Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις σημαντικές ανακοινώσεις για τον ενεργειακό πλούτο του οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ παρακολούθησα από το Κουβέιτ. Το πλούσιο ενεργειακό πεδίο ερευνούν και θα εκμεταλλευτούν η κοινοπραξία ενεργειακών κολοσσών αμερικανικών και Καταρινών συμφερόντων. Τις ημέρες της σημαντικής ανακοίνωσης κυριαρχούν η ανησυχία από την βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μία αδιέξοδη πολιτική της ρωσικής ηγεσίας που διαλύει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου η αγωνία καθημερινά κλιμακώνεται, παρά την ενεργειακή επάρκεια που εξασφαλίζεται στην περιοχή και την οικονομική ισχύ των χωρών του Κόλπου. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που φαίνονται πρωτοπόρες στη διεθνή σκηνή, παρόλο που συστηματικοί παρατηρητές και γνώστες της περιοχής πολύ συχνά επισημαίνουν στις πολιτικές ηγεσίες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι στην ευρύτατη περιοχή των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και του Κόλπου οι πολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές διεργασίες εξελίσσονται κάθε στιγμή με αποτέλεσμα ό,τι θεωρείται απρόσμενο να μεταμορφώνεται σε πραγματοποιήσιμο. 

Το Άμπου Ντάμπι μετά την αποκατάσταση των σχέσεων του και με το Κατάρ εντατικοποιεί τις διπλωματικές και επενδυτικές δραστηριότητές του και πέραν της περιοχής ΜΕΝΑ, λαμβάνοντας θέση ακόμη και στην κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας. Εξέλιξη επίσης της πολιτικής του Εμιράτου αποτελεί η επίσκεψη του Προέδρου της Συρίας στο Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι. Βέβαια πέρα από την εύλογη και απαραίτητη δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός συγκρατείται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πολύ νωρίς αποκαταστήσαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό, όταν διαπιστώθηκε ότι η κρίση στη Συρία τελικά εξελισσόταν με την παραμονή του Προέδρου Άσαντ στην ηγεσία της χώρας του. Ταυτόχρονα η ηγεσία στο Άμπου Ντάμπι αποκατάστησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αναβάθμισε την πολιτική και διπλωματική σχέση με την Τουρκία, αξιοποιώντας τη μακροχρόνια εμπορική και επενδυτική σχέση με την Άγκυρα, που επιβεβαιώθηκε προσφάτως με την ανακοίνωση επενδυτικού προγράμματος 10 δισ. δολαρίων προκειμένου να εξασφαλισθεί η σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας. 

Την ίδια στιγμή η Ντόχα επεκτείνει τη διεθνή παρουσία της αξιοποιώντας το πολιτικό και ενεργειακό δυναμικό της. Επιβεβαίωση της θετικής εξέλιξης των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ αποτελεί η υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας με τη Γερμανία, ώστε η ΕΕ εμπράκτως να εξασφαλίζει την ενεργειακή της ασφάλεια που έχει κλονισθεί από την εισβολή και τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Άγκυρα επίσης δεν απουσιάζει από το μεγάλο διεθνές διπλωματικό παιγνίδι, που εξελίσσεται, χωρίς να μένει στιγμή για να «ξαποστάσουν» οι συγκρουόμενοι, αλλά και οι μεσολαβητές. Τη στιγμή των παγκοσμίων εξελίξεων στη Ντόχα πραγματοποιείται το διεθνές Φόρουμ, το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των χωρών της περιοχής, αλλά και την παγκόσμια προσοχή.

