Μενού
silianofska
Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Αν νόμιζε κανείς ότι μετά την «συμφωνία των Πρεσπών» θα είχαμε ξεμπερδέψει μια και καλή με το «Μακεδονικό» ζήτημα, μάλλον έφτασε η ώρα για να καταλάβει πόσο γελασμένος ήταν. 

Ξαφνικά βρέθηκαν πολλά... σύννεφα και πέφτουμε πάνω από αυτά επειδή η νέα Πρόεδρος του γειτονικού κρατιδίου στην ορκωμοσία της αποκάλεσε την χώρα της «Μακεδονία» και όχι Βόρεια Μακεδονία όπως υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2018 κι επίσημα ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2019. 

Μπορεί τα όσα είπε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (έτσι ονομάζεται η νέα Πρόεδρος) να μην... ήχησαν καλά στα αυτιά μας, αλλά ούτε η πρώτη είναι που τα είπε και προφανώς ούτε η τελευταία. Μπορεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο να αντέδρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. 

Εντός συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας, ο προσδιορισμός... Βόρεια έχει πάει περίπατο σχεδόν εξ αρχής. Τώρα που το σκέφτομαι όχι μόνο εντός συνόρων. Όσοι παρακολουθούμε τα αθλητικά γεγονότα, πόσες και πόσες φορές πάνω αριστερά στις οθόνες μας δεν έχουμε δει τα αρχικά ΜΚD; Μακεδονία δηλαδή.

Ή νομίζει κανείς ότι κάτι αλλάζει επειδή συνήθως η ΕΡΤ μετά από διαμαρτυρίες βάζει μια... μαύρη (αντιτηλεοπτική) ταινία για να... κρύψει το θέμα κάτω από το χαλί. Στρουθοκαμηλισμός και τίποτα παραπάνω. 

Με αυτό το όνομα συστήνονται καθημερινά δεκάδες, εκατοντάδες αθλητές του κρατιδίου σε κάθε διοργάνωση και προφανώς μόνο αν κάποιος από τις ελληνικές αποστολές το πάρει χαμπάρι, υπάρχει μια υποτυπώδης αντίδραση. 

Θαρρεί κανείς πως ο Γερμανός/ο Ιταλός/ ο Βέλγος/ο Ισπανός/ο...ο...ο..., θα ενοχληθεί; Θα πει «κυρίες και κύριοι η χώρα σας δεν λέγεται έτσι;». Σοβαροί να είμαστε. Ουδείς νοιάζεται και ουδείς ασχολείται. 

Γι΄αυτό και εξ αρχής η συγκεκριμένη συμφωνία δεν φαινόταν πως θα άλλαζε και κάτι ουσιαστικά. Παρ' όλο που πανηγυρίστηκε εντός συνόρων από πολλούς σαν την «συμφωνία του αιώνα», σαν την... λύση του Κυπριακού. 

ΟΚ, στην εποχή Ζάεφ, επειδή δική του ήταν η υπογραφή κάπως τηρούνταν τα συμφωνηθέντα και τα προσχήματα. 

Τώρα που το... καράβι στα Σκόπια έχει στρίψει προς τα άκρα δεξιά, τώρα που ο λαϊκισμός θα ξανακάνει πάρτι, να είστε σίγουροι ότι θα γυρίσουμε πάλι σε εκείνες τις γραφικές καταστάσεις περασμένων δεκαετιών. Μόνο την αρχή έκανε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.