Οπως μάθαμε πρόσφατα μέσω σχετικής ανακοίνωσης ξεκίνησαν οι ευρείες τακτικές συσκέψεις στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου 2023. Στην ανακοίνωση διαβάζουμε πως «ο στρατηγικός σχεδιασμός, που ξεκινάει φέτος νωρίτερα από ποτέ, δίνει έμφαση στην πρόληψη και επιχειρησιακή ετοιμότητα, με βάση την εμπειρία και τα διδάγματα της περυσινής περιόδου, ώστε τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν να βελτιωθούν περαιτέρω.»
Επιπλέον, όπως αναφέρεται, «οδηγό θα αποτελέσει το νέο δόγμα Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα σε συνδυασμό με την Άμεση Απόκριση στα έκτακτα συμβάντα, που εφαρμόστηκε με επιτυχία κατά την περυσινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας όλων: Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών. Μία συνεργασία-κλειδί για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση κάθε πρόκλησης».
Αυτή είναι η μια πλευρά. Της συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών. Η άλλη πλευρά αφορά τις υποχρεώσεις των πολιτών καθώς και πέρυσι στελέχη της Πυροσβεστικής τόνιζαν με νόημα πως αρκετές πυρκαγιές ήταν εμπρησμός από αμέλεια (συνήθως καθαρισμός οικοπεδικών χώρων ή χωραφιών από ξερά χόρτα) ενώ «σύμμαχος» της φωτιάς στην επέκταση της πέρα από τον άνεμο είναι τα ακαθάριστα οικόπεδα. Χώροι που θα έπρεπε έγκαιρα να τα έχουν καθαρίσει οι ιδιοκτήτες τους αλλά για τους δικούς τους λόγους αδιαφόρησαν εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός ότι πολλοί Δήμοι – ειδικά οι μεγάλοι σε έκταση – δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ελέγξουν ένα προς ένα τα οικόπεδα για να δουν εάν έχουν καθαριστεί όπως πρέπει και εφόσον διαπιστωθεί πως δεν έχουν προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια να επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Στελέχη της Πυροσβεστικής επισημαίνουν πως οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές αναδεικνύουν διάφορα ζητήματα. Κάτι που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στους πυροσβέστες που επιχειρούν στις περιοχές αυτές είναι ότι οι πολίτες ουσιαστικά δεν έχουν γνώση διαχείρισης μιας κρίσης. Ενδεικτικά, σημειώνουν τα ίδια στελέχη, ότι σε δρόμους όπου βρίσκονται σπίτια τα οποία κινδυνεύουν από τις φλόγες συναντούν πολύ κόσμο και οχήματα την ίδια στιγμή που κάθε λεπτό μετράει για τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να κατευθυνθούν προς τα πύρινα μέτωπα. Ως προς τους πολίτες έδιναν την αίσθηση αρκετοί πως απλά είχαν πάει βόλτα στην περιοχή για να βγάλουν φωτογραφίες καθώς άλλοι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και άλλοι έδιναν μάχη με τις φλόγες στις αυλές των οικιών τους. Κάτι άλλο που κάνει εντύπωση στους πυροσβέστες είναι πως πολλοί παρά τις εκκλήσεις αρνούνταν να αφήσουν τα σπίτια τους. Όπως έλεγαν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν διαθέτουν τα απαραίτητα «εργαλεία» για να αντιμετωπίσουν μια πυρκαγιά όπως εάν έχουν προστατευτική μάσκα (καθώς η εκκένωση μπορεί να γίνει και για προστασία ανθρώπων από καπνούς), εάν έχουν επάρκεια σε νερό και εάν γνωρίζουν δρόμο άμεσης διαφυγής σε περίπτωση που εγκλωβιστούν από τις φλόγες.
Εκτός όμως από τις ευθύνες των πολιτών στο «κάδρο» μπαίνουν και αυτές φορέων όπως ο ΔΕΔΔΗΕ καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές από σπινθήρες που έχουν προέλθει από πυλώνες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Σημασία έχει πως από τώρα μέχρι την 1η Μαΐου που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, υπάρχει αρκετός χρόνος. Σημασία έχει όσοι έχουν σπίτια πολύ κοντά ή και μέσα σε δάση να φροντίσουν έγκαιρα να πάρουν τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.