Μενού
Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη
Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη
  • Α-
  • Α+

Οι σύγχρονες γυναίκες της Δυτικής Ευρώπης καλούνται να εκπληρώσουν πολλούς ρόλους στην καθημερινότητα τους.

Της Κωνσταντίνας Καραμπατσώλη

Ειδικά, στη χώρα μας, μετά και την αθρόα εισροή των γυναικών στον επαγγελματικό στίβο, από τα μισά περίπου του προηγούμενου αιώνα, καλούμαστε να αναλάβουμε και, φυσικά, να ανταποκριθούμε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Τούτο πηγάζει εκ του γεγονότος ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα αναλαμβάνουμε περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες όσον αφορά τις οικογενειακές υποχρεώσεις, αλλά και τη διαχείριση και επιμέλεια του σπιτιού.

Αυτή η σώρευση ρόλων στο πρόσωπο των γυναικών έχει ως αποτέλεσμα, είτε να δημιουργούνται δυσκολίες στην επαγγελματική μας πορεία, είτε να μας δημιουργούνται τύψεις και ενοχές σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατόν σε κάποιον από τους προαναφερθέντες ρόλους μας.

Όμως, οι γυναίκες καλούμαστε να αναμετρηθούμε και με τον χρόνο. Τούτο, διότι η επαγγελματική πορεία της γυναίκας συμπίπτει εκ των πραγμάτων με το χρονικό σημείο της αναπαραγωγικής της ηλικίας. Μία γυναίκα σήμερα είναι κόρη, σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη.

Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο οφείλει να είναι παρούσα στα κοινά.

Με τις καθημερινές προκλήσεις που απαιτούν συνεχή ευελιξία, ανθεκτικότητα και ευρηματικότητα, καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε εξαιρετικά δύσκολες υποχρεώσεις και απαιτήσεις και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε ουσιωδώς στην ανατροφή των παιδιών μας.

Πολλές, μάλιστα, από εμάς υποφέρουν από burn out και άγχος στην προσπάθεια τους να ισορροπήσουν εργασία και οικογένεια.

Η γυναικεία παρουσία βελτιώνεται

Το γυναικείο, όμως, αποτύπωμα είναι ισχυρό, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει ισχυρή γυναικεία παρουσία σε πολλούς, μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενους τομείς, όπως, είναι η ναυτιλία, οι επιχειρήσεις, η δικηγορία, η πολιτική.

Με βάση πρόσφατη στατιστική έρευνα ελεγκτικής εταιρείας, το 2022 κατεγράφη σημαντική άνοδος της ποσόστωσης των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο μέχρι τώρα επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Όλα αυτά καταδεικνύουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα προς την κατεύθυνση της πλήρους ισότητας στο εργασιακό περιβάλλον, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών κρατών που έχουν, επίσης, ως στόχο την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων στο εργασιακό περιβάλλον και τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Ως ελεύθερη επαγγελματίας και διαχειρίστρια-εταίρος δικηγορικής εταιρείας γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες που οι γυναίκες καλούμαστε να υπερκεράσουμε, ώστε να τα «προλάβουμε» όλα, να τους εξυπηρετήσουμε όλους και να ανταποκριθούμε σε όλες τις καθημερινές απαιτήσεις.

Άλλωστε, τα έμφυλα ζητήματα, αλλά και ο ρόλος της γυναίκας βρίσκονται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, πρόσφατο παράδειγμα η θεματική ενότητα που επιλέχθηκε για τις πανελλήνιες εξετάσεις, και αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, διότι αναφύεται στην επιφάνεια ο σχετικός προβληματισμός αναφορικά με την πολύπλευρη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, η οποία έχει πετύχει να ανταποκρίνεται σε όλους τους παραπάνω ρόλους.

Ως μάχιμη δικηγόρος, νομική σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς και της ΕΑΒ, πολιτευτής και μητέρα δύο κοριτσιών, επιθυμώ για τις κόρες μου να στοχεύσουν στην επαγγελματική τους πορεία, χωρίς τα εμπόδια που υφίστανται σήμερα οι γυναίκες, κάτι για το οποίο δεν θα πάψω ποτέ να μάχομαι!

