Μενού
  • Α-
  • Α+

Το άτυπο μορατόριουμ που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας προμηνύει ένα ήμερο καλοκαίρι. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι δυο χώρες θα κάνουν βήματα προόδου. Τα προβλημάτα είναι πολλά και παραμένουν. Αθήνα και Λευκωσία φρόντισαν να κερδίσουν τις διατυπώσεις που ήθελαν και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, δημιουργώντας μια ευρωτουρκική διάσταση στις διαφορές με την Άγκυρα διασφαλίζοντας ότι τουλάχιστον η συμπεριφορά της Τουρκία δεν θα περνά απαρατήρητη.

Το ερώτημα όμως παραμένει για το εάν η Άγκυρα θα επιδιώξει να επαναφέρει την προκλητική της συμπεριφορά, τώρα που πήρε από την Ευρώπη αυτό που ήθελε. Κι αν με την Ελλάδα, τα πράγματα είναι αρκετά πιο ζόρικα, ένα πιθανό πεδίο τσαμπουκάδων για το φετινό καλοκαίρι είναι η Κύπρος. Οι προκλήσεις μάλιστα θα μπορούσαν να έχουν μια κλιμάκωση. Να ξεκινήσουν από το άνοιγμα μιας παραλίας στα Βαρώσια, ή να επιδιώξει ξανά μια ερευνητική δραστηριότητα ή μια γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατίας. Το γεγονός ότι κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν δείχνει να ακούει τα όσα λέει η Άγκυρα για ένα σχέδιο λύσης δυο κρατών, δεν σημαίνει πως θα εγκαταλείψει έτσι εύκολα τα σχέδιά της. 

Αν κάτι απέδειξε το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν είναι πως γνωρίζει καλά την τεχνική να εξάγει μια εσωτερική κρίση στην εξωτερική πολιτική της χώρας του. Κι όπως λένε σχεδόν όλοι οι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών, οι κινήσεις του τα τελευταία χρόνια είναι σπασμωδικές: δεν είναι δηλαδή ενταγμένες σε μια ενιαία στρατηγική, αλλά φαίνεται πως καθορίζονται κυρίως από την κατάσταση στο εσωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι το «σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο» για το οποίο κάνει λόγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής μπορεί να είναι ακόμη ένα σχήμα λόγου σε αυτό το συνεχές σπιράλ έντασης και αβεβαιότητας που ζούμε στα ελληνοτουρκικά τα τελευταία πέντε χρόνια.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.