Μενού
karotsaki
ΑμεΑ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το 2023 είναι ήδη εδώ. Μπήκε με κέφι και δυναμισμό! Είναι εκλογική χρονιά. Χρονιά που θα κληθούμε να αποφασίσουμε για την πορεία της πατρίδας μας, για τη νέα γενιά που γεννήθηκε μέσα στον 21ο αιώνα, για κάθε πολίτη ξεχωριστά. Θα αποφασίσουμε και για τη θέση της γυναίκας καθώς πλησιάζουμε το 2030. Της νέας γυναίκας που σπουδάζει, που προσπαθεί να καταξιωθεί επαγγελματικά, της μητέρας, της συζύγου που μπορεί και να κακοποιείται, της συνταξιούχου, της υπερήλικης που αφοσιώθηκε στα παιδιά της, στο να τους προσφέρει τα καλύτερα εφόδια για το μέλλον τους. Της γυναίκας με αναπηρία. Της γυναίκας και του άνδρα με αναπηρία. 

Ποιο είναι σήμερα το άτομο με αναπηρία; Πού βρίσκεται; Πώς ζει; Εργάζεται; Είναι γονέας; Εχει προοπτικές ή περιμένει υπομονετικά να τελειώσει το ταξίδι της ζωής του; Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 600.000 άτομα με κάθε είδους αναπηρία. Κυρίως κινητική, οπτική, νοητική ή ψυχική. Από αυτά, περίπου 150.000 είναι πιστοποιημένα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Οσον αφορά ειδικότερα στην κινητική αναπηρία, η αιτία εμφάνισής της είναι είτε ένα ατύχημα (κατά κύριο λόγο τροχαίο), είτε μία ασθένεια, είτε είναι αποτέλεσμα κακοποίησης.

Ηδη από δεκαετίες πριν, προβλεπόταν από το κράτος ένα προνοιακό αναπηρικό επίδομα. Το άτομο αυτό δεν μπορούσε να εργαστεί (είτε διότι είχε αντικειμενική αδυναμία, είτε διότι κανείς εργοδότης δεν το προσελάμβανε έστω και αν το ίδιο ήταν σε θέση να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα μίας εργασίας). Σιγά σιγά άρχισαν να γίνονται προσλήψεις ΑμεΑ σε ένα ποσοστό πάρα πολύ μικρό, ένα ποσοστό κοροϊδία στον δημόσιο τομέα. Ποτέ, όμως, στην Ελλάδα δεν υπήρξε μια πραγματική πρόβλεψη, ένα συνολικό σχέδιο…

Μέχρι που, επιτέλους, το 2019 εκπονήθηκε για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Χρειάστηκε πάρα πολλή μελέτη και έρευνα και μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων για να είναι έτοιμο το Σχέδιο Δράσης στις 7/7/2019, την ημέρα, δηλαδή που εξελέγη στην κυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι το έργο της κυβέρνησης ανεκόπη το 2020 με τον ερχομό της, πρωτοφανούς για τα παγκόσμια χρονικά, πανδημίας του κορονοϊού, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία μπήκε σε τροχιά και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τα ευεργετήματά του σε δεκάδες χιλιάδες ΑμεΑ. 

Το ελληνικό κράτος έχει προβεί σε τουλάχιστον 110.000 προσλήψεις ΑμεΑ στον δημόσιο τομέα. Όχι 110.000 αργομισθίες. 110.000 προσλήψεις ανθρώπων που εργάζονται σοβαρά. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α. πρώην ΟΑΕΔ) έχει συντελέσει σε 35.000 προσλήψεις ΑμεΑ στον ιδιωτικό τομέα (εκεί που τα άτομα με αναπηρία δεν είχαν καμία πιθανότητα να προσληφθούν). Στην Παιδεία μέχρι στιγμής έχουν γίνει 25.000 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. Έτσι τα παιδιά με αναπηρία απολαμβάνουν μεγαλύτερης και ουσιαστικότερης ποιότητας εκπαίδευση. Διευρύνθηκε ο κατάλογος των παθήσεων οι οποίες επιτρέπουν στα παιδιά με αναπηρία να εισέρχονται στα Πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις. Γιατί σε παιδί ΑμεΑ το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να του ανοίξεις τους πνευματικούς του ορίζοντες. Να του δώσεις πνευματική, κοινωνική και επαγγελματική προοπτική!

Προωθείται πολύ σθεναρά η αποϊδρυματοποίηση. Η κυβέρνηση, μέσω των νομοθετημάτων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, αποθαρρύνει την ιδρυματοποίηση των παιδιών με αναπηρία. Για το λόγο αυτό, έχει ενισχύσει τον θεσμό της αναδοχής. Κάθε παιδί πρέπει να μεγαλώνει με αγάπη μέσα σε μία οικογένεια και όχι σε ένα ίδρυμα. Έχουν δοθεί, μάλιστα, και σοβαρά οικονομικά κίνητρα για την αναδοχή.

Θεσμοθετήθηκε και άρχισε να λειτουργεί ο Προσωπικός Βοηθός. Ο προσωπικός βοηθός δεν είναι γιατρός ούτε νοσοκόμος. Είναι ένας εργαζόμενος που βοηθά το άτομο με αναπηρία να βγει από το σπίτι. Να πάει και να έρθει από την εργασία του, να βγει σε κοινωνικές εκδηλώσεις, να πάει στο σινεμά και στο θέατρο, να αναπτύξει κοινωνική δραστηριότητα, πολιτική δραστηριότητα… Να βγει από τους τέσσερις τοίχους… Γιατί είναι πρώτα απ’ όλα Άνθρωπος! Η επανάσταση έγκειται στο ότι ο προσωπικός βοηθός πληρώνεται από το κράτος. Αρκετά με τα υπέρογκα έξοδα του ατόμου με αναπηρία που έπρεπε να πληρώνει κάποιον για να έχει οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός σπιτιού.

Το ψηφιακό ΚΕΠΑ είναι πλέον γεγονός! Η δίχως τέλος ταλαιπωρία των πολιτών που χρειάζονται πιστοποίηση της αναπηρίας τους είναι πλέον παρελθόν. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Το 2019, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ίδρυσε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μια Γραμματεία που έλειπε. Μια σπουδαία Γραμματεία. Τη Γραμματεία ΑΜΕΑ Ν.Δ. Όρισε ως Γραμματέα έναν εκπαιδευτικό καταξιωμένο επί 25 χρόνια στο χώρο της ειδικής αγωγής. Έναν άνθρωπο με τεράστια εμπειρία στα θέματα των ατόμων με αναπηρία. Τον Κωνσταντίνο Λολίτσα. Ο κ. Λολίτσας αμέσως συγκρότησε τη Γραμματεία τοποθετώντας ως συντονιστές άτομα που έχουν τα ίδια κάποια αναπηρία, ή είναι γονείς παιδιών με αναπηρία και άτομα που εργάζονται στο χώρο της αναπηρίας. Και βγήκε αποτέλεσμα! Παρά το μεγάλο εμπόδιο της πανδημίας, η Γραμματεία ΑΜΕΑ της Νέας Δημοκρατίας δούλεψε εθελοντικά, με ομαδικό πνεύμα και μεγάλη ζέση και έχει βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους. Είτε με την προσφορά ρούχων και τροφίμων, είτε με την παροχή καθοδήγησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είτε με την παροχή νομικών συμβουλών, είτε με την έμπρακτη βοήθεια να βρουν εργασία…

Προσωπικά νοιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη. Ο Γραμματέας μου Κωνσταντίνος Λολίτσας μου δίδαξε την αξία και τη χαρά του εθελοντισμού, της προσφοράς και του ομαδικού πνεύματος. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την προαγωγή μου σε Αναπληρώτρια Γραμματέα της Γραμματείας ΑΜΕΑ. Ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο εμπνευστής μας. Είναι εκείνος που ίδρυσε τη Γραμματεία μας. Είναι εκείνος που μας είπε «Κάντε ό,τι μπορείτε για τους αναπήρους».

Όπως έγραψα και στην αρχή, το 2023 μπήκε δυναμικά και είναι εκλογική χρονιά. Καλούμαστε πραγματικά να αποφασίσουμε αν η χώρα θα προχωρήσει με σταθερά ανοδικά βήματα ή αν θα γυρίσει πίσω στη μιζέρια και την αναξιοπρέπεια. Δεν έγραψα για κάποια αδιαμφισβήτητα γεγονότα που αποτελούν επιτεύγματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως η άρτια αμυντική θωράκιση της χώρας μας απέναντι σε μία μαινόμενη Τουρκία, η έκδοση δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που είχαν μείνει εκκρεμείς από το 2015, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η δραματική μείωση του ΕΝΦΙΑ, η δραματική μείωση του φόρου εισοδήματος, η έκρηξη του τουρισμού, η οργάνωση και ο συντονισμός της Πολιτικής Προστασίας που πριν ήταν ανύπαρκτη με αποτέλεσμα την εθνική τραγωδία στο Μάτι, το 112, το panic button για τις γυναίκες που κακοποιούνται, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας που μας λύτρωσε από τις ουρές και τη γραφειοκρατία, η αύξηση των συντάξεων που είχε να γίνει από το 2012, η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη της χώρας, η έμπρακτη οικονομική στήριξη του κράτους στους πολίτες την περίοδο της καραντίνας, η επίσης έμπρακτη οικονομική στήριξη του κράτους στους πολίτες σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη και τις αγορές από το σούπερ μάρκετ. Δεν έγραψα για όλα αυτά τα επιτεύγματα τα οποία μας αφορούν όλους και αποτελούν την απάντηση γιατί θα εκλέξουμε αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και το 2023.

Τόνισα ιδιαίτερα το ζήτημα των ατόμων με αναπηρία καθώς είμαι και η ίδια άτομο με κινητική αναπηρία και ταυτόχρονα είμαι μαχόμενη δικηγόρος. Υπήρχε κάποτε μια διαφήμιση που ξεκινούσε ως εξής: «Ο καλύτερός μου φίλος περπατάει με ρόδες»! Ακριβώς αυτό θέλω να είμαι εγώ για σας, διότι δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι ποτέ. Η καλύτερή σας φίλη που περπατάει με ρόδες…

*Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, L.L.M.

*Aναπληρώτρια Γραμματέας της Γραμματείας ΑΜΕΑ Ν.Δ.

*Υποψήφια βουλευτής στην Α' Αθήνας με τη ΝΔ

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.