση. Διαλέξεις, ημερίδες, συζητήσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και το αποτέλεσμα; Το φαινόμενο συνεχίζει να υφίσταται. Μαθητές να επιτίθενται σε άλλους μαθητές για ασήμαντη αφορμή μέσα και έξω από σχολικές αίθουσες. Αυτό ωστόσο που εμένα με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι μια μορφή απάθειας που δείχνουν οι ανήλικοι όταν είναι πρωταγωνιστές τέτοιων επεισοδίων.
Μια συμπεριφορά που δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Αντί να μπαίνουν στη μέση και να χωρίζουν τους εμπλεκόμενους μαθητές βγάζουν τα κινητά τηλέφωνα τους και καταγράφουν τις σκηνές φωνάζοντας και το beef δηλαδή ότι γίνεται συμπλοκή, τσακωμός. Και φυσικά οι εικόνες αυτές αναρτώνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μεταφέρονται σε κλειστές ομάδες που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές του σχολείου.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη πριν λίγα 24ωρα εντός Γυμνασίου στην Κυψέλη όταν ένας 19χρονος «οπλισμένος» με σφυρί και μαχαίρι επιτέθηκε και τραυμάτισε έναν μαθητή με τους συμμαθητές του να μην επεμβαίνουν αλλά να παρακολουθούν αμέτοχοι ενώ στη συνέχεια τραυμάτισε με μαχαίρι και τον διευθυντή του σχολείου. Και αν ο 18χρονος έχανε τη ζωή του; Θα ήταν άραγε συμμέτοχοι στο έγκλημα όσοι δεν έκαναν κάτι για να τον προστατεύσουν; Δεν το έκαναν από φόβο μήπως δεχθούν κάποιο χτύπημα; Αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το να είναι παρόντες και να φωτογραφίζουν ή να τραβούν βίντεο τα όσα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους.
Με πολλούς γονείς να αγωνιούν καθημερινά για το εάν τα παιδιά τους θα πέσουν θύματα επιθέσεων είτε στο σχολείο τους είτε εκτός. Η ενδεχόμενη υλοποίηση απόφασης για απαγόρευση κινητών στα σχολεία ενδεχομένως να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη δημιουργία τέτοιων επεισοδίων ή ακόμα και περιστατικών bullying. Στο Άμστερνταμ σε σχολεία μαθητές όταν εισέρχονται βάζουν τα κινητά τηλέφωνα τους σε μια ειδική θήκη που κουμπώνει και δεν μπορούν να τα πιάσουν στα χέρια τους πριν τελειώσει και η τελευταία διδακτική ώρα. Δεν είναι κάτι που τους αρέσει αλλά προσαρμόστηκαν.
Καθηγητές υποστηρίζουν ότι η βία βρίσκεται έξω από τα σχολεία και αντανακλάται και μέσα σε αυτά. Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα. Χθες με τη συμμετοχή περίπου 70 μαθητών Γυμνασίων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των εγκαινίων του Θεματικού Πάρκου «Χτίζουμε τοίχο στην παραβατικότητα ανηλίκων», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυχώρου Αγορά Αργύρη του Δήμου Πατρέων και ανάμεσα στις δραστηριότητες ήταν ένα βιωματικό παιχνίδι «συνομιλώντας με τον θύτη, θύμα, θεατή από Ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.