Ο γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ και ο Τζον Λοκ θυμίζουν ότι δικαιούμεθα να αποτινάξουμε τον ξένο ζυγό και να αγωνισθούμε πρώτοι εμείς για τα δικαιώματά μας.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Ρονάλντο και ο Μέσι το αδύνατο το έκαναν να φαίνεται πραγματοποιήσιμο σε κάθε ποδοσφαιρικό τους αγώνα.
Στις ημέρες μας οι πολιτικοί το απίθανο θα μπορούσαν να το μετατρέψουν σε πολιτικά πραγματοποιήσιμο.
Στο Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και η Ντόχα προσλαμβάνει ξανά τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για την ασφάλεια του αεροδρομίου και την εφαρμογή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ταλιμπάν, για την οποία το Κατάρ εργάσθηκε με συνέπεια και ενάργεια.
Η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια διεθνούς και περιφερειακής παρουσίας καταβάλλοντας μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο προσπαθεί να κρύψει με ακραίες δηλώσεις των αξιωματούχων της.
Το θέμα των Βαρωσίων εξελίχθηκε σε διπλωματική αποτυχία μετά τη διεθνή καταδίκη και καταγγελία της συμπεριφοράς, που επιβάλλει η Τουρκία ως δύναμη κατοχής στον κ. Ε. Τατάρ. Σημαντική για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην ανανεώσει τα διαβατήρια τουρκοκυπρίων πολιτικών. Η πρώτη ανάγνωση της απόφασης δημιούργησε μεγάλο προβληματισμό, αμηχανία και αφωνία στο ευρύτατο πολιτικό φάσμα της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπενθυμίζεται όμως ότι στις νομοθεσίες χωρών μελών της ΕΕ, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει πρόβλεψη για την αφαίρεση της ιθαγένειας όσων κινούνται κατά των συμφερόντων της χώρας. Βέβαια το Λονδίνο ανανεώνει διαβατήρια πολιτικών της Σκωτίας, αλλά παραπέμπει και σε δίκη άτομα, που εκτιμά ότι κινούνται αντιεθνικά.
Στην Κύπρο η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου περί μη ανανεώσεως των κυπριακών διαβατηρίων προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Τατάρ, ο οποίος ως κύπριος πολίτης, άμεσα θιγόμενος από τη σχετική απόφαση, επιχειρηματολόγησε για το δικαίωμά του στο κυπριακό διαβατήριο. Η δήλωση του Τουρκοκύπριου πολιτικού, με όση πολιτική ελευθερία του απομένει, θύμισε στον κόσμο όλον ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ, οφείλει να σεβασθεί τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε αμέσως κάθε Κύπριο να ενδυναμώσει το κράτος στη βάση του συντάγματος του 1960, ώστε στη συνέχεια να ορισθεί ελευθέρως από τους Κυπρίους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, το μέλλον και η Πολιτειακή μορφή της χώρας.
Τη σκυτάλη, στη συνέχεια, παρέλαβε με πολιτική αποφασιστικότητα ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος με πολύ επιτυχημένη δημόσια δήλωση του διαβεβαιώνει τους Κύπριους και τη διεθνή κοινότητα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ανοιχτή συζήτηση μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προκειμένου να επιλυθεί τάχιστα το Κυπριακό και να εξασφαλισθούν τα δικαιώματα όλων των κυπρίων πολιτών χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Η σειρά των δηλώσεων, αλλά και των ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι η επεξεργασία των θεμάτων που αφορούν στις επερχόμενες εξελίξεις μελετώνται προσεκτικά, εξασφαλίζοντας δυνατότητες αποδοχής από το ευρύτατο φάσμα των Κυπρίων, προβάλλοντας στην ΕΕ και στον ΟΗΕ προοπτικές επίλυσης με τις εγγυήσεις που ορίζει η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι οι εγγυήτριες δυνάμεις, που στην πορεία των διεθνών εξελίξεων παραμόρφωσαν την εντολή εγγυήσεων για την καλή λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τους ανατέθηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Μπ. Ετσεβίτ θεώρησε ότι το Κυπριακό λύθηκε με την παράνομη στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο. Όμως στην πραγματικότητα ο Γιάννος Κρανιδιώτης και ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος λύσανε οριστικά το Κυπριακό με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Η σημαντικότατη επιτυχία της σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας αφαίρεσε οριστικά τη δυνατότητα προσάρτησης της Κύπρου από την Τουρκία καθώς και κάθε σκέψη τετελεσμένων γεγονότων που επιδιώκει η Άγκυρα. Το σχέδιο Άτσεσον προέβλεπε πολύ λιγότερα για την Ελλάδα και την Κύπρο από αυτά που προσέφερε η ένταξη στην ΕΕ. Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, κράτος του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου και αποδέχθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να μη νοιώθει απειλούμενη στο μαλακό της υπογάστριο. Πολύτιμος χρόνος χάθηκε εξ αιτίας αυτών που δεν κατανόησαν ποτέ την ουσιαστική αλλαγή των δεδομένων, που τόσο μεθοδικά και υπομονετικά επεξεργάσθηκαν και επέτυχαν ο Γιάννος Κρανιδιώτης και ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
Οι κινήσεις του Προέδρου της Κύπρου και του Υπουργού Εξωτερικών εντάσσονται στη λογική αυτής της επιτυχίας και σηματοδοτούν τη συνέχεια της προσπάθειας χωρίς να παραβλέπεται η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και η θεσμική απαίτηση για άμεση εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου προς όφελος όλων των Κυπρίων.
Παρά τις προκαταλήψεις φαίνεται ότι η διεθνής κοινότητα κατανοεί σταδιακά την αξία της διαφορετικότητας.
Αν κυριαρχεί στα κέντρα σκέψης και πολιτικών αποφάσεων η διαφαινόμενη αλλαγή αντιλήψεων και η διάθεση προσέγγισης της διεθνούς κοινότητας τότε πιθανώς θα αξιολογηθούν διαφορετικά, μεταξύ πολλών άλλων ενδιαφερόντων θεμάτων των διεθνών σχέσεων, οι αποφάσεις των ΗΠΑ και του Προέδρου Μπάϊντεν στο Αφγανιστάν, η συνεργασία ΗΠΑ-Κατάρ σε πολλά θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν, οι προτάσεις του Προέδρου της Κύπρου για μία σύγχρονη και διαρκή λύση του Κυπριακού και προφανώς το μέλλον της Τουρκίας στην περιοχή, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.