Η Ελλάδα και η Τουρκία επικοινώνησαν στο ανώτατο επίπεδο των ηγεσιών τους προσαρμοζόμενες στις διεθνείς προκλήσεις. Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιλαμβανόμενοι τις θεμελιώδεις διεθνείς αλλαγές που επιβάλλει η εξελισσόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν συνομίλησαν, εκκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, και κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι οι Αφγανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν πλησίον των εστιών τους μέχρι να μπορέσουν πάλι να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.
Δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία, άμεσα ανταποκρινόμενα στις ανάγκες, που υποχρεώνουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να είναι συντονισμένη, επέλεξαν χωρίς ολιγωρία δραστηριοποίηση που υπηρετεί τα συμφέροντα τους εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.
Το σημείο εκκίνησης της Ελλάδος διαφέρει από αυτό της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται μπροστά σε μία πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από αυτή που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ και συνεπώς η Ελλάδα από τις προσφυγικές μετακινήσεις.
O Πρόεδρος Ερντογάν νιώθει την πολιτική, αλλά και θρησκευτική πίεση που προκαλεί και εντείνει η δημιουργία του σουνιτικού Ισλαμικού κράτους στην Καμπούλ και την επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή. Το σιιτικό ιερατείο στην Τεχεράνη δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό θρησκευτικό κράτος στον μουσουλμανικό κόσμο. Το σουνιτικό Ισλάμ αποκτά την κρατική του έκφραση, που διαφοροποιείται σημαντικά από το Ισλάμ που πρεσβεύει η Τουρκία, αλλά και από το Ουαχαμπιστικό σύστημα διακυβέρνησης που εφαρμόζει η Σαουδική Αραβία. Το κράτος που δημιουργούν οι Ταλιμπάν εκπροσωπεί για κάθε μουσουλμάνο, μετριοπαθή ή φονταμενταλιστή, τη νίκη της θρησκείας σε κάθε ξένη επιβουλή και μία διοίκηση δίκαιη, ένα σύστημα που πολεμά τη διαφθορά. Τα πρώτα βήματα του καθεστώτος είναι προσεκτικά, παρ όλο που η αλλαγή στην πραγματικότητα της χώρας χαρακτηρίζεται ως επαναστατική. Οι δηλώσεις των προαλειφόμενων ηγετών, περισσότερο πολιτικές παρά θρησκευτικά φονταμενταλιστικές, προσπαθούν να πείσουν τους Αφγανούς και τη διεθνή κοινότητα ότι το κράτος θα λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια του Ιερού Νόμου και της διεθνούς νομιμότητας. Ζητούν από όλους τους πολίτες της χώρας τους και τη διεθνή κοινότητα, να αντιληφθούν τη διαφορετικότητα και γι'αυτό μίλησαν αμέσως για προοπτικές ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος και αμνήστευσης ακόμη και αυτών που συνεργάσθηκαν με τους ξένους καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η παρουσία ενόπλων δίπλα στους ιμάμηδες στην προσευχή της Παρασκευής υπογραμμίζει την επιθυμία της νέας ηγεσίας, αλλά ταυτοχρόνως επαναβεβαιώνει τη δύναμη του κηρύγματος της μεγάλης προσευχής, που έχει τεθεί στην υπηρεσία του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η αναποτελεσματική αντίδραση του Αφγανικού στρατού, που στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια δολαρίων στις ΗΠΑ, αλλά και στις συμμαχικές δυνάμεις, οφείλεται σε ένα μέρος και στη θρησκευτική επιρροή που ασκεί στις μάζες το νέο καθεστώς. Η προϊστορία επαναστάσεων στην Ευρώπη έχει δείξει ακρότατες συμπεριφορές έναντι των ηττημένων, αλλά και προσαρμογή των μαζών στον ισχυρό σχηματισμό που έρχεται στην εξουσία μετά την επικράτηση του. Η συμφιλίωση επαναστατών και λαού προκύπτει ταχύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των μυστικών υπηρεσιών. Στο Αφγανιστάν το νέο καθεστώς αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα με εγκράτεια, προβληματισμό, αλλά και ανοχή διά της οποίας εκφράζεται ετοιμότητα συνομιλιών και αναγνώρισης.
