Μενού
stefanos-kasselakis
Στέφανος Κασσελάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Όχι τόσο ώστε να ασχοληθούν μαζί της τα τηλεοπτικά κανάλια (πλην ενός) στον πρώτο γύρο, αλλά εδώ που τα λέμε στην Ελλάδα αυτό δεν είναι μέτρο ώστε κριθεί κάτι, καθώς και η δασική πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη έκαψε κοντά 800.000 στρέμματα αλλά και πάλι τα κανάλια δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα μαζί της. 

Είναι τόσο σημαντική όμως ώστε να οδηγήσει κοντά 150.000 φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη προκειμένου να έχουν λόγο για την επόμενη μέρα. Αν σκεφτεί κάποιος ότι στην εκλογική διαδικασία του Ιουλίου το κόμμα άθροισε 930.000 κουκιά, δεν είναι και λίγα αυτά των εσωκομματικών εκλογών, αν το δεις (αναλογικά) με αυτή την οπτική. 

Από την άλλη, η ψυχρή αλήθεια των αριθμών λέει, πως από το βράδυ της Κυριακής ασχολούμαστε με την επίδοση που θα πετύχαινε ένα υποψήφιος αυτοδιοικητικός άρχοντας σε έναν (όχι και πολύ) μεγάλο δήμο της χώρας. Σε κάτι τέτοιο αντιστοιχούν οι 51.615 σταυροί του Στέφανου Κασσελάκη. Συμφωνώ ότι (και εδώ αναλογικά) αυτό δείχνει κάτι για τη δυναμική του γενικότερα στο (ευρύτερο) εκλογικό σώμα. 

Δεν έχω καμία διάθεση να μειώσω την επιτυχία του. Γιατί τέτοια είναι, όπως και αν μετρήσει κάποιος το αποτέλεσμα. Το θέμα (μου) είναι ότι δεν έχω ουδεμία να διάθεση, ούτε να μειώσω, ούτε να αποθεώσω τον εν δυνάμει αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

 Αν υπάρχουν κάποια ψήγματα διάθεσης μέσα μου -αυτή τη γκρίζα εποχή- και ορισμένα από αυτά κοιτάνε και προς Κουμουνδούρου μεριά, έχουν να κάνουν με το να ακούσω τον κ. Κασσελάκη. Σε βάθος χρόνου, επιχειρημάτων, προτάσεων και λύσεων. 

Αυτή τη στιγμή έχω δει απλά το trailer και δεν το λέω δηκτικά. Αφορά τον τρόπο που εμφανίστηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή και είναι (σαφέστατα) αποκλειστικά δικιά του επιλογή. Με τους όρους επικοινωνίας που επικρατούν και την «διάσπαση προσοχής» της κοινωνίας, τα τρίλεπτα video είναι ασφαλής τρόπος προσέγγισης του εκλογικού σώματος, όχι μόνο αυτού του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα έξυπνα πράγματα είναι πολλές φορές απλά. Δεν καλείσαι να ανακαλύψεις τον τροχό, αλλά μπορεί να απαιτείται απλά ένα σπρώξιμο για να γυρίσει αυτός. Αυτό, από μόνο του, κάνει τη διαφορά σε μια συνθήκη που όλοι βαριούνται να βρίσκονται σε διανοητική κίνηση.  Στις μέρες μας που, η συλλογική ευφυία οπισθοδρομεί, ξαπλωμένη πάνω στην κυλιόμενη κορδέλα διαλογής απορριμμάτων των social media, αρκεί να καταφέρεις να κάνεις τον χρήστη να αλλάξει πλευρό και να κοιτάξει την οθόνη του κινητού του. 

Αν μιλήσεις, με ένταση και ρυθμό έχεις μεγάλη τύχη να πέσει έστω για λίγο το βλέμμα του, επάνω σου. 

Έχει αποδειχθεί αυτό και στην περίπτωση του Ποτσέπη. Από εκεί και πέρα, έχεις (μέχρι) δύο λεπτά να τον αγκιστρώσεις. Αν πεις πράγματα που δεν αντιστοιχούν στην εικόνα σου, αυτή που έχει φτιάξει το ευρύ κοινό με βάση τα στερεότυπά για το τι πρεσβεύει ο καθένας ανάλογα με την εμφάνιση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πουλήσεις αυτό που θέλεις, μέσα από το «μπέρδεμα» που προκύπτει. Το «κόντρα» είναι θησαυρός!

Θα ξαναπώ ότι ΔΕΝ ειρωνεύομαι τον Στέφανο Κασσελάκη. Άλλωστε πιθανολογώ πως θα εκτιμούσε και ο ίδιος το γεγονός πως, είναι ο μοναδικός εκ των υποψηφίων που με οδήγησε να ασχοληθώ με τη διαδικασία διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα. 

