Μενού
sidirodromikos-stathmos
Σιδηροδρομικός σταθμός | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ένα από τα ερωτήματα που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες εάν τελικά ευθύνεται μόνο ο σταθμάρχης της Λάρισας για το τραγικό περιστατικό στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε τόσες αθώες ψυχές. Κάποιοι λένε μόνο αυτός. Άλλοι λένε αυτοί που τον τοποθέτησαν εκεί. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως αν υπήρχε τηλεδιοίκηση δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα… Μήπως τελικά η απάντηση είναι σύνθετη; 

Ας τα πάρουμε ένα ένα... Ο σταθμάρχης φάνηκε πως ήταν άπειρος να διαχειριστεί έναν κομβικό σταθμό. Η πρώτη ευθύνη του ήταν ότι θα μπορούσε να πει ότι δεν μπορεί να αναλάβει μια τέτοια θέση και ας τοποθετούνταν σε άλλο πόστο στον ίδιο ενδεχομένως σταθμό. Η δεύτερη ευθύνη αφορά αυτόν που του ανέθεσε αυτή τη θέση. Κάποιοι επισήμαναν ότι ήταν μόνος τη συγκεκριμένη στιγμή.

Θα ανοίξω μια παρένθεση… Τον Δεκέμβριο βρέθηκα για αρκετές ημέρες σε νοσοκομεία. Ξέρετε για πόσους ασθενείς είναι υπεύθυνη μια και μόνο νοσηλεύτρια; Και όμως, πάντα καταφέρνει να γίνει «χίλια κομμάτια» για να τους εξυπηρετήσει όλους… Αν όμως συμβεί κάτι σε 2 ή 3 ασθενείς ταυτόχρονα θα φταίει η νοσηλεύτρια; Ή αυτή/αυτός που δεν φρόντισε και να υπάρχει και άλλο άτομο στην ίδια βάρδια αλλά και να ελέγχει εάν στη βάρδια είναι όντως αυτοί που πρέπει… Κλείνω την παρένθεση λέγοντας ότι αν ο σταθμάρχης, ακόμα και μόνος του να ήταν τη στιγμή εκείνη, αν είχε κάνει τις προβλεπόμενες ενέργειες δεν θα είχε συμβεί τίποτα… Επίσης, θα έπρεπε να υπήρχε έλεγχος αν όντως έπρεπε στην ίδια βάρδια να υπάρχει και δεύτερο άτομο και αν όντως θα έπρεπε να υπήρχε, γιατί απουσίαζε…

Και πάμε στο επόμενο θέμα που είναι η επιλογή του κατηγορούμενου σταθμάρχη… Το αν τελικά πίσω από την επιλογή του ήταν βουλευτής, υπεύθυνος του ΟΣΕ ή κάποιος άλλος ας το βρει η Δικαιοσύνη. Γιατί η απειρία δείχνει πως η επιλογή του για τη θέση του σταθμάρχη στη Λάρισα δεν μπορεί να έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια. Και σαφώς δεν μπορεί να θεωρηθεί απλά μια άτυχη στιγμή… Ο θάνατος τόσων ανθρώπων κυρίως νέων δεν είναι απλά μια άτυχη στιγμή!!

Και ερχόμαστε στο θέμα των συστημάτων διαχείρισης των δρομολογίων. Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν αλλά ας μην ξεχνάμε πως τα συστήματα αυτά τα διαχειρίζονται άνθρωποι. Άρα μιλάμε για μια κομβική λέξη… Υπευθυνότητα… Μια λέξη που απουσίαζε πριν το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και που δείχνει πως τόσο καιρό δεν είχε συμβεί κάτι καθαρά από τύχη.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για υπευθυνότητα. Στην επιλογή των προσώπων που βρίσκονται σε κομβικές θέσεις μέσα στον ΟΣΕ. Στην επιλογή των σταθμαρχών. Στην επιλογή των προσώπων που θα χειρίζονται τα συστήματα τηλεδιοίκησης. Και η επιλογή να γίνει αξιοκρατικά. Ιδού η Ρόδος… 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.