Αθήνα και Άγκυρα αντιλαμβανόμενες τις πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες της εποχής ανέλαβαν πρωτοβουλία που εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών, τα οποία όμως προσαρμόζονται στις διεθνείς επιδιώξεις. Η απόφαση των δύο ηγετών, Ελλάδας και Τουρκίας, εκπληρώνει τη δέσμευσή τους για άμεση επικοινωνία σε σοβαρά διεθνή και διμερή θέματα χωρίς να αναμένουν την γραφειοκρατική διαδικασία που επιλέγουν τα Υπουργεία Εξωτερικών. Η σύντομη αλλά ουσιαστική επικοινωνία των κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν υποχρεώνει την κρατική διοίκηση και τα αμέσως εμπλεκόμενα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας τουλάχιστον σε αυτό το μείζον θέμα να εργασθούν στο πλαίσιο που επιβάλλει η επικοινωνία των δύο ηγετών.
Η σημασία αυτής της εκκολαπτόμενης συνεργασίας πέραν του συμβολισμού της περιέχει και πολιτική/διπλωματική ουσία. Η Ελλάδα μοναδική χώρα του δυτικού κόσμου που αβίαστα σέβεται τον Ιερό Νόμο και αποδέχεται εφαρμογή της σαρία για τους πολίτες της πολύ πριν το Ιράν και το Αφγανιστάν απαιτήσουν διά των όπλων και των συγκρούσεων το σεβασμό του Ιερού Νόμου στις κοινωνίες, αλλά και σε χώρες που ζουν και δραστηριοποιούνται μουσουλμάνοι. Με σεβασμό και γνώση απέναντι στη διαφορετικότητα η Ελλάδα επικοινωνεί πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά έχοντας ξεπεράσει ταμπού και προκαταλήψεις, που ταλαιπωρούν κοινωνίες στην Δύση αλλά και στον μουσουλμανικό κόσμο. Σε όλους τους συνομιλητές αναδεικνύουμε τη σημασία του αμοιβαίου σεβασμού ώστε να αποφεύγονται εκφράσεις εξτρεμισμού και ακρότατες δράσεις που πολώνουν και προκαλούν εκατόμβες θυμάτων. Δυστυχώς στις συγκρούσεις που εξελίσσονται στον κόσμο διαπιστώνουμε ότι σουνίτες συγκρούονται με σουνίτες, σιίτες στρέφονται κατά σιιτών και τελικώς μουσουλμάνοι πολεμούν μουσουλμάνους . Μέσα σε αυτόν τον ενδομουσουλμανικό πόλεμο τρομοκρατικές ομάδες, που λίγη σχέση έχουν με τη θρησκεία, για να δικαιολογήσουν τις ακρότητες σε βάρος ομόθρησκων αδελφών τους στρέφονται κατά των χριστιανικών και εβραϊκών κοινωνιών διαπράττοντας διπλή παραβίαση του Ιερού Νόμου, που αποδέχεται όλες τις Αβρααμικές θρησκείες. Από την πραγματικότητα αυτή που χαρακτηρίζει την Ελλάδα και τις σχέσεις της με τον Ισλαμικό κόσμο μπορεί να εξυπηρετηθεί και η Τουρκία, η οποία παρά τη μακρά της σχέση με το Αφγανιστάν δεν φαίνεται να αποτελεί έναν προτιμητέο συνομιλητή τη στιγμή που διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα στην απώτερη περιοχή του κόσμου, στο Αφγανιστάν και γύρω από αυτό, που απέχει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αθήνα, αλλά διατηρεί στο ιστορικό του κύτταρο και στο Κοράνι, που καθοδηγεί το νέο καθεστώς των Αφγανών, την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των επιγόνων του.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.