Μάλιστα, βιώνοντας φέτος το άγχος των εισαγωγικών εξετάσεων με τη μεγάλη μου κόρη, αναπόλησα τη δύσκολη περίοδο που βίωσα ως νέα δικηγόρος και νέα μητέρα που μόλις στα 26 μου χρόνια κλήθηκα να ανταποκριθώ σε όλους τους δυνατούς και αδύνατους ρόλους.

Και ως γυναίκα, η επιλογή να ασχοληθώ με τα κοινά ήταν μόνο μια, η Νέα Δημοκρατία

Στο πολίτευμά μας, ο πολίτης δεν είναι αμέτοχος, μάλιστα επιβάλλεται να μετέχει. Για τους παραπάνω λόγους αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ως υποψήφια βουλευτής Ευβοίας, η οποία είναι και γενέτειρα μου.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έθεσε τις βάσεις για μια εκσυγχρονιστική πολιτική όσον αφορά στα έμφυλα ζητήματα προωθώντας μεταρρυθμίσεις που δίνουν νέα πνοή, αλλά και ελπίδα, για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία.

Απλά αναφέρω μια από αυτές τον Ν. 4808/2021 με βάση τον οποίο προωθήθηκε η εξίσωση των γονικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και θεσπίστηκε η άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών μετ’ αποδοχών.

Μεταξύ άλλων θεσπίστηκαν η άδεια πατρότητας και η γονική άδεια ως ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, ενώ στόχος του νομοθετήματος ήταν ο ισομερής καταμερισμός των οικογενειακών ευθυνών ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη ρεαλιστική δύναμη στη χώρα με συγκροτημένο σχέδιο αναφορικά με τις πολιτικές που αφορούν στη θέση της γυναίκας.

Πρόσφατα, είδαμε το τραγελαφικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσής να υπόσχεται την εξίσωση άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα: μέτρο που ήδη είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι ενδεικτικό της προγραμματικής ένδειας των πολιτικών μας αντιπάλων.

Άξιο μνείας είναι και η χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ που αφορούν νέους ελεύθερους επαγγελματίες με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες, οι οποίες, άλλωστε, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων της ενίσχυσης.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν πολύ ενθαρρυντικά, καθώς το υψηλό ποσοστό των γυναικών που εισήλθαν στη Βουλή έθεσε εκ νέου υψηλά τον πήχη για τη συμμετοχή μας στην εθνική εκπροσώπηση.

Είναι προφανές, εν τούτοις, ότι  η νομοθετική ισότητα, δεν συνεπάγεται, ούτε εγγυάται την πραγματική ισότητα.

Υπάρχουν αρκετά χιλιόμετρα να διανύσουμε ακόμα, μέχρι οι γυναίκες στην Ελλάδα να είναι όχι μόνο τυπικά, αλλά και ουσιαστικά ισότιμες με τους άντρες.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η προώθηση πολιτικών ισότητας και συμπερίληψης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες δεν θα ξανά παραγκωνιστούν από θέσεις ευθύνης εξαιτίας του φύλου τους.

Στο επίκεντρο της προσοχής της Νέας Δημοκρατίας και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι η εξισορρόπηση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των γυναικών, πλην όμως τα παραπάνω δεν αφορούν αποκλειστικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας: η ευθύνη βαραίνει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία και αυτό, διότι οι προκαταλήψεις που μας εμποδίζουν να δώσουμε τη βαρύτητα που πρέπει στο πρόβλημα δεν είναι απλώς συνειδητές, αλλά κυρίως ασυνείδητες (implicit bias).

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το μέλλον και την πορεία των πολιτικών που αφορούν τις γυναίκες και το πως η ίδια η κοινωνία μας αντιμετωπίζει. Η επιτυχία μας ως κοινωνίας θα κριθεί όταν θα έρθει η στιγμή που θα εκλείψει η ανάγκη για ειδικές πολιτικές για τις γυναίκες.

Γι’ αυτό στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να λάβουν την καθαρή εντολή για μια κοινωνία της οποίας όλοι οι πολίτες θα είναι πραγματικά ισότιμοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.