Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αποπεμπόμενη, αλλά μάλλον διασωζόμενη με κυβερνητική απόφαση υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης στο πρώτο ταξίδι της στην Τουρκία πρόβαλε την απαίτηση άμεσης αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, μισθοφόρων και μαχητών από τη Λιβύη. Με την απαίτηση της η λιβυκή κυβέρνηση ακύρωσε οριστικά τον τουρκικό ισχυρισμό περί δήθεν επίσημης λιβυκής πρόσκλησης για τουρκική στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

Η Αγκυρα απρόθυμη να ανταποκριθεί στη λιβυκή απαίτηση δεν αποσύρει τις παρανόμως πλέον ευρισκόμενες στη Λιβύη ένοπλες δυνάμεις της και τους στρατιωτικούς συμβούλους, που έχει διασπείρει στη χώρα, με το αζημίωτο βεβαίως, απολαμβάνοντας την οικονομική υποστήριξη ομονοούντων κρατών. 

Από την πλευρά της η Γαλλία, ως αμέσως ενδιαφερόμενη χώρα της ΕΕ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναλαμβάνει ουσιαστική πρωτοβουλία προς όφελος της Λιβύης για αποτελεσματική ολοκλήρωση του νέου συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών, προεδρικών και κοινοβουλευτικών στον χρόνο που έχει αποφασισθεί. Το Παρίσι, συνεπές στις δεσμεύσεις του για σταθεροποίηση της περιοχής, προσκαλεί στη Διάσκεψη την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις, ακυρώνοντας έμπρακτα την προκλητική αμφισβήτηση που θρασύτατα προβάλλει η Αγκυρα, κυρίως σε βάρος της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Παρίσι σε μία πραγματικά σημαντική χρονική περίοδο, με τη Γερμανία σε κυβερνητική ανασύσταση και το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ, αποφασίζει να αναδείξει το ρόλο του στην ηγεσία της Ευρώπης προωθώντας την πολιτική ασφάλειας και τη στρατηγική μελλοντικής ενεργειακής εξασφάλισης. Προσκαλούνται σε Διάσκεψη στη Γαλλία όλα τα κράτη που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και αυτά τα οποία με θετικό τρόπο έχουν συμβάλλει δημιουργικά στην αντιμετώπιση του λιβυκού προβλήματος, τόσο με διμερείς δράσεις όσο και με τη συμμετοχή τους σε αποστολές του ΟΗΕ και της ΕΕ για την επίλυση του προβλήματος της Λιβύης.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της πολιτικής ευθύνης, που έχει αναλάβει  με τις λανθασμένες επιλογές του, έναντι του τουρκικού λαού και της διεθνούς κοινότητας, κλείνεται στο προεδρικό μέγαρο διατηρώντας τις ακρότατες πολιτικές τοποθετήσεις προς ικανοποίηση (;) εσωτερικών εθνικιστικών παρορμήσεων. Αποτέλεσμα της προκλητικής πολιτικής συμπεριφοράς του είναι τα αυστηρότατα μηνύματα που του περιέρχονται και τα μέτρα που εφαρμόζονται πρωτίστως από ΗΠΑ και στη συνέχεια από την ΕΕ, αλλά και τη Ρωσία, με συνέπεια τη συνεχή απομάκρυνση της Τουρκίας από τις διεθνείς εξελίξεις, την αποδυνάμωση της τουρκικής οικονομίας και την φτώχεια των Τούρκων.

Η Ελλάδα συνεχίζοντας την προσεκτική και δημιουργική πολιτική της, στο διμερές, αλλά και πολυμερές πεδίο της διπλωματίας, καθημερινά αναβαθμίζεται σε σημαντικό αξιόπιστο συνομιλητή, σύμμαχο, εταίρο και έντιμο φίλο (honest friend and honest broker). Η διασύνδεση των εθνικών επιδιώξεων με τα κοινά συμφέροντα της γεωστρατηγικής πολιτικής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, και των τρίτων κρατών στην περιοχή, αλλά και πέραν αυτής, δεν αποτελεί πρόκληση για τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια εκτόνωσης των διεθνών εντάσεων και κυρίως αυτών που εξελίσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την περιοχή του Κόλπου. Σημαντικές κινήσεις, όπως η διοργάνωση του προγεύματος από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, στο οποίο τιμώμενο πρόσωπο ήταν η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης και μεταξύ των προσκεκλημένων χωρών και το Κατάρ, σηματοδοτούν τις δημιουργικές και περιεκτικές πολιτικές επιλογές της Ελλάδος και στηρίζονται από πολλούς δρώντες των διεθνών εξελίξεων. Αν κάποιες χώρες επιλέγουν ακόμη να παραμένουν εκτός πραγματικότητας των διεθνών σχέσεων, αυτό βαρύνει τις πολιτικές ηγεσίες τους, που είναι υπόλογες έναντι των λαών τους, επειδή τους καταδικάζουν στην καθυστέρηση, πολιτική, οικονομική και πολιτιστική    

Μετά τη Διάσκεψη της Γαλλίας οι αποφάσεις που θα υιοθετηθούν πρέπει να προωθηθούν με συνέπεια, επιμονή και αποτελεσματικότητα στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας που με τις αποφάσεις τους ορίζουν την επιτυχία της επίλυσης των διαφορών.

Η Αθήνα επέτυχε πλέον να βρίσκεται στον πυρήνα των διεργασιών, διεθνών και περιφερειακών, που αφορούν στη Λιβύη. Παρά τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, όπως 

  • η όξυνση των διμερών σχέσεων με την τότε διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σαράτζ, 
  • η βεβιασμένη απόφαση χαρακτηρισμού του τότε πρέσβη της Λιβύης ως ανεπιθύμητου,
  • η απέλασή του από τη χώρα μας, ενώ όλοι συμφωνούσαν ότι οποιαδήποτε διπλωματική αντίδραση έπρεπε να στραφεί κατά της Τουρκίας,
  • η απόφαση της Γερμανίας να μας αποκλείσει από τους δύο γύρους των συναντήσεων του Βερολίνου, 

η Ελλάδα επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο ως αρωγός της Λιβύης με πολιτικές και οικονομικές προτάσεις που στηρίζουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θεσμικής αποκατάστασης, ώστε η Τρίπολη να επιστρέψει στη διεθνή κανονικότητα αποστασιοποιούμενη  από το περιφερειακό και διεθνές πρόβλημα, που κλιμάκωνε και συνεχίζει να κλιμακώνει αλόγιστα ο Τούρκος Πρόεδρος.       

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.