Η πρόταση «πακέτο» του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο για πώληση F-35 στην Ελλάδα και F-16 στην Τουρκία είναι πράγματι μία πολύ σοβαρή εξέλιξη. Αναμενόμενη όμως, τουλάχιστον με τον τρόπο, που λειτουργούν τα πράγματα στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα ως συνήθως επιμένουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο για τους δικούς μας πάντα λόγους. Η χιλιοειπωμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί «επικίνδυνης εξωτερικής πολιτικής» και «παταγώδους αποτυχίας της πολιτικής του ”πιστού και δεδομένου συμμάχου”», ακούγεται πλέον ως κλισέ. Από την άλλη πλευρά, η άποψη από κυβερνητικά χείλη, ότι, «μας συμφέρει μακροπρόθεσμα η Τουρκία να προμηθευθεί αμερικανικά F-16 ενώ παράλληλα τελεί υπό τον έλεγχο της Δύσεως», δημιούργησε σύγχυση. Ούτε αμερικανική βίδα δε θέλουμε να πάρει ο Ερντογάν γιατί όλοι ξέρουμε πώς θα τη χρησιμοποιήσει. Και οι Αμερικανοί το ξέρουν.
Το σημείο αυτό είναι το πιο κρίσιμο. Επί της ουσίας, το θέμα δεν είναι εάν η Τουρκία θέλει να αγοράσει F-16 αλλά εάν ο Τζο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να πουλήσει F-16 στην Αγκυρα την ώρα, που βρίσκονται σε ισχύ οι εις βάρος της κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA για την αντιμετώπιση των εχθρών των ΗΠΑ. Σε αυτή την κατηγορία έχει καταταχθεί η Τουρκία, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο ομοσπονδιακό νόμο, όχι για τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και την επιθετικότητα της κατά της χώρας μας, αλλά για την αγορά των S-400. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, οι Αμερικανοί έδιωξαν τον Ερντογάν από το πρόγραμμα των F-35, στο οποίο όχι μόνο ήταν συμπαραγωγός αλλά είχε δώσει και προκαταβολές για 100 stealth αεροπλάνα με τα οποία θα σκέπαζε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Τα επόμενα χρόνια η Τουρκία θα ξεμείνει από μαχητικά αεροσκάφη. Ολοι το γνωρίζουν αυτό και πρώτος από όλους ο Ερντογάν. Και όχι μόνο αυτό...
Πέρα λοιπόν από τον αυτονόητο αντίκτυπο, που θα είχε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τυχόν πώληση F-16 στην Τουρκία, στον πυρήνα της συζήτησης αυτής τίθεται εκ των πραγμάτων η ίδια η αξιοπιστία των ΗΠΑ. Προφανώς, η Ουάσιγκτον θέλει να πουλήσει οπλικά συστήματα στους συμμάχους της όμως η Τουρκία είναι ο μόνος σύμμαχος των Αμερικανών, στον οποίο έχουν επιβάλει κυρώσεις για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας τόσο για την εθνική ασφάλεια της χώρας τους όσο και του ΝΑΤΟ.
Παρά λοιπόν τις κορώνες Ερντογάν, η τουρκική διπλωματία έχει γνώση του πολιτικού χάρτη των ΗΠΑ αλλά και της δυναμικής, που έχουν οι παρεμβάσεις της ελληνικής ομογένειας. Οι παρεμβάσεις αυτές ήταν, που στέρησαν στην Τουρκία τα F-35, τα οποία σε μερικά χρόνια θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία. Συνεπώς, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ λέει το αυτονόητο. Δεν μπορείς να πουλήσεις όπλα σε μία χώρα, που από τη μία πλευρά έχει στην κατοχή της εξελιγμένα ρωσικά πυραυλικά συστήματα και από την άλλη είσαι βέβαιος ότι την αμέσως επόμενη στιγμή, που θα παραλάβει τα αμερικανικά αεροσκάφη, θα τα στρέψει κατά του πιο στενού συμμάχου σου στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά της Ελλάδας.
Τα επόμενα χρόνια η Τουρκία θα ξεμείνει από μαχητικά αεροσκάφη. Ολοι το γνωρίζουν αυτό και πρώτος από όλους ο Ερντογάν. Και όχι μόνο αυτό. Απέναντι στον παρανοϊκό αναθεωρητισμό του, εφόσον εκλεγεί ξανά, θα έχει μία πανίσχυρη Πολεμική Αεροπορία 5ης γενιάς. Είτε λοιπόν θα συμμορφωθεί και θα πάψει να απειλεί την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την Ελλάδα, κάτι, που μοιάζει το λιγότερο ουτοπικό, είτε δε θα πάρει F-16. Απλά πράγματα. Αυτό του έχει ξεκαθαρίσει ο Μπομπ Μενέντεζ και οι Αμερικανοί νομοθέτες και δε θέλει να το καταλάβει με την ελληνική ομογένεια να τον περιμένει στη γωνία έτοιμη μετά τα F-35 και για τον πόλεμο των F-16.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.