Οι ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία με χιλιάδες νεκρούς επαναφέρει στο προσκήνιο ένα βασικό ερώτημα… Πόσο κατάλληλα εκπαιδευμένη είναι η κοινωνία απέναντι σε έναν σεισμό; Στα συρτάρια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας, των Δήμων και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται τα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών.
Ωστόσο οι πολίτες γνωρίζουν πως πρέπει να αντιδράσουν; Πόσοι έχουν μπει στις ιστοσελίδες της Πυροσβεστικής, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ή της Πολιτικής Προστασίας να διαβάσουν τις συμβουλές; Στον ακόλουθο σύνδεσμο της Πυροσβεστικής https://www.fireservice.gr/el/-/se-periptose-seismou υπάρχουν συμβουλές προς τους πολίτες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα από το "Εγχειρίδιο Ετοιμότητας έναντι του Σεισμού" της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Los Angeles» μια από τις πιο σεισμοπαθείς περιοχές. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα σημεία που περιλαμβάνονται στις συμβουλές θα σταθώ σε ένα σημείο.
Στην κατηγορία «προετοιμασία της γειτονιάς». Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Να συμμετέχετε στο πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας της γειτονιάς σας. Παρακολουθήστε τα προγράμματα εκπαίδευσης των κατοίκων της γειτονιάς σας σε πρώτες βοήθειες, κατάσβεση πυρκαγιών, εκτίμηση των ζημιών, έρευνα και διάσωση. Ιδρύστε μια ομάδα παροχής βοηθείας με μέλη από τις οικογένειες της γειτονιάς, η οποία θα είναι ειδικά εκπαιδευμένη και θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να επέμβει τις πρώτες ώρες. Προσδιορίστε την ταυτότητα των γειτόνων με ειδικές ανάγκες ή αυτών που θα χρειαστούν συγκεκριμένη βοήθεια.» Υπενθυμίζω πως αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ…
Στην Ελλάδα, ίσως την πρώτη σεισμογενή χώρα της Ευρώπης και με έκδηλη την ανησυχία πολλών για ένα ενδεχόμενο νέου σεισμού, γιατί δεν έχουν γίνει όλα αυτά; Γιατί δεν έχουν γίνει προγράμματα εκπαίδευσης ανά γειτονιά; Η ψυχολογία κατά τη διάρκεια και μέτα από έναν σεισμό είναι κομβικής σημασίας. Ο πανικός δυστυχώς οδηγεί σε δυσάρεστες καταστάσεις. Πολλοί όταν νιώσουν μια σεισμική δόνηση βγαίνουν έντρομοι από τα σπίτια τους, τρέχουν ανεξέλεγκτα, μπαίνουν στα αυτοκίνητα προσπαθώντας να απομακρυνθούν με αποτέλεσμα να «μπλοκάρουν» τους δρόμους και να μην μπορούν να προσεγγίσουν έγκαιρα οχήματα έκτακτης ανάγκης.
Οι πολίτες οφείλουν να ενημερωθούν έγκαιρα τι να κάνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό. Να συνεχιστούν και να ενταθούν οι διαλέξεις στα σχολεία αλλά πρέπει να ενημερωθούν σωστά και οι γονείς των παιδιών. Πρέπει να ενημερωθούν σωστά όλοι, κάθε ηλικίας. Και αυτό είναι ευθύνη και των πολιτών αλλά και του αρμόδιου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ας αποτελέσει ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία αφορμή για ενημέρωση και κατάλληλη προετοιμασία!
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.