Η Αθήνα τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας επέλεγε να εκπροσωπείται στις εργασίες του Φόρουμ σε επίπεδο Υφυπουργού. Όμως για το 2022, που χαρακτηρίζεται από τόσες σημαντικές προκλήσεις, η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας αναβαθμίζεται με υπουργική συμμετοχή, ώστε να αποστέλλεται σαφές μήνυμα, όχι μόνο προς τους διοργανωτές, αλλά και προς όλους τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ για τις διεθνείς και περιφερειακές επιδιώξεις της χώρας μας. Η πολιτικά αναβαθμισμένη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φόρουμ προφανώς και δεν αποβλέπει μόνο στην ανάδειξη δράσεων για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το σοβαρότατο μεταναστευτικό πρόβλημα.  Το ενδιαφέρον του Έλληνα Πρωθυπουργού επεκτείνεται επίσης στα πεδία ενέργειας, περιφερειακών και στρατηγικών συνεργασιών, αποστολών ανθρωπιστική-αναπτυξιακής βοήθειας σε περιοχές που εξελίσσονται κρίσεις χωρίς να παραλείπεται, όπως διαπιστώθηκε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η απαίτηση απόλυτου σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Η συνάντηση στη Ντόχα, γνωστή διεθνώς ως Doha Forum (26-27 Μαρτίου 2022) αποτελεί ένα ιδιαίτερης σημασίας διεθνές γεγονός, που το 2022 συμπίπτει και με την οδυνηρή εξέλιξη της ρωσικής εισβολής και τη συνέχιση των ενόπλων συγκρούσεων στην Ουκρανία. Οι εργασίες του Φόρουμ ΄22  αποκτούν ιδιαίτερη προστιθέμενη πολιτική και διπλωματική αξία και από τις διμερείς πολιτικές συναντήσεις, εκτός Ημερησίας Διατάξεως εργασιών, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ή και στο περιθώριο της μεγάλης εκδήλωσης. Κατά το παρελθόν οι συναντήσεις των Ελληνικών αντιπροσωπειών απέφεραν πολλά  ενδιαφέροντα στοιχεία ενισχυτικά για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Ιδιαιτέρως έχει συγκρατηθεί το ενδιαφέρον της ηγεσίας του Κατάρ για εμβάθυνση των οικονομικών και επενδυτικών δράσεων με όλες τις χώρες της περιοχής αίροντας προκαταλήψεις και στερεότυπα. Η εγκαίρως εκδηλωθείσα πολιτική επιθυμία των δύο πλευρών συνδέεται εξ άλλου και με την απόφαση των κυβερνήσεων να προωθήσουν τη διπλωματική και πολιτική τους συνεργασία καθώς επίσης και το πραγματικό ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ενεργειακή ασφάλεια. Η σημασία των επιλογών προστίθεται στη συνολική προσπάθεια ταχύτατης αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων και της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να μην αιφνιδιάζεται η παγκόσμια κοινότητα και οι αγορές από κρίσεις τύπου Ουκρανίας.

Η συμμετοχή της Ελλάδας με τον αρμόδιο Υπουργό για τα θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου παρέχει την ευκαιρία ανάδειξης όλων των πτυχών της Εξωτερικής μας πολιτικής, που άπτονται των διεθνών πρωτοβουλιών για την επίλυση σημαντικών παγκοσμίων προβλημάτων. Το βήμα που παρέχει το Φόρουμ στη Ντόχα προσφέρεται επίσης για να ανακοινωθεί διεθνώς το μέγεθος της συνολικής ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει η Ελλάδα, υγειονομικής, χρηματικής και εις είδος (κρατική, της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας), αποτιμημένη σε εκατομμύρια δολαρίων. Τα στοιχεία διαθέτει το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μετά την κρίση στη Σερβία και με παρότρυνσή της UNHCR αποτιμά την έκτακτη συνολικά παρεχόμενη ανθρωπιστική βοήθεια, πέραν των τακτικών συνδρομών μας σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να γνωστοποιείται διεθνώς η αυξημένη συμβολή της χώρας σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητή και απαιτητική δράση, που επιβάλλει ο σεβασμός στον άνθρωπο και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή επιβίωση σε δύσκολες περιόδους πολεμικών, υγειονομικών και άλλων πανανθρώπινων καταστροφών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.