Μενού
Προεκλογική ομιλία του Κώστα Μπακογιάννη
Κώστας Μπακογιάννης | NDP
  • Α-
  • Α+

Δεν το λέει η αφεντιά μου καθώς έχω ξεχάσει να γράφει με το χέρι και δεν στέλνω γράμματα. Το άκουσα με τα αυτιά μου να το λέει ο καλός (μου) συνάδελφος Άρη Πορτοσάλτε τηλεοπτικά, τονίζοντας ότι του ήρθαν δεκάδες(!) επιστολές από ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που του εξηγούσαν τους λόγους που δεν ψήφισαν τον Κώστα Μπακογιάννη. 

Το συμπέρασμα που βγάζω δεν είναι, πρωτίστως, πολιτικό αλλά τεχνικό. Υποθέτω ότι οι εξηγήσεις -που τους κάλεσε η συνείδηση τους να του δώσουν- αφορούσαν την επαναληπτική εκλογή.

Την Κυριακή έγιναν λοιπόν οι (δεύτερες) εκλογές, την Τρίτη νωρίς το πρωί ο Άρης μπορούσε ήδη να μιλήσει δημόσια για το περιεχόμενο δεκάδων επιστολών. Άρα τη Δευτέρα τις είχε στα χέρια του. Όπερ σημαίνει ότι (αν βάλεις και το ΣΚ στη μέση) τα ΕΛΤΑ έκαναν τη δουλειά σε μισή μέρα. Kudos Ελληνικά Ταχυδρομεία!

Αυτό είναι και το βασικό μου συμπέρασμα από αυτά που είπε ο Άρης. Ο πυρήνας της αναφοράς του δεν αφορούσε τα ΕΛΤΑ (κακώς αν θέλετε την άποψή μου γιατί αυτό φανερώνει οργάνωση και πρόοδο) αλλά το γεγονός πως οι δεξιοί ψηφοφόροι δεν θέλουν ποια την οικογενειοκρατία! «Υπάρχει παράθεση δεδομένων. Ας φύγω από το Μεγάλος Περίπατος, Βασιλίσσης Όλγας κτλ. 

Μου λένε γιατί δεν ψήφισαν Μπακογιάννη... Διότι πληρώνει την αμαρτία της οικογενειοκρατίας. ''Δεν θέλω την Ντόρα, δεν θέλω πρίγκιπες κτλ΄''. Αυτά όλα προέρχονται από τον βαθμό συμπαθείας ή αντιπαθείας».

Για να μη λέτε πως άλλα ακούω και άλλα καταλαβαίνω, τα παραθέτω για του… Άρη το αληθές. Αν τώρα σκεφτεί κάποιος ότι όσοι, απευθύνθηκαν σε αυτόν «επιστολικά» γράφουν στο  χέρι, το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η αποστροφή εκφράστηκε από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Για να φανεί το μέγεθος της έκπληξης (μου) μια τέτοια εξέλιξη συγκρίνεται μόνο με πιθανή προσέγγιση του Σπύρου Μαρτίκα με τον Τάκη Καραγκούνια στο… Survivor. Άλλο πιο βαρύ παράδειγμα που να ομοιάζει με την άρνηση του Έλληνα ψηφοφόρου να ψηφίσει κάποιον που φέρει «βαρύ» όνομα που φτάνει σττις μέρες μας από τα βάθη των (πολιτικών) αιώνων δεν μπορώ να βρω. Με την υποσημείωση ότι τα «βάθη» αφορούν χρόνο και όχι κάτι άλλο. 

Ομολογώ ότι αισθάνομαι ευλογημένος (στην τοποθεσία «Δήμος Αθηναίων») που οι ψηφοφόροι απευθύνθηκαν στον Άρη και αυτός σε εμένα ως τηλεθεατή και μπόρεσα να βγάλω τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα. 

Με βασικό το ότι ο απερχόμενος δήμαρχος της πρωτεύουσας ηττήθηκε στις εκλογές, όχι γιατί δεν παρήγαγε έργο, όχι γιατί στην Αθήνα δεν έγιναν έργα ουσίας και αναβάθμισης, επί των ημερών του, όχι γιατί η ο ομορφότερος, φωτεινότερος και πιο ευρωπαϊκός δρόμος του κέντρου θύμιζε επί σειρά ετών το μετρό της Θεσσαλονίκης, όχι γιατί ο ίδιος δεν το άξιζε δηλαδή. Αλλά γιατί ξαφνικά, αυτοί που ψηφίζουν -δεκαετίες τώρα- το όνομα Καραμανλής, Παπανδρέου, Μητσοτάκης, Κεφαλογιάννη, Βαρβιτσιώτης και ένα σωρό άλλα επώνυμα «βαριάς» πολιτικής προσφοράς στο τόπο σηκώθηκαν ένα πρωί τον Οκτώβριο του 2023 και είχε μπει ο Κουτσούμπας μέσα τους. 

Δεν έφταιγε λοιπόν η «υποδομή» και η αποτελεσματικότητα του δημάρχου και των συνεργατών του αλλά ότι χιλιάδες συμπολίτες μας ένα πρωί Κυριακής αντί να πάνε στην εκκλησία είπαν να δοκιμάσουν να γίνουν αντικομφορμιστές!  Και εντέλει να αδικήσουν το πρόσωπο, λόγω οικογενειακών καταβολών, έτσι;

Ομολογώ ότι από τον δήμο Αθηναίων έφυγα τρέχοντας πριν από χρόνια και αναζητώ το κέντρο λιγότερο απ’ όσο παλαιότερα. Δεν έχω άμεση άποψη για το έργο που έγινε ή όχι στα δημοτικά διαμερίσματα. Ομολογώ επίσης ότι και μόνο η εικόνα του κατ εξακολούθηση σκληρού βιασμού της λατρεμένης μου Πανεπιστημίου με οδήγησε σε πολλές άσχημες σκέψεις. 

Ομολογώ ότι δεν μου καίγεται καρφάκι ποιο είναι το επώνυμο κάποιου αν δεν καίει απλά χρήμα, αλλά κάνει σωστά τη δουλειά. Αλλά πάνω απ’ όλα ομολογώ ότι ακόμα και αν δεν συμφωνώ με αυτό θα θαυμάζω πάντα το επιστημονικό βιολογικό ξέπλυμα από τους ειδικούς του είδους. Στον καθαρισμό αυτοκινήτων κοστίζει αρκετά. 

Στην πολιτική και τη δημοσιογραφία πιστεύω ότι γίνεται γιατί ειδικά η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και τους «άρχοντες» μας πρέπει να τους προσέχουμε. Και φυσικά δεν γίνεται «τσάμπα». Εννοώ ότι –λογικά- πιάνει τόπο…
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.