Μενού
symmoria
ΕΛ.ΑΣ, συμμορία | Eurokinissi, Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Συμμορίες λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα μέσα σε καταστήματα με θαμώνες. Ξυλοδαρμοί με λεία ένα κινητό και λίγα χρήματα. Επεισόδια με δράστες και θύματα ανηλίκους. Περιστατικά εγκληματικότητας τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν και αυτά (κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις) που απλά περιλαμβάνονται στις καταστάσεις των αστυνομικών υπηρεσιών με τα συμβάντα της ημέρας. Όλα αυτά και ενώ έχει ξεκινήσει «ανεπίσημα» η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές το ερώτημα είναι αν μπορεί το ζήτημα της εγκληματικότητας να επηρεάσει τη βούληση των ψηφοφόρων...

Μπορεί η ΕΛ.ΑΣ να διαχειριστεί όλα αυτά τα περιστατικά που προκαλούν ανησυχία σε πολίτες κάθε ηλικίας; Και αν τα θέματα της νεανικής παραβατικότητας αφορούν το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον με τα υπόλοιπα; Θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε μεμονωμένα περιστατικά; Όχι. Ειδικά τα επεισόδια με ανήλικους είναι σχεδόν καθημερινά. 

Με τους γονείς να φοβούνται όταν τα παιδιά τους βρίσκονται στο δρόμο ειδικά τις νυχτερινές ώρες και να έχουν αναγκαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να «κατεβάσουν» στα κινητά τηλέφωνα τους εφαρμογές μέσω των οποίων παρακολουθούν πού βρίσκονται τα παιδιά τους. Εάν αισθάνονταν ασφάλεια θα επέλεγαν να μην εγκαταστήσουν στις συσκευές τους αυτές τις εφαρμογές. Το θέμα είναι όμως ότι δεν αισθάνονται. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει. Να αισθάνονται ασφάλεια όχι μόνο οι γονείς αλλά και τα παιδιά.

Μια από τις μορφές «ασφάλειας» τους είναι να κυκλοφορούν ως παρέες έτσι ώστε εάν έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιο ύποπτο άτομο να μπορούν να αποφύγουν την ακινητοποίηση και την απειλή. Σε άλλες περιπτώσεις τηλεφωνούν στους γονείς τους μέχρι να φτάσουν στο σπίτι τους έτσι ώστε και πάλι να αποφύγουν ύποπτα άτομα. Οι ανήλικοι θεωρούνταν πάντα «εύκολος» στόχος για τους κακοποιούς. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν δίσταζαν να τραυματίσουν σοβαρά τα θύματα τους – όπως έγινε πρόσφατα στα Πατήσια – για να καταφέρουν να αρπάξουν τη λεία τους. 

Η εγκληματικότητα αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις προεκλογικές συζητήσεις. Το ζητούμενο είναι να κοιτάξουν όλοι το πρόβλημα κατάματα. Να αναζητήσουν αίτια και να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης. Οι εκατέρωθεν κατηγορίες είναι για το εκλογικό ακροατήριο του κάθε πολιτικού. Σημασία έχει να δοθούν λύσεις έτσι ώστε όλοι να μπορούν να περπατούν στο δρόμο είτε πρωί είτε βράδυ χωρίς να φοβούνται ποιος είναι από πίσω τους ή τι σκοπό μπορεί να έχει αυτός που τον πλησιάζει από μπροστά. Ουτοπικό; Ίσως! Αλλά αναγκαίο! Ας είναι αυτό το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η νέα κυβέρνηση!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.