Αυτό με τοποθετεί, αυτόματα στο target group των  πιθανών ψηφοφόρων του. Με δεδομένο ότι έχω δει δύο βίντεό του και έχω ανακαλέσει άλλο ένα από την προεκλογική (στις εθνικές εκλογές) παρουσία του, «έπεσα» δια περιπάτου. Για να παρακολουθήσω. Ο δρόμος άνοιξε…  

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι μπουλντόζα. Είναι εξελιγμένη μορφή έξυπνου επικοινωνιακού πυραύλου, που εκτοξεύθηκε την κατάλληλη στιγμή. Ούτε πολύ πριν, ούτε δύο μέρες πριν τις εκλογές. Ακριβώς εκεί που έπρεπε για να δώσει τον όγκο της πληροφορίας. Στην ποσότητα που αυτός επέλεξε, με τον τρόπο που έχει επιλέξει. 

Σε αυτό το επικοινωνιακό blitzkrieg τους έπιασε όλους στον ύπνο. Όχι μόνο τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αλλά και τα media που δεν είχαν αντανακλαστικά ώστε να αποφασίσουν γρήγορα αν τους αρέσει ή όχι, αφού φάνηκε να παίζει στο δικό τους γήπεδο. 

Όπως αντιλαμβάνεστε η κουβέντα για τον (πιθανότατα) νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά την πολιτική, αλλά τη στρατηγική. Της επικοινωνίας. Πράγμα σαφέστατα ελκυστικό για αυτούς που ακολούθησαν το ρημαγμένο στράτευμα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έβλεπαν τον επόμενο ηγέτη του ανάμεσα στα ιδεολογικά τέκνα του παλαιού σχηματισμού του 3,5%. 

Αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν είναι υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη αν δεν πούμε ότι έχουν μαγευτεί κιόλας. Περιμένουν τις επόμενες μάχες κυρίως στο Tik Tok που μέχρι τώρα ήταν προνομιακό πεδίο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις κατά μέτωπο επιθέσεις σε δικαιοσύνη, media και διαπλοκή από κάποιον που θα μπορέσει να τις υποστηρίζει στυλιστικά περισσότεροι από τον Παύλο Πολάκη. 

Οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, (όπως και οι δύο που προηγήθηκαν άλλωστε) θα εξελίσσονται όλο και περισσότερο με όρους και λογική «αντεκδίκησης», με γρήγορα «σκληρά» μηνύματα. Μπορεί να λέμε ότι δεν υπάρχει πλέον το δίπολο «αριστερά-δεξιά» και οι διαχωριστικές γραμμές, αλλά αυτό είναι μια μπούρδα. 

Ακόμα και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να ξαναγεννηθεί, έστω ως επίφαση, για να υπηρετήσει την πόλωση, που είναι και η μοναδική δύναμη που μπορεί πλέον να κινητοποιήσει τις -κατά τα άλλα- κοιμώμενες μάζες. Όχι τόσο στην ουσία του, όσο στο βάρος των συναισθημάτων. Το βλέπουμε κάθε μέρα στον δρόμο. 

Οργή, μίσος, ανάγκη για ανταπόδοση. Τα καθαρά πρόσωπα δεν εγγυώνται και καθαρή μάχη, άλλωστε. Αυτό αφορά αμφότερες τις παρατάξεις. 

Αν μη τι άλλο όλα αυτά έχουν ενδιαφέρον. Ειδικά από τη στιγμή που η πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν τον Στέφανο Κασσελάκη δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το αν θα υπάρχει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. 

Η προσέγγιση είναι καθαρά προσωποκεντρική, με το νέο μοντέλο που διαδέχεται αυτό του Αλέξη Τσίπρα να μπαίνει απέναντι στον αντίστοιχο της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από εδώ και πέρα θα δούμε αν θα υπάρξει πραγματική «ταινία» που να αφορά το σύνολο της πολιτικής ή και άλλα video clip, από τον νέο παίκτη. Μπορεί και το δεύτερο να φτάνει. 

Απλά ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι πολύς για να επιζήσει η συγκεκριμένη τακτική, χωρίς μεγάλη δημοσκοπική φθορά ακόμα και αν έχει μηχανισμούς Χόλιγουντ. Άρα θα απαιτηθεί πραγματική δουλειά στην κοινωνία. 

Και εκεί θα κριθεί αν, που, πόσο και ποια ακριβώς είναι η προτεινόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση». Όταν προταθεί…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.