Αντιλαμβανόμεθα την πίεση των βρετανών βουλευτών, που ασκείται για να εξασφαλισθούν οι παρανομίες των ψηφοφόρων τους στα κατεχόμενα, αλλά η συζήτηση που προκλήθηκε με αφορμή την Αμμόχωστο αφορά στο Κυπριακό ζήτημα όπως το αντιμετωπίζει ο ΟΗΕ και η ΕΕ. Το Λονδίνο συνεχίζει να επεξεργάζεται προτάσεις που αντανακλούν την πολιτική της αποικιοκρατίας και την αντίληψη της τότε Μεγάλης Βρετανίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Σκωτία να αναζητά την απόσχισή της, ασχολείται με την Κύπρο στη λογική του Λόρδου Χάνεϋ, που επεξεργάσθηκε το σχέδιο Ανάν. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει. Η μικρά Αγγλία γερνάει πιο γρήγορα και από την γηραιά Αλβιόνα. Η λίγη φρεσκάδα που αντλούσε από την ΕΕ χάθηκε. Κουρασμένη η Αγγλία, μετά το BREXIT, προσπαθεί να διεκδικήσει μία θέση διαμορφωτή εξελίξεων δίπλα στη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την ταχύτατα ανερχόμενη πρώην αποικία, τις Ινδίες και άλλους περιφερειακούς σχηματισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, επίσης πρώην αποικίες, στις οποίες έχει σταθερή αλλά κάπως μειωμένη επιρροή.
Ελλάδα και Κύπρος, δεν ξεχνούμε. Την κρίσιμη αυτή στιγμή των πυκνών διεθνών εξελίξεων, που ακόμη και οι μεγάλες και ισχυρές χώρες του κόσμου επαναπροσδιορίζουν το διεθνή τους ρόλο και τις στρατηγικές τους, οφείλουμε επίμονα να υποστηρίζουμε ότι το Κυπριακό λύθηκε με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. ΟΗΕ και ΕΕ από κοινού αποτελούν το μοναδικό και ασφαλέστατο πλαίσιο μέσα στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία εγγυάται όλα τα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών της. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών προωθεί την ειρήνη, το δικαίωμα της ανεξαρτησίας των κρατών, τα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο την διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Η ΕΕ με σαφέστατες πολιτικές και ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξασφαλίζει εμπράκτως όλες τις αρχές του ΟΗΕ και πέραν αυτών επιβάλλει στα κράτη μέλη για τους πολίτες τους ισότιμη ελευθερία εγκατάστασης, εργασίας, κίνησης κεφαλαίων, παροχής υπηρεσιών.
Η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε ελεύθερα να ενταχθεί σε αυτή την οικογένεια κρατών για να συνεχίσει να εγγυάται, ακόμα και κάτω από την παράνοια της κατοχής από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, πλήρεις ελευθερίες και δικαιώματα ίσης ανάπτυξης, παιδείας και επαγγελματικής αποκατάστασης σε όλους του Κύπριους πολίτες. Βέβαια η πρωτόγνωρη αυτή εξέλιξη εξέπληξε την Αγγλία , η οποία ποτέ δεν μπόρεσε να καταλάβει την πεμπτουσία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Η Ενιαία Ευρώπη ήταν πέραν της αντίληψης που διαμόρφωνε το Λονδίνο για τον κόσμο ακόμη και μετά τον τερματισμό της αποικιοκρατίας. Αθήνα και Λευκωσία υποχρεώνονται από τις εξελίξεις να προσέξουν τις κινήσεις τους, τη διασύνδεση των επιδιώξεων και προσδοκιών τους με τα συνολικά συμφέροντα στην περιοχή και να μην αποδεχθούν εκτροχιασμό της συζήτησης από το πεδίο του διεθνούς ενδιαφέροντος στο τοπικό πεδίο ανταλλαγής διαξιφισμών Αθηνών- Άγκυρας- Λευκωσίας, που διακαώς μεθοδεύουν Τουρκία, Αγγλία και δυστυχώς η Γερμανία.
Το κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει την τάση που διαμορφώνεται διεθνώς για το μέλλον του Κυπριακού. Το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε στην Νέα Υόρκη αποτελεί σημαντική επιτυχία της έντονης διεθνούς ευαισθητοποίησης. Οι χώρες, με τη διπλωματική τους δραστηριότητα, ενεργοποίησαν όλους τους μηχανισμούς, που διαμορφώνουν τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει δομές όπως η ΕΕ (Συμβούλιο, Επιτροπή, Κοινοβούλιο, Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) που μπορούν να συνεχίσουν την επεξεργασία και υλοποίηση των αποφάσεων. Η σημαντική αυτή ευθύνη αναλαμβάνεται από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις. Χαλάρωση μετά την ένταση αποτελεί λανθασμένη επιλογή για την κυβέρνηση που θα την προκρίνει. Η διπλωματία στους χώρους των διεθνών οργανισμών χαρακτηρίζεται ως πολυμερής επιτυχέστερο όμως θα ήταν να ονομαζόταν πολυδαίδαλη. Χώρες με εμπειρία στους διεθνείς οργανισμούς καταναλώνουν πολύ χρόνο για να αναπτύξουν σχέσεις με τη γραμματεία, ώστε εγκαίρως να γνωρίζουν ποιοί και πώς διαμορφώνουν τα σχέδια ψηφισμάτων. Οι επιθυμίες των χωρών που γνωρίζουν να αξιοποιούν τη δομή κάθε διεθνούς οργανισμού εμφανίζονται σταθερά μέσα στα ψηφίσματα και στη διαμόρφωση των συμπερασμάτων.
Από το κείμενο που υιοθετήθηκε με σιωπηρή διαδικασία διαπιστώνεται ότι η ανταλλαγή απόψεων άγγιξε λεπτές πτυχές του Κυπριακού, που υποχρέωσαν τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη και των Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κ. Μητσοτάκη να συνεργασθούν πολύ στενά ενεργοποιώντας τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Στην πρώτη δημοσίευση του κειμένου φαίνεται να αποφεύγεται ξανά αναφορά στο ενιαίο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ως όλο έχει ενσωματωθεί στην ΕΕ. Επίσης δεν μνημονεύονται αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής, προσφάτων και προηγουμένων, που υπενθυμίζουν εμφαντικότατα τη σημασία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.
Η αναφορά στη διζωνική δικοινοτική Κύπρο είναι εξ ίσου σημαντική με την απουσιάζουσα αναφορά στη ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της ΕΕ, ώστε να ανανεώνεται η πάγια δέσμευση του ΟΗΕ στο μέλος του, που υφίσταται αφαίμαξη πολιτική, κοινωνική και οικονομική από την κατοχική Τουρκία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.