Την Κυριακή των Βαΐων πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών Αρχιερατικό Συλλείτουργο υπό τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κκ. Ιερώνυμο. Προσδοκία και ελπίδα περιέχει το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα. Πανχριστιανικό κάλεσμα ταπεινότητας και καταλλαγής εκπέμπεται δια του κειμένου της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου, το οποίο ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Θρόνου της Ορθοδοξίας, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κκ Θεοδώρητος.
Το σημαντικό γεγονός που εξελίχθηκε στην Αθήνα, στις 17 Απριλίου 2022, αναδεικνύει την ουσιαστική σημασία της διπλωματίας των θρησκειών. Τη στιγμή που η Ρωσία δίδει τελεσίγραφα στους Ουκρανούς στρατιώτες να εγκαταλείψουν τις θέσεις αμύνης στη Μαριούπολη και να μην υπερασπιστούν τα όσια και ιερά τους η Οικουμενική Ορθοδοξία προσκαλεί σε παύση του πολέμου. Η Ορθοδοξία με εμπειρία δύο χιλιάδων ετών στην αντιμετώπιση προκλήσεων κάθε μορφής, από όπου και αν προέρχονται, εκφράζεται από την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που επιλέγουν από κοινού την Κυριακή, 17 Απριλίου 2022, πριν εισέλθουν οι Ορθόδοξοι στην εβδομάδα των Παθών, Κυριακή του Πάσχα για τους Καθολικούς, να απευθύνουν το διαθρησκειακό μήνυμα αγάπης και σύγκλισης για άμεσο τερματισμό ενός πολέμου, που διπλωματικοί και πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα διαρκέσει για πολύ χρόνο.
Ήδη στην εξέλιξη της θείας λειτουργίας αναδείχθηκε η σημασία της πρωτοβουλίας με την κανονική μνημόνευση των Πατριαρχών και των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, χωρίς αποκλεισμούς, παρά την ακρότητα των επιλογών της Μόσχας και την υπακοή της ρωσικής εκκλησίας στις πολιτικές επιθυμίες. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος με το αρχιερατικό συλλείτουργο ενθαρρύνουν την Οικουμένη, τις πολιτικές και πνευματικές ηγεσίες, απανταχού της γης, να στραφούν προς τις αρχές του πολιτισμένου κόσμου, που ορίζουν την οικουμενική συνύπαρξη και την παγκόσμια ειρήνη.
Χωρίς ακρότητες ή αφορισμούς η μεγάλη Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλο το ποίμνιο, από αρχιερείς μέχρι και τον τελευταίο λαϊκό, με μία κίνηση υψίστης χριστιανικής αντίληψης, που όμως αναδεικνύεται από τα γεγονότα και ως μία αξιοσημείωτη διπλωματική πρωτοβουλία. Ένα σύνολο προηγουμένων ενεργειών της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ακόμη και η πασχάλια ευχή του Urbi et orbi προς τους πιστούς, συμβάλλουν ουσιαστικά στην εκδήλωση ενεργειών της χριστιανοσύνης, όπως το συλλείτουργο της Κυριακής των Βαΐων στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών. Με κατάνυξη και θρησκευτικό σεβασμό αναλαμβάνεται πρωτοβουλία που πλαισιώνει τη διεθνή προσπάθεια για τερματισμό ενός πολέμου μέσα στην Ευρώπη, στην περίοδο του Πάσχα και του Ραμαζανίου, που εμπλέκει Χριστιανούς και Τσετσένους μαχητές στην καταστροφή ενός κράτους, επειδή κυρίαρχα επιλέγει τη δημοκρατική διακυβέρνησή του και τη διεθνή του κατεύθυνση.
Η διεθνής δραστηριοποίηση των Εκκλησιών δυστυχώς δεν έχει κινητοποιήσει αποτελεσματικά την ηγεσία του Πατριαρχείου Μόσχας, παρόλο που η Μονή του Σπηλαίου του Κιέβου αποτελεί κοιτίδα και θρησκευτική έμπνευση των Σλάβων χριστιανών. Το Κίεβο θρησκευτικά δεν αμφισβήτησε την Πατριαρχική τάξη δίνοντας μαρτυρία υπακοής της Μονής προς τον ηγούμενό της, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Κεφαλή της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων.
Στις ημέρες μας, γίνεται πλέον αντιληπτή από το σύνολο των λαών η μεγάλη σημασία της διπλωματίας των θρησκειών, αλλά και η πολυπλοκότητα των σχέσεων που δημιουργούνται ακόμη και μεταξύ των Ορθοδόξων Πατριαρχείων. Καθημερινά διαπιστώνεται και από τους ηγέτες των κρατών, αυταρχικών αλλά και δημοκρατικών, η πνευματική δύναμη, η αυστηρότητα και η σταθερότητα του εκκλησιαστικού πρωτοκόλλου δια του οποίου ορίζεται η πατριαρχική σειρά.
Αυτή την πραγματικότητα δεν κατορθώνουν να ανατρέψουν, παρά τη συνεχή προσπάθειά τους, κραταιές αυτοκρατορίες του παρελθόντος και υπερδυνάμεις της εποχής μας, παρόλο που επενδύουν για την ανάταξη της πατριαρχικής σειράς τεράστια χρηματικά ποσά για πολιτική επιρροή χωρίς να μπορούν να ξεπεράσουν τις αποφάσεις της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Ακόμη και τη στιγμή της ακραίας σύγκρουσης, η Μόσχα προσπαθεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση των Ορθοδόξων Ρώσων στα μεγάλα προσκυνήματα, πολλά από τα οποία βρίσκονται στη δικαιοδοσία Πατριαρχείων και Εκκλησιών που διαφοροποιούνται από τις επιλογές της ρωσικής ηγεσίας.
Η Ορθοδοξία και συνολικά οι χριστιανοί θλίβονται από την αδυναμία του Πατριαρχείου Μόσχας να ασκήσει την επιρροή του στη ρωσική πολιτική ηγεσία και να συμβάλλει ουσιαστικά από τη θέση που του αναλογεί, στην κοινή προσπάθεια τερματισμού του πολέμου, που σημαδεύεται από εκατόμβες νεκρών και τραυματιών χριστιανών, κυρίως αμάχων.
Η διπλωματία των θρησκειών μόνο ήπια μέσα διαθέτει, αλλά και τη δύναμη του πληρώματος των εκκλησιών καθώς και των πιστών όλων των δογμάτων για να προβληματίσει σοβαρά όσους κινούν τη μηχανή του ολέθρου και να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η Εκκλησία της Ελλάδος συμβάλλουν σημαντικά προς την κατεύθυνση της ειρήνης προς όφελος της Ορθοδοξίας, αλλά και της διεθνούς διπλωματίας που αναπτύσσει